365. Julafton

God Jul på er, såhär tre-nånting lata dagar senare. Jag vet knappt vilken veckodag det är, vilket brukar vara ett ganska gott tecken för stressnivåerna. Som vanligt när jag är hemma såhär en lite längre period börjar jag lägga ifrån mig telefonen, öppnar inte datorn på flera dagar och jag hade visst tio olästa (och därmed obesvarade, sorry) sms sist jag blickade mot meddelandeikonen. Har liksom helt enkelt inte orkat kommunicera med omvärlden utan istället haft det rätt angenämt här i mellandagsbubblan ute på landet.

Julaftonsmorgonen inleddes i alla fall som sig bör med frukost. Elin kokade upp varm choklad och någon av mina föräldrar hade gjort risgrynsgröt. Decembersolen, som har lyst varje dag den här veckan, forsade in genom fönstren.

Christmas, Karin Wåhlberg
Christmas, Karin Wåhlberg
Christmas, Karin Wåhlberg

Jag satt i pyjamas och pappa eldade på i vedspisen så att det sprakade sådär fantastiskt mysigt i bakgrunden. Ovan min svåger Jocke och Farmor.

Christmas, Karin Wåhlberg
Christmas, Karin Wåhlberg
Christmas, Karin Wåhlberg

Mamma och Pappa håller på att renovera hemma och det blir så himla fint på nedervåningen. Min favvo är nog den gamla tegelväggen som, med originaltegel från när huset byggdes, fått komma fram och nu utgör hörnet vid vedspisen. Att det finns sådana gömda skatter att upptäcka är en fördel med gamla hus.

Christmas, Karin Wåhlberg

Vid klockan tolv någon gång gick helt plötsligt strömmen och enligt Eons hemsida skulle den inte komma tillbaka förrän halv fyra, vilket väl inte var helt optimalt eftersom vi räknat med att äta klockan två. Det hela gick dock att lösa rätt väl ändå: mycket var redan förberett och allt som skulle kokas eller stekas kunde tillagas på vedspisen. Det som skulle in i ugn packade mamma in i bilen och åkte med till morfar, som bor 10-15 minuter bort, och sådant som skulle vara kallt förbereddes ju som vanligt. Vi tände alla ljus och lyktor och liknande som vi kunde hitta i takt med att det började mörkna och efter lite suckar och samarbete (samt en hel del ved) fick vi ihop maten trots strömavbrottet.

Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg

Vi var familjen inklusive svåger men minus storebror och fästmö plus farmor, morfar och en vännina till mina föräldrar som åt jullunch till solnedgång och skenet från stearinljus.

Julafton, Karin Wåhlberg

Vissa var lite uttråkade.

Julafton, Karin Wåhlberg

Elias fick för att lindra sin besvikelse över utebliven tv-tillgång sedan leta upp någon gammal version av Kalle Anka på nätet och kolla på efter maten, då strömmen återvänt, och vissa av oss andra somnade i år helt enkelt bara på andra ställen än i just tv-soffan.

Julafton, Karin Wåhlberg

Morfar.

Efter, ja jag vet egentligen inte riktigt, jag tror jag somnade ett tag i kökssoffan (känns alltid som att alla dippar en stund efter maten på julafton här hemma, det hör lite till), men i alla fall efter julmat och vila och eftermiddagskaffe med hemrullade rån och biskvier och tryfflar och saffransbullar, ett par omgångar Wii och lite bokläsning var det dags för paketöppning.

Julafton, Karin Wåhlberg

Hade rimmat klurigt på alla klappar, här ovan håller pappa i ett paket från mig till morfar innehållandes Patrick Modianos Lilla smycket och nedan syns min storasyster, Farmor och jag. Fick så fina klappar av alla, så lyxigt kändes det.

Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg

Farmor i nya julklappskoftan.

Julafton, Karin Wåhlberg

Elias fick en Makey Makey av mig, Elin och Jocke som vi experimenterade med efter att vi ätit ytterligare en gång (fruktsallad, kaffe och chokladpraliner). Det ska nog kunna bli en liten techie av honom också om jag får något att säga om saken.

Julafton, Karin Wåhlberg

Framåt kvällen var alla rätt trötta, känns som att man alltid är rätt trött på julafton, plus stackars Elin som förutom gravidtrötthet hade åkt på bihåleinflammation, så vi lade oss i soffan och kollade på gamla julkalendersavsnitt av Sunes jul. Kändes lagom avancerat.

Julafton, Karin Wåhlberg
Julafton, Karin Wåhlberg

Och ungefär så var det med den julaftonen. Rätt lugnt och fridfullt trots oväntat strömavbrott och sjuklighet och dylikt. Vi har blivit mycket bättre på att göra saker i vår egen takt, bara ha sådant vi verkligen gillar på julbordet och inte stressa upp oss för mycket över att julafton måste vara på ett visst sätt vilket trots att de följer ett ganska okontroversiellt mönster från år till år också gör dem ganska okomplicerade.

Translation:

Pictures from Christmas Eve

Comments

 1. Evelina

  har längtat och hoppats på ett inlägg om din jul. om “Karins julresuméer och övriga släktsammankomster” får räknas som en egen kategori så är det helt klart topp fem på min lista över favoritblogginlägg. jag vet inte vad det är, men det känns som att dina jular (och som sagt, typ allt annat du skriver om släktträffar) är så extremt mysiga att jag blir alldeles lycklig (och avundsjuk). men ja, tycker ju egentligen att allt du skriver är väldigt bra/mysigt/tänkvärt/vackert/klokt.

  1. Karin Wahlberg

   haha åh <3 kul att du gillar den typen av inlägg, för det är mer släktsammankomster och liknande på gång här inne ;)))) och du, tusen tack för pepp!!! kram

 2. Lotta

  mysigt!!

 3. ISA

  det där var ju en av de mysigaste julafton-resumérna detta år!

 4. Daria

  EVerything looks so lovely, you are right your house looks stunning. Glad to know us Italians are not the only ones celebrating on Christmas Eve rather than Christmas Day :) x

  1. Karin Wahlberg

   Thank you! :) Oh I didn’t know it was the same in Italy, how interesting! And yes, even though I’ve lived in both the US and the UK I really can’t relate to celebrating it on Christmas Day! xx

Leave a comment