Ewa-Marie Rundquist
1_2
Mario-Testino-2001_3-865x679

Stockholm New

Nu kommer boken och utställningen om magasinet som kallats både trendsättande och banbrytande. Stockholm New är tillbaka.

Det internationella modemagasinet Stockholm New gavs endast ut i tolv nummer mellan åren 1993 till 2002, men sägs ändå ha spelat en stor roll i den samtida bilden av Sverige som en scen för mode och trender. Stockholm New blev en plattform för både etablerade och blivande storheter inom fotografi, mode och styling och magasinet samarbetade med en rad kända internationella fotografer såsom Mario Testino, Gerry Johansson och Mikael Jansson.

Nu har det bästa från Stockholm New tillsammans med en mängd nyproducerat material samlats i en över sexhundra sidor lång coffee tablebok. I boken får man möjligheten att ta del av svensk kulturhistoria, mode och design samt porträtt av stora svenska personligheter såsom Astrid Lindgren och Kronprinsessan Victoria. Samtidigt som boken släpps öppnar även utställningen Stockholm New – nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri på Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm. Här visas ett urval av bilder från Stockholm New tillsammans med klassiska mästerverk ur Thielska Galleriets samling av nordisk konst. I utställningen kommer det även att visas både svensk och internationell samtida konst och en modeinstallation med kreationer av elever vid modelinjen på Beckmans Designhögskola.

John Akehurst – A new look. Stockholm New No.10, 2000
John Akehurst – A new look. Stockholm New No.10, 2000

– Iden om att producera en Stockholm New bok har funnits med oss i flera år, säger Christina Sollenberg Britton som tillsammans med sin partner och make Claes Britton är chefredaktör för Stockholm New. Stockholm New var stor på sin tid men tiden går. Nu finns nya generationer som inte alls känner till det här materialet. Vi tycker att det är värt att visa det för dem. Från början var det tänkt att vi bara skulle lägga till lite nytt material med sedan har det nya bara växt och växt. Det är ju kul med historia men ännu roligare med samtid!

– Vår förhoppning är att en del besökare på utställningen skall komma att se såväl fotografin som måleriet med nya ögon, tillägger Claes Britton. Jag har alltid tyckt att modefotografin, åtminstone av det grandiosa, romantiska slag som vi står för, i det här avseendet har tagit över något av den roll som måleriet spelade då — att ogenerat ägna sig åt skönheten och poesin och strunta i resten.

Utställningen Stockholm New – nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri äger rum på Thielska Galleriet i Stockholm mellan den 4 juni och 1 september i år. Boken Stockholm New släpps den 4 juni och kommer att finnas till försäljning hos utvalda bokhandlare samt på nätet.

Josefine Nyberg

Bilderna ovan är tagna av Mikael Jansson, Ewa-Marie Rundquist samt Mario Testino.