Rookies 2013

Tolv modemärken blev fem. Nu är nomineringarna till priset Årets Rookies 2013 klara.

I onsdags presenterades de fem svenska modemärken som under Stockholm Fashion Week senare i år har chansen att tilldelas Svenska Moderådets pris Årets Rookies. Rookies är ett forum som instiftades av Svenska Moderådet år 2005 med syfte att hjälpa och stötta mindre modeföretag som vill etablera sig på modemarknaden. Under ett år får tolv utvalda designers chans att synas genom olika projekt och aktiviteter som till exempel på showrooms, utställningar och visningar.

I Rookies jury sitter bland andra Margareta van den Bosch från Hennes & Mauritz Margareta van den Bosch, Damernas Världs moderedaktör Robert Norberg och Anna Nortenius som driver butiken Tjallamalla i Stockholm. Priset Årets Rookies har tidigare år tilldelats modemärken som Dagmar, 2005, Patouf, 2009 och Ida Pyk, 2010, för att nämna några.

Ur Nor Autonoms kollektion Monolith, 2013. Foto: Mathias Sterner
Nor Autonoms kollektion Monolith, 2013. Foto: Mathias Sterner

Årets fem nominerade modemärken är vitt skilda både till uttryck och stil. Anna Ekre har utbildat sig vid Parsons School of Design och Beckmans Designhögskola och designar idag damkläder med en odödlig kärlek till mönster. Christoffer Dellstrand skapar under namnet c.dellstrand handgjorda herraccessoarer i läder i en liten studio i Paris. Smyckesdesigner och guldsmeden Krista Kretzschmar som har märket Krista Kretzschmar Jewellery har studerat vid smyckesskolan Le Arti Orafe i Florens, men inspireras i sitt skapande i huvudsak av Japans unika färgkombinationer och estetik. Bakom märket Mes Dames står designern Lisa Wikander som producerar damkläder med en balans mellan enkla nordiska linjer och fransk mjukhet. Bakom Nor Autonom står den före detta Beckmanseleven och kostymören Nicolas Olivier Richard vars nyskapande herrkläder har beskrivits som enkla med inslag av avancerade detaljer.

Mes Dames kollektion för SS 2013.
Mes Dames kollektion för SS 2013. Även den övre bilden visar Med Dames.

Den slutgiltiga vinnaren av Årets Rookies 2013 tillkännages i augusti, vid höstens upplaga av Stockholm Fashion Week. Vinnaren kammar bland annat hem ett stipendium på 20 000 kronor från Svensk Handel Stil samt en dedikerad försäljningsyta i The Casbahs butik i Skrapan på Södermalm i Stockholm. Här kan du se alla kandidater till Rookies 2013.

Josefine Nyberg