Om det här med bloggning och konsumtion.

februari2

En av de svåraste sakerna med att vara bloggare är hur man ska förhålla sig till det här med konsumtion. En livsstilsblogg som min handlar ju mycket om inspiration och fina saker, och jag brottas  så ofta med att allt känns så ytligt och att jag bara spär på en värld som hetsar för konsumtion så till den milda grad att vi snart inte tror oss vara lyckliga om inte allt runt oss är perfekt. För jag tror nämligen tvärtom. Jag tror att man är en lyckligare och friare människa ju mindre man äger. Sen är det ju otroligt svårt att leva som man lär, i ett samhälle som är uppbyggt som vårt, och jag slåss ständigt mot min längtan efter ytliga ting. Jag älskar ju färg och form. Jag älskar att komma hem till ett hem jag trivs i. Och kläder har varit ett intresse så länge jag kan minnas (inte nödvändigtvis mode, jag är ingen modefantast. Men jag avgudar stil, och jag älskar att man kan uttrycka sig så genom kläder).

När man älskar det som jag älskar, och har en blogg, är det svårt att känna att man inte uppmanar till konsumtion genom outfitbilder etc. Det är t.ex därför jag sällan skriver ut vart jag köpt mina kläder, eftersom jag vill ge inspiration, inte göra reklam. Sen gör man ju reklam i alla fall, hela tiden, eftersom det är nästintill omöjligt när man bloggar som jag,  men jag vill att ni ska veta vart jag står i frågan.

Jag tycker inte att det är fel att tycka om fina saker, att vilja ha ett hem man trivs eller att klä sig som man tycker är fint, men jag tror att det är viktigt att vara medveten om att det inte är där lyckan ligger. Och det är viktigt att vara medveten ur ett miljöperspektiv och se till t.ex arbetsförhållanden runt om i världen. Att ha en medvetenhet är alltid ett första steg. Jag uppmanar alltid till återanvändning så mycket det bara går. Vintage och secondhand är toppen när det kommer till ALLT! Inte bara kläder och inredning. För är det något jag är trött på är det när folk alltid ska se ner på att man är intresserad av stil. Att de anser det ytligt och löjligt att konsumera kläder (kan inte se att det beror på något annat än patriarkatet. Dessa har ansetts som kvinnliga intressen länge och därför blivit lägre värderade). Jag slår vad om att jag är mer medveten och handlar mer secondhand än de flesta personer som sitter där med alla sina teknikprylar, tv-spel eller bilar och fnyser åt att jag återigen har en ny klänning. Medvetenheten ska gälla ALLA som konsumerar, oavsett vilka intressen man har.

Vet inte om jag får någon klarhet i det här inlägget, om ni fattar vad jag egentligen vill säga. Vill nog bara få ur mig lite hur jag som bloggare ofta slåss med det här. Jag vill inspirera er, men jag vill inte få er att tro att konsumtion gör er lyckligare.Var stolta över vad ni gillar,  men var medvetna!  Att leva perfekt som man lär är dock en omöjlighet om man inte vill isolera sig från samhället. Ingen kan vara perfekt. Inte i något avseende. Men det är helt okej.

Translation: About blogging and consumption. Read the english version HERE.

Comments

 1. Helena - amelia.se

  Håller med, till fullo! Mitt mål är att fylla vårt hem och min garderob med saker som jag ska vilja och kunna använda i flertalet år.
  Blir så förvirrad av dem som köper soffor (som kostar så mycket) och efter tre år byter ut den. Varför då? Gick den sönder?, Blev den obrukbar?
  Vi har flyttat från mindre lgh till större hus och har ingen hets att fylla upp hemmet. Det ska få ta tid för de saker som kommer in ska användas i flertalet år. Vill att hemmet ska ha en själ och inte bli en av de där hemmen som SER snygga ut men är obekväma att vara i.
  Hoppas vi kan se fram emot mer second hend, vintage och återbruk. Eller framför allt; värna om det vi redan har.

 2. Volang-Linda

  Så jäkla bra inlägg! TACK för att du skrev det. Kram!

 3. Isabelle Pedersen

  Tack för allt fint gensvar! Ni är bäst! Heja er! <3

 4. Johanna Af Apel

  Mycket bra formulerat om något som jag tror att alla stilälskade bloggare med hållbara ambitioner många gånger funderat över. Du är bra! Puss!

 5. […] och blandar gammalt och nytt, billigt och dyrt. Den förespråkar inspiration före konsumtion (sånt som man ju gillar) och siktar mot en hållbar framtid. Jag rekommenderar alla som liksom jag är ute i sista minuten […]

 6. Fröken H

  Heja dig! Det är precis det här jag brinner för, att vara en medveten konsument. Främst genom att välja vintage, second hand och ekologiskt. Det är så skönt att veta att vi är fler som vill samma sak!

