Mellan hopplöshet och framtidstro

Jag började skriva detta när det förra veckan var två månader kvar till valet. Detta år är det kanske fler än någonsin som bävar inför det, men som också tycker att det är extra viktigt av samma anledning. Starka motstridiga röster, för och emot ett öppet samhälle. Precis som i Europa och världen i stort. De som är emot har vuxit stadigt de senaste åren, och det finns en risk att de får stort inflytande över Sverige de kommande åren, vilket i sig tydligt kan påverka det jag och många stoltserar med som svenska värderingar.

Jag sitter verkligen inte på svaren, men känner att jag åtminstone måste försöka göra något för att se om situationen går att påverka. Jag tror på att samtal, ifrågasättande av invanda tankar och föreställningar, möten mellan människor och berättelser har möjlighet att förändra. Om 21% i opinionsmätningar säger sig vara beredda att rösta på ett parti som vill inskränka rätten till abort, få till stånd ett Svexit och vill att vi ska lämna EU, som anser kärnfamiljen utgöra de bästa förutsättningar för barnen, som inte tycker att samkönade par ska få adoptera, som har en rasistisk grund där människor från kulturer långt borta sällan ska vara välkomna och allmänt ha sämre förutsättningar att leva i det svenska samhället, måste det vara några, eller till och med flera, i mitt nätverk som tillhör denna mellan en femte- och en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Problem och utmaningar har alltid funnits, och finns i stor skala även nu, men som professorn Stefan Jonsson säger “mycket av dagens migrationspolitik – och även en del journalistik och forskning – präglas av önsketänkande: om vi avlägsnar symptomen, så avhjälper vi också problemen.” Han fortsätter och säger (som så många andra) att inget tyder på att invandring i sig leder till osäkerhet och kriminalitet. Snarare har vi att göra med en ryggmärgsreaktion på terrorismen och att det är värt att erinra om att säkerhetsargumentet använts mest effektivt av nazisterna, och andra främlingsfientliga grupper.

”The single story creates stereotypes. The thing about stereotypes is not that they are untrue, but that they are incomplete” säger författaren Chimamanda Adichie och jag har sällan hållit med om någonting tydligare.

Det finns alltid skäl till att människor tycker som de tycker, mer eller mindre självförvållade. Och hur fel jag än anser det vara är det ju knappast chockerande att vissa personer vänder sig till främlingsfientlighet och nationalism, ofta i rädsla för förändring och det sköna i att ha något att skylla på. Det är enkelt att förenkla, och att söka fakta och förståelse kräver mycket av personer. Det kräver energi, ork och nyfikenhet, av vilka jag tror att det finns en stor brist. Av kunskap dessutom.

Jag tror på dialog. Därför: i sommar, bland släkt, familjevänner och grannar i sommarstugor eller på andra platser: sök samtal och förståelse, ge en alternativ bild av den enda berättelsen. Får SD den andel röster opinionen nu visar måste vi vara medvetna om att hälften av de nya kandidaterna de i så fall skulle få mandatplatser för saknar erfarenhet av politik på riksnivå, vilket med största sannolikhet kommer leda till stor osäkerhet och turbulens.

Förtroendet för de traditionella partierna flackar, och tålamodet börjar sina. Detta är farligt av den anledning som DNs politiske redaktör Per Svensson beskriver i gårdagens DN (15/7) “Sverigedemokraternas strategiska läromästare är Dansk Folkeparti. Av de danska meningsfränderna har SD lärt sig hur man förändrar politiken och samhällsklimatet utan att själva tvingas ta ansvar. Man spelar ut de traditionella blocken mot varandra, driver dem framför sig, får dem att säga och göra saker man själv tidigare sagt och gjort. Grodan kan sedan kokas så länge och långsamt att den inte själv märker det.” Med största sannolikhet kommer blockpolitiken efter valet att förändras, och på sätt vi ännu inte känner till. Lösningen på det som kan tyckas kaotiskt nu är inte SD och i min mening blir det det viktiga för människor att förstå. Jag nämnde ovan vissa punkter, vilka kan ses som allmänpolitiska frågor och reformer de skulle driva om de lyckas komma till makten. Jag tror däremot det är som Kristian Lindquist skrev i en krönika i DN om SD och abortfrågan den 12/7 “…nästan alla frågor är oviktiga för ett parti som är beredda att kompromissa med allt för att främja sitt enda överordnade mål: att bevara Sverige Svenskt”.

De bygger sin politik på en dröm om en homogen nationell identitet. Samtidigt skriver SD själva på sin hemsida att ”i sin allra vidaste mening skulle den svenska kulturen kunna definieras som summan av allt som någonsin tänkts, skrivits, sagts, skapats eller gjorts av personer som tillhör den svenska nationen.” Alla människor som bor i Sverige tillhör den svenska nationen. Därmed säger de ju själva att en stor andel av våra fantastiska författare, musiker, skådespelare och idrottsstjärnor som har annat än svenskt påbrå är med och bygger den svenska kulturen. Och tur är väl det för hur platt hade allt inte annars blivit?

Så inför valet, här kommer ett flertal tips med allmänt bra saker, men också konkreta historier som berättar om varför ett mångfacetterat Sverige är viktigt. Sprid dem, sprid kunskap och utmana. Vi måste orka göra det.
– Gratis prenumeration för alla mellan 18-25 fram till valet (Kom igen nu alla yngre vänner här om ni inte redan nyttjat det). Här
– Stefan Jonsson om att den migrationspolitiska diskussionen sviker den framtida generationen genom att ignorera de långsiktiga frågorna och migrationens drivkraft. Här
– Typ ALLA sommarprat, men av de jag lyssnat på hittills, kanske främst
Ahmed Abdirahman om vikten av förebilder, mänskliga möten, om utanförskap och att arbeta med integrationsfrågor.
Mouna Esmaeilzadeh om vikten av forskning!
Mark Levengood om lyckan att vara homosexuell, men också om de som tycker annorlunda, Professorn och läkaren
Åsa Wikforss om filosofi, hemlängtan, människan unika förmåga att se andra perspektiv, fejkade nyheter, och om lögnen.
Agnes Wold om viktiga aspekter för de som vill ändra den svenska abortlagen.
– ”Sapiens – en kort översikt över mänskligheten” av Yuval Noah Harari som genom sakligt berättande oundvikligen ställer saker vissa ser som historisk fakta på sin spets. Vi är en art med rötter överallt ifrån.
– “Factfulness” av Hans, Anna och Ola Rosling som svart på vitt belyser att världen blir bättre, hela tiden, hur mycket vi än tenderar se att den inte blir det.
– Sändningarna från Almedalen på SVT play finns allt från alla dagar och alla partier! Om du som jag inte vet exakt vad du tänker rösta på, perfekt att lyssna på debatter om frågor du bryr dig om.

Comments

 1. Krister

  Mark Levengood om lyckan att vara homosexuell?
  Om han nån gång kunde ta upp det negativa som
  också finns. Övergreppen mellan HBT-personer.

  1. Hanna Bergström

   Hej Krister! Mark Levengood pratade också om det negativa som finns då stora delar av hans sommarprat också berör en väldigt allvarlig misshandel han var med om, men han har en positiv och förlåtande approach totalt sett. Har du lyssnat på det? Det var väldigt bra i mitt tycke.

 2. Emil

  Mycket bra och viktigt inlägg! Kunde inte sagt det bättre själv. Heja dig!

  1. Hanna Bergström

   Tusen tack för det Emil, det värmer! Låt oss kämpa tillsammans :)

Leave a comment