342. That moment when you finish a book, look around, and realize that everyone is just carrying on with their lives as though you didn’t just experience emotional trauma at the hands of a paperback.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

I söndags var jag och tio personer till som jag tycker om (Anna Julia Filip Julia Linn Majsan Mika Fredrick Sofie & Isabella) på frukostbio på Bio Rio. Vi såg Boyhood; och vilket mästerverk till film det var. Älskade den. Två timmar och fyrtiofem minuter av ren och skär filmnjutning, med genuina skratt och hjärtknip ekandes i salongen. Inte minst så var det helt perfekt tillsammans med frukost en sömndrucken söndag med tunga huvuden efter en lördagnatts äventyr. Höstluften var mild och efteråt drack vi kaffe och te på Vurmas uteservering, precis intill bion.

Annat från livet på sistone (eftersom jag tydligen bara lyckas pränta ned saker här inne kring helgerna nu för tiden och därför alltid kommer med livet i summeringsform såhär i efterhand):

Den här veckan har jag läst ettusentrettiosex sidor, vänt blad alldeles för sent inpå nätterna och sovit för lite. Ändå, att vara uppslukad av läsning är en av de bästa känslor jag vet. När jag är inne i en bra bok så läser jag på tunnelbanan, när jag promenerar, när jag lagar mat, när jag äter, när jag ligger i soffan, när jag går på toa, när jag väntar på någon – ja ni fattar. För att citera J.K. Rowling: “Pretty much anywhere I can do the job one-handed, I read.”

Tröskeln att komma in i böcker är mycket högre nu jämfört med när jag var yngre, dock. När jag väl är inne i en bok, då är det svåra att sluta, att lägga ifrån sig boken, att släcka lampan om kvällen. Men att komma in i böcker, påbörja en ny: med allt scrollande och alla flikar och alla tv-serier och alla flöden som kan uppdateras nu för tiden är det så himla lätt att, när man på kvällen trött kommer hem från jobbet och inte redan är inne i en berättelse som drar i en, bara lägga sig ovanpå sängen och stirra på en skärm. Nio av tio gånger känns ju dock detta i efterhand som bortslösad tid, jämfört med känslan av en bra bokupplevelse. Därför försöker jag bortprioritera skärmtid på kvällarna, har ju liksom datorn som arbetsredskap resten av dagen. (Använder eventuellt detta för att berättiga det faktum att jag precis klickade hem fyra nya böcker från Adlibris…)

Annars har jobbveckan flutit på som vanligt. Måndagtisdagonsdag varade arbetsdagen fram till åtta på kvällen, eftersom jag fortfarande jobbar extra på barnrättsorganisationen Plan några kvällar i veckan. Annars har jag byggt e-handel samt byggt saker i papper målat på papper och skurit i papper till ett litet logotyp-projekt. Slipat på formuleringar till en affärsplan och diskuterat visioner. På torsdagen hade vi årsmöte med IKI IKE det vill säga först frukost hemma hos Annie (se nedan)

Karin Wåhlberg

samt fortsatt heldag med full agenda och avrundning med företagsmiddag och vin/ingefäradrinkar på Barbro. Lång utmattande inspirerande viktig och rolig dag.

Fredagen blev bara en halvdag på kontoret, vi rundade av redan efter lunch. Jag uträttade ett gäng ärenden (dvs handlade mat en sparrisväxt och en mapp från House Doctor till viktiga papper som just nu ligger i diverse högar) och åkte sedan hem lyx-tidigt. Tänkte lägga mig i soffan och läsa en stund vilket slutade med att jag somnade i två-nånting-timmar. På något mirakulöst sätt lyckades jag efter ett yrvaket uppvaknande ihopklämd i min lite för korta soffa tvinga mig själv att bli pigg, och firade fredag på Rival och sedan Morfar Ginko tillsammans med Anna och ett gäng av hennes kollegor och besökande kollegor från New York-kontoret.

Det var den veckan och ja, förra söndagen också förstås. Idag har jag nästan inte gjort något annat än äta frukost länge i soffan under mitt täcke och sträckläsa i cirka sex timmar (det är helt enkelt den sortens helg). Nu är ytterligare en bok utläst och Naomi Shihab Nye säger det kanske bäst:

I love the solitude of reading. I love the deep dive into someone else’s story, the delicious ache of a last page.

Nu ska jag leta i bokhyllan efter en ny bok att läsa i väntan på Adlibris-leveransen.

Translation:

Hungover sunday cinema (we saw Boyhood, it was absolutely magic) with friends & breakfast.

Comments

 1. silja

  vilka böcker är näst pa listan da dvs vad är det som kommer finnas i adlibris leveransen? :) behöver ocksa lite höstläsning!

  1. Karin Wahlberg

   This is how you lose her – Junot Diaz, Reading Lolita in Tehran – Azar Nafisi, Sisterland – Curtis Sittenfeld & In the woods – Tana French. Kan återkomma med rapport kring vad som är läsvärt eller ej sen :)

 2. Natalie

  Ser supermysigt ut!!! :) <3

 3. Libertin

  Den har jag inte läst, trots att jag fallit för flera av Curtis Sittenfelds böcker och titeln har funnits på min lista i flera år. Kanske blir det av snart! Jag fullkomligt älskade Prep när den kom och jag tror inte att det bara berodde på internatskoleskildringen, även om miljön helt klart är tacksam. (Jag tyckte hemskt mycket om Donna Tartts Den hemliga historien också, men inte heller där var miljön avgörande.) Gemensamt för dessa båda författare är väl de rika personporträtten och det utsökta språket.

 4. Libertin

  Vilken bok var det som slukade dig?

  1. Karin Wahlberg

   Nu senast var det American Wife av Curtis Sittenfeld, som stått alldeles för länge i min hylla utan att bli läst. En oerhört intressant och komplex livsskildring baserad på republikanska presidentfrun Laura Bush’s liv. Den är skriven av en s.k. “liberal democrat” utan att för den skull vara satir eller ta ifrån berättelsen sina nyanser. Kanske har du redan läst den, annars helt klart läsvärd! :) http://www.bokus.com/bok/9780552775540/american-wife/

Leave a comment