Mitt Uppsala

nollning5

nollning7

nollning8

reversenm4

reversenm12

reversensn2

reversensn5

reversensn7

middag4

middag5

Det här är en liten text om att studera.

Jag har nu avklarat ett år på universitetet.
Universitetet har alltid funnits i min värld på något sätt. Mamma och pappa som träffades under sin studietid i karlstad, historierna om deras liv där och familjevännerna som de pluggade tillsammans med inför tentorna. Jag minns att jag var förväntansfull, men också lite rädd när jag tog studenten. En del av mig ville inte sluta, jag trivdes ju så bra. Jag skulle aldrig mer hänga på skolgården i solen, träffa vänner mellan lektionerna i korridoren och många av dessa människor skulle jag kanske rent av aldrig träffa igen. Då sa mamma att det blir mycket roligare sedan, att universitetet var en helt annan sak.

Jag har alltid trivts bra i skolan. Jag tycker om att lära mig saker, jag tycker om att skriva, analysera böcker och den gemensamma motivationen. Givetvis tycker jag inte om alla ämnen och jag tycker inte att allt är roligt, men på det stora hela har jag alltid tyckt om att studera.

Planen vid studenten var att vara i London fram till sommaren för att sedan börja plugga och trots att det i juni kändes som det värsta tänkbara, i princip, har jag hållit fast vid min plan och det känns just nu så fruktansvärt bra.

Jag pluggar eknomiekandidat på Uppsala Univeristet. När jag säger att jag pluggar just detta är det inte särskilt sällan personen jag pratar med rynkar på ögonen, höjer på ögonbrynen eller ser allmänt skeptiskt ut, varpå jag ofta försvarar mig och säger att “nej det är inte så kul alltid, men det är en bra grund och bla bla”. Det är inte alltid roligt och det är en riktigt bra grund, detta stämmer. Det är bra att kunna ha koll på sin ekonomi, veta hur bokföring fungerar om man exempelvis startar företag, det är otroligt vettigt att kunna lite juridik (jag läser handelsrätt nu) och vi har valbara kurser. Jag har antagligen tänkt läsa psykologi termin fem, då detta är något jag tycker väldigt mycket om.

Det folk inte hör när jag säger att jag pluggar ekonomi är allting runt omkring den lilla tiden man procentuellt sett är i skolan och faktiskt behöver lägga på studierna. Det är klart att detta tar tid och att tentaperioderna när en spenderar alla vakna timmar på skolan är en betydande del, men allting annat runt omkring är det som gör Uppsala. Det är den oerhöra överskottsenergin som finns i denna staden som gör att Uppsala är Sveriges största studentstad. Det är de fantastiska byggnaderna vilka utgör våra nationer som gör att kvällar inte riktigt räcker till för allt man vill göra. Pubar med olika quiz, livejazz på Uplands på fredagar, nationsklubbarna där det är omöjligt att ha en tråkig kväll, pannkaksbaren, sopplunch med hembakat bröd och allt detta till en liten liten peng. Det är nollning, de konstanta hängen och det faktum att alla bor själva i sina egna små hem, vare sig det är ett gäng i en villa eller ett pyttelitet korridorsrum. Det är projekten, det är det pulsernade livet och det är framförallt alla fantastiska människor. Jag överdriver inte när jag säger att jag säkerligen har träffat minst 500 nya människor sedan jag började här i höstas. Givetvis kommer inte alla dessa att bli mina nära vänner, men det faktum att man för var vecka som går kan hejja på eller snacka lite strunt med någon ny människa gör denna stadens fruktansvärt hemtrevlig. Det går inte ens att beskriva hur underbara människor jag har träffat och många av dessa hoppas jag kommer att följa med mig livet ut.

Det är lätt att fastna vid tanken på att man måste plugga något ballt, något coolt och något kreativt. Och givetvis ska man satsa allt på detta om det är vad man drömmer om, det är inte detta jag menar. Jag kan ibland tro att jag är lite feg som läser detta nu först för att sedan försöka komma in på Bergs, Hyper Island eller dylikt. Jag tror dock att det är bra att utmana sig själv på oväntade sätt också, att lära sig saker som kanske inte alltid är superroliga, men som är nyttiga att kunna. Jag vill framförallt ha den här tiden här i Uppsala. Den passar mig så bra precis just nu. Ledorden för beskrivningen av staden är saker jag älskar. Vet ni inte vad ni vill läsa, prova att läsa en kurs här. Det värsta som händer är att ni hoppar av, eller söker någonting nytt. Det är gratis och det är en förmån vi borde ta vara på och vara oerhört tacksamma över. Dessutom får vi bidrag varje månad för att studera. Jag kan inte säga annat än att ni borde söka en kurs och komma hit. Det här är en fantastiskt plats.

Leave a comment