207. IKI IKE AW

Det slog mig när jag skulle sätta ihop det här inlägget att jag inte direkt nämnt vad jag ägnar mina dagar åt nu för tiden, mer än möjligtvis i förbifarten. Och min “About”-sida är ju också den lite utdaterad. Det är ju knäppt, till helgen är det ett helt fricking halvår sedan jag tog examen. Jag vet knappt om jag tycker det känns som lång eller kort tid förvisso, men Berghs känns i vilket fall som ett helt annat liv vid det här laget.

Den korta versionen är att jag och tre andra fenomenala kvinnor från min Berghs-klass (Annie, Martina & Siduri) har startat eget. Vi driver en digital affärsutvecklingsbyrå, IKI IKE, och tror på innovation framför reklam för att uppnå lönsamhet. Vi tycker att det är dags att bedriva sin verksamhet på användares och konsumenters villkor, genom att vidareutveckla sitt erbjudande och erbjuda bättre tjänster med smartare affärsmodeller (som alltså inte kräver tiotusen pop-up-banners för att existera), snarare än att bara skrika högst i det offentliga rummet. Vi har mycket fokus på tjänsteutveckling – tror på att utveckla sådant som folk har nytta av snarare än att bara försöka ompaketera det man har och alltid haft, för att folk ska tro sig vilja ha det. Vi har som krav på allt det vi tar fram i lösningsväg att det ska vara lönsamt för avsändaren (och att den lönsamheten ska gå att faktiskt räkna hem), vara av nytta för användaren och ha positiv avkastning på samhället i stort. Vi lever med ena foten i startup-världen, och tenderar applicera det tänket på dem vi jobbar med. Vi anser, för att sätta det hela i lite perspektiv, att iTunes är Apples smartaste kampanj någonsin. Visste ni det, att det var en kampanj från början, för att lansera iPods? Alltså mjukvara utvecklad med syfte att sälja hårdvaran, en “kampanj” som alltså 1) är av konkret nytta för användaren 2) är lönsam för avsändaren 3) smart inte minst pga används även av människor som sitter vid pc framför mac 4) lever kvar och drar in pengar även efter att hårdvaran (iPoden) i princip helt ersatts av nästa produkt i ledet (iPhonen). Långt mer intressant än annonser i tunnelbanan, tycker jag i alla fall. Kommunikation genom innovation, och “kampanjen” gör ju min användarupplevelse bättre, tillhandahåller en service.

Kort och gott tror vi på att göra det lönsamt för företag att göra good shit. Där exempelvis reklambyråer levererar kortlivade reklamkampanjer som talar om för användaren hur hen ska bete sig (om man hårddrar det), ser vi till varumärkens interaktiva möjligheter: utforskar ny teknik, nya affärsmodeller och nya affärskoncept, för att på samma tid (om inte kortare) ta fram långsiktiga lösningar som innoverar varumärkets erbjudande till kund, på kundens villkor. Detta snarare än att isolerat lösa ett kommunikationsproblem, för att temporärt driva upp säljsiffrorna (innan de dalar igen, och miljoner slängs ut på en ny kampanj).

Okej. Vet inte om det blev så himla kort, men vi skippade i alla fall en sammanfattning av de senaste sex månaderna. Hur som haver, vi delar lokaler med en digital designbyrå som heter Söderhavet och som ligger på Drottninggatan. I fredags styrde vi upp en After Work på kontoret, kombinerat ‘bonda med alla trevliga människor som en stressar förbi varje dag’ och lite ‘försenad kontorsinflyttningsfest’ samt en dos ‘företagslanseringsfirande’. Vi var så himla pepp, för att uttrycka sig som en sann bloggare!

DSC_0049
DSC_0051
DSC_0052
DSC_0054

Och det flöt på så himla bra. Det är så många trevliga människor i omlopp om dagarna, som en inte alltid hinner ta tid att prata med. Till en början var det mest folk från just Söderhavet och Nansen (som också sitter i lokalerna) på plats, så det var fint att få prata mer med dem.

DSC_0056
DSC_0059

Efter ett tag trillade det dock även in en massa vänner och familj.

DSC_0065
DSC_0070
DSC_0073
DSC_0075
DSC_0076
DSC_0077
DSC_0082

Visade runt kompisarna på kontoret, drack vin, minglade runt och skrattade en hel massa. Så himla lyckat. De andra höll igång ganska länge, men jag, Anna, Julia och Julia smet iväg framåt sju. Vi skulle nämligen på Thanksgiving-middag hos Annas föräldrar, men mer om det vid annat tillfälle.

Translation:

On Friday we hosted an After Work/belated launch&moving in party at our offices.

Comments

  1. Lovisa

    Vad bra ni verkar! Det låter verkligen som en idé som kommer fungera. All lycka till! x

    1. Karin Wahlberg

      Tusen tack, så himla kul att höra!!!

Leave a comment