Rave Review: “Mode är så laddat med olika symboliska värden, och ju mer det laddas desto mer kan det påverka”

Rave Review är klädesmärket som vill förändra modescenen. De vill ta till vara på existerande material och visa på möjligheten att kombinera remake med high end mode. Bakom Rave Review finner vi de tidigare Beckmansstudenterna Livia Schück och Josephine Bergqvist. “Även fast recycling är vårt koncept ska det inte definiera oss estetiskt”. De tog Stockholm Fashion Week med storm och vi ville nu några veckor senare veta vad som händer framåt.

Vad snurrar i era huvuden just nu?
– Många saker! Det är mycket roligt som händer just nu och hur utvecklingen går med Rave Review. Vi önskar ibland vi hade lite mer tid bara.

Vi såg er på Stockholm Fashion Week för ett antal veckor sedan, vad är nästa steg?
– Vi är väldigt glada över det varma mottagandet och känner båda att vi har landat i vårt språk och estetik med den senaste kollektionen. Just nu är vi i full gång med att starta upp vår produktion, vilket inte är helt enkelt med tanke på hur vi jobbar med recycling. Alla plagg kommer mer eller mindre bli unika.

Berätta mer om Rave Review – ursprung, ambitioner, drömmar!
– Vi saknade ett märke som gjorde remake, det vill säga enbart jobbar med secondhand kläder och material fast med hög modegrad. Något som skulle kunna ta plats på samma scen som andra modemärken. Även fast recycling är vårt koncept ska det inte definiera oss estetiskt. Däremot jobbar vi med metoder i vår process som har med ”klassisk” remake att göra, exempelvis dekonstruktion av plagg. I framtiden drömmer vi om att få igång en produktion som precis som miljömässigt också kan vara ekonomiskt hållbar, såklart. Att hitta ett smart sätt att soursa fram våra material på. Vi startade allt i somras då vi presenterade vår första kollektion i Paris. Efteråt kunde vi konstatera att allt kändes helt rätt -vårt koncept, hur vi valt att jobba med mode och framförallt hur bra vi jobbar ihop. Sedan dess har vi bara kört på.

Vad inspirerade den senaste kollektionen vi fick se under Fashion Week?
– Vårt huvudsakliga tema bakom kollektionen var häxor. När vi började samla material att jobba med i början drogs vi till mycket plädar och 70-tals inspirerade dukar, virkad spets mm. Allt detta förde våra tankar till stereotypa häxor från sagor. Det svarta lädret i kollektion fick snarare representera den lite mörka, sadistiska tonårshäxan. Vi kände att det var ett kul och passande tema att jobba med. Häxor är för oss också laddat med feminism och det är en av våra grundpelare som varumärke.

Ni jobbar progressivt med återvinning. Varför är det viktigt för er?
– Vi älskar båda att jobba med mode men känner att vi på sikt inte kommer att kunna fortsätta producera och konsumera kläder på det sätt vi gör idag. Vi vill kunna ägna oss åt att skapa nya saker utan att det har en större påverkan varken miljömässigt eller socialt. Det känns mer meningsfullt och kan förhoppningsvis bidra med något nytt till en redan väldigt mättad scen.


Man brukar säga att mode är makt, hur ställer ni er till det?
– Mode är så laddat med olika symboliska värden, och ju mer det laddas desto mer kan det påverka. Det kan spegla människors identitet, eller tvärtom kanske maskera den. Vi kan välja att klä oss för att smälta in eller sticka ut, tillhöra ett sammanhang eller kanske grupp. Så självklart ligger det en makt i hur vi väljer att klä oss, uppfattas och påverka andra. Det är trots allt några av de saker som gör det så spännande. Mode blir ju inte till av sig självt, utan snarare hur det kommuniceras, paketeras, mottas, besvaras och så vidare.

Vilka designers håller ni ett extra öga på?
– Vi älskar Y-projekt, Eckhaus Latta, Linder, Koché och Nieth Nyer för att nämna några. De känns spännande, relevanta och återspeglar tiden på ett progressivt sätt. Maison Margiela, Alexander McQueen och John Galliano är några vi som många andra också tittar tillbaka på och fortsätter inspireras av.

Drömprojekt?
– Att göra olika typer av samarbeten har sedan start varit ett av våra mål. Vi skulle gärna utöver våra egna kollektioner gästspela och ta fram capsule-kollektioner för andra märken. Recycla deras gamla samples eller tyger, som det oftast finns gott om men kanske inte utnyttjas eller reas ut på någon outlet, varför inte bara ge plaggen ett nytt liv istället.

Slutligen: vad kommer att få större betydelse 2018?
– Vi vill tro att det vi gör kommer få en större betydelse. Att andra i vår bransch också fortsätter arbeta med att återvinna det vi har i större omfattning och hitta nya och intressanta sätt att jobba med hållbarhet på.

Här kan ni följa Rave Review och deras arbete framåt. Åtminstone hoppas vi att vi får se mycket mycket mer av denna duo.

Modell: Sara Soltani Boljak
Alla bilder har tagit av Isak de Jong