Mahalo – superfood på söder

Mittemellan Zinkensdamm och Mariatorget, ligger ett café där smaken är lika viktigt som det visuella. På menyn finns bowls i regnbågens alla färger, veganska burgare, raw food pizza, färska vårrullar, unicornlattes och annat du misstänker ingår i en My Little Ponys kostcirkel.
Vi har träffat Cornelia, en stjärna på smoothiebowls och superfood och även en av grundarna av detta matparadis.

Hur föddes idén till Mahalo?
Jag har jobbat många år med café och alltid känt att jag velat jobba med produkter och mat jag kan stå för. Vara stolt över. För några år sen besökte jag en vän i L.A och var på några ställen där som inspirerade mig mycket. Sen efter det har drömmarna gått i banor om att starta eget och har influerats mycket från Los Angeles, Miami, Australien, Hawaii, Sydamerika, Sydostasien. När möjligheten plötsligt dök upp så hörde jag av mig till några vänner och fd kollegor och frågade om det fanns intresse av att vara med. De hoppade på och vi jobbar fortfarande tillsammans. Vårt gäng är större nu men känns fortfarande som en stor familj!

Vad betyder namnet?
Mahalo betyder tacksamhet, uppskattning på hawaiianska. Att känna tacksamhet till naturen, djuren och andra människor och visa uppskattning genom maten vi vill bjuda våra gäster på. Att visa att vegansk mat kan smaka super och vara vackert och roligt.

Ni har nyligen renoverat om och bytt namn från “Hälsocafét”, varför bestämde ni er för att göra det?
–Vi är inte riktigt färdiga än med renoveringen men snart så ska allt vara på plats. Det finns flera anledningar till varför vi renoverat och bytt namn. En av dem är att vi har två underbara nya delägare i vårt gäng. Det är vi väldigt glada över! Namnet. Först och främst för att vi aldrig var riktigt nöjda med namnet Hälsocafet. Det blev ett “sista sekunden” namn när vi skulle öppna 2015. Det kändes inte “vi” om man säger så. Så vi har funderat på nya namn sen ganska långt tillbaka.

–Vårt koncept flirtar ju ganska mycket med både hawaiianska, sydamerikanska och sydostasiatiska influenser med massor av färger, frukter, superfoods, växter i både mat och inredning.
Vi vill att vår mat ska tilltala alla även de som inte äter veganskt vanligtvis och kunna förmedla att vegansk mat inte behöver vara tråkig eller enformig. Utan att man kan få till fantastiska smaker genom att använda sig av olika kryddor och färska örter, frukter och grönsaker. Nyttig mat måste inte bara innebära sallad. Hos oss är all mat lagad från grunden med färska råvaror. Vi använder inte raffinerat socker eller halvfabrikat utan bara ren och naturlig mat från växtriket.

Är det viktigt för er att maten är estetiskt tilltalande?
–Ja, enligt oss så är det väldigt viktigt. Jag menar det ska ju vara en upplevelse att äta! Det är en av de bästa stunderna på dagen och en äter med ögonen också. Så ja. Väldigt viktigt!

Hur kommer ni på alla rätter ni serverar?
–Jag, vår köksansvarige och vår caféansvarige brukar sätta oss ner några gånger per månad och brainstorma och oftast så börjar det med att någon kläcker ett förslag som vi sen pratar oss fram till en färdig rätt. Sen provlagar vi och smakar och pratar igen ifall nåt ska ändras eller så. Sen är det ganska mycket sms på kvällarna oss emellan om olika förslag på nya saker till menyn. Hade vi kört alla saker direkt som vi pratar om så hade vi behövt en 10 gånger så stor meny.

Vad är det roligaste med att driva Mahalo?
–Det roligaste är att få vara med och inspirera människor att äta mer vegansk mat!
Att få vara kreativ, att jobba med människor; både våra gäster och vår personal. Jag går till jobbet varje dag och umgås med vänner och gör saker jag älskar hela dagarna. Så jag är lyckligt lottad att göra det jag gör !

Vilka rätter är populärast?
–Våra smoothie bowls är väldigt populära men svårt att säga vilken av dem. Det går liksom i vågor haha. Just nu är det nog vår pitaya bowl med hallon, mango och passionsfrukt och vår unicornlatte!

Vad har ni för filosofi?
–Vår filosofi är att vi vill inspirera människor till en grönare livsstil med vacker färggrann, smakrik vegansk mat lagad från grunden.

 

Mahalo ligger på Hornsgatan 61 och har öppet vardagar  09.00-19.00 samt helger 10.00-18.00
Hemsida/ Instagram