 7. Signe

  Mycket fint skrivet och kan bara instämma i berömmet du får här bland kommentarerna. Jag tycker det är fint hur du verkligen förtydligar att bara för att man ibland skriver om saker betyder det inte att man alltid ska komsumera, man måste få uppskatta stil och ting utan att man alltid måste iväg och tokköpa allt. Sedan gillar jag också hur du tog upp synen på att blogga om stil/mode, och hur det nedvärderas och anses som ytligt. Nog för att det ibland kan vara det, för vissa, men oftast avfärdas och förenklas bloggar på sådana abstrakta nivåer att allt bloggande blir helt plötsligt samma sak. Vet många bloggare som, precis som du, uppmanar mer för en miljövänlig och medveten livsstil bättre och oftare än de som ser ned på bloggar som konsumptionsmaskiner.

  I vilket fall, ville bara säga att det var ett bra inlägg och uppskattades :) Din blogg är jättefin och jätteinspirerande!

 8. Fellen

  Mycket bra inlägg! Tänker exakt samma sak.

 9. Fredrikapåvinden

  Så bra skrivet!

 10. Gabriella

  Bra skrivet! Värt att prata om och fundera över. Fint!

 11. Vicky

  så himla bra skrivet. idén med inspiration och inte reklam är ju den bästa av alla. kram och pepp!

 12. Sarah

  Bra skrivet, och bra att du problematiserar det! Det är verkligen svårt, balansgången där mellan sitt intresse och sitt samvete, slits däremellan hela tiden. Försöker att inte köpa några nyproducerade kläder (men det blir ju himla svårt ibland såklart), och skära ner på inredningsköpen, men så faller man dit ändå titt som tätt. Men som du skriver, medvetenheten är viktig, för då finns förutsättningarna till förändring.

 13. Anna-Lill

  Jag blir glad av att läsa detta Isa, jag kommer ihåg att vi pratade om detta med att det ses ner på tjejer som bloggar och att det anses vara så ytligt bara för att det är “kvinnliga” intressen. Du ska vara så stolt över din inspirerande blogg och ja fortsätta skriva om sådana här saker också, det är viktigt som fan att vara medveten både om vad konsumtion gör med oss och världen, och vad patriarkatet får oss tjejer att känna oss fast vi inte borde och varför det får oss att känna så. Fuck patriarkatet och hejja dig! <3

 14. emma sundh

  BRA SKRIVET! Viktig och svår fråga som måste belysas mer. Vi lever i en konsumsionssamhälle där saker och ting inte ska hålla länge (för då kan man inte tjäna så mycket pengar som möjligt). Vi lever i ett samhälle där man ska shoppa sig ur en ekonomisk kris. Jag tycker inte att det är fel att köpa nya saker, men det måste ju finnas någon hejd. Vår värld klarar inte av att vi shoppar i den takt vi gör nu, men politiken är inte intresserad av miljö. De är intresserade av pengar. Jag tycker du shoppar smart, blandar nytt och gammalt, inspirerar på det sättet andra att köpa begagnat och därmed få en sådan där ascool stil. Det är viktigt. Att du problematiserar och vågar se din egen del i konsumtionssamhället gör dig till en stor människa. Heja dig

 15. Kajsa

  Jag tycker det är jätteviktigt att prata om det här och vara medveten. Inte bara vad gäller bloggning osv men i vanliga livet också. Denna köphets, ha-hets, konsumtionshets finns överallt. Och den spänner över alla områden, från klänningar, till teknikprylar och bilar och nya lägenheter och renoverade hus. Det är inte konstigt att folk hamnar i Lyxfällan. Jag tycker att det är svårt att hitta en balans. Det är så fantastiskt roligt att köpa en ny klänning eller heminredningspryl eller vad det nu är en gillar, men det är så viktigt att komma ihåg att det inte är det viktigaste. Det är inte den som har mest/bäst grejer när den dör som vinner. Men ibland är det svårt att komma ihåg det, på nåt sätt. Jag försöker ofta rensa bort, rensa ur, skänka bort både kläder och saker. Jag känner mig alltid lättare då. Jag vet inte riktigt vad jag vill säga mer än: Jag håller med! Bra skrivet!

 16. frida

  så klockrent! känns så tråkigt att det bara är konsumera konsumera, rea rea som gäller. jag har köpt tre plagg i år tror jag varav ett var en klänning för 600 spänn. det kan tyckas va dyrt men de flesta lägger ju mer än tusen spänn i månaden på kläder. känner att det är mer värt att köpa ett plagg som är helt galet fint. men jag älskar ändå kläder, inte mode precis som du sa, men jag tycker om att gå i affärer och jag hittar ofta fina saker. mennnn jag köper det oftast inte och jag kan faktiskt säga att jag är minst lika lycklig (kanske lyckligare) utan de plaggen. och miljön likaså!

Leave a comment