Byråresa dag 2: Le Cap du Dramont

I flera veckor inför resan har prognoserna utlovat regn och rusk, och dagen innan vi ger oss av från Sverige får vi mail från Lasse:

Jag har fått lite info från guiden om vår vandring. Prognosen på söndag är att det blir blåsigt och ganska kallt, cirka 13 grader. Är det 13 grader i luften och blåser 7 m/s så känns det som 7-8 grader. Jag rekommenderar att du tar med dig minst en vindjacka/regnjacka och vindtäta byxor/regnbyxor och en fleece men också om du har en tunn dun/syntetjacka att ta på vid lunch eller vid behov. En kepa eller en tunn mössa kan också vara skön att ha när det brassar på från havet. 

När vi far består allas packning därför av cirka 75% funktionskläder, panikartat framrotat ur gömmor allt från fleece-beklädda skidjackor till vindtäta byxor. Ni som läst de första inläggen från resan (här å här) vet att vi anlände till av poolvärme och sol, en verklighet helt annan än alla väderrapporter. Detta i kombination med packningshetsen inför vandringen har lett till att ingen tycker sig ha packat några “vanliga kläder”. Däremot är de flesta överkittade med lite väl värmefrämjande funktionskläder.

På söndagsmorgonen vaknar vi i alla fall upp till vyn nedan och gör oss redo för avfärd med en frulle beståendes av croissanter, baguetter, bär, juicer och yoghurtar med mera och jag har panik light över att jag inte har något kortärmat att ta på mig.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-1
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-2
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-3

Vi slingerikrokar sedan fram med buss i ungefär en timme innan vi anländer i Le Dramont. Vi möter upp vår guide vid en stenig strand där de allierade en gång gick i land i slutet av andra världskriget; om jag inte missförstod så var det den andra lyckade landstigningen, efter Normandie.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-5

Vår guide, Laurent, berättar om stenslagen och stranden och annat och sedan ger vi oss av.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-6
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-7
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-8

Vi går via en liten hamn, där Lena, Rebecca och Anna som tagit bil istället för buss väntar med matsäcken. Vi packar ned lunchmackor och annat i våra väskor och sedan går vi mot högre altituder.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-9
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-10
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-11
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-12
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-13
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-14

Laurent föreläser om varenda sten och växt som korsar vår väg. Havet är azurblått och jackan åker på och av på och av. Solen grillar men när vi är ute vid kusten och inte inne i buskagen så svalkar vinden.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-15

Vi tränger genom små gröna passager och passerar gömda stränder inklämda mellan bergen, där lokala surfare ligger utsträckta i våtdräkter bredvid sina brädor.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-16
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-17
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-18
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-19
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-20
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-21

Uppåt uppåt uppåt!

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-22
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-23
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-25
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-26
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-27
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-28

Hit upp ska vi! ↓

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-29
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-30
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-31

Jag var svartklädd välisolerad långärmad och SÅ HIMLA VARM. Men också fascinerad över den beundransvärda utsikten, med taggiga klippor kaktusar å glittrande hav.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-32
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-33

Till slut var vi uppe vid toppen, eller nästan i alla fall, och landade för att intaga välförtjänad lunch. Utsikten var magnifik i samtliga riktningar och solen gassade. Tur att det fanns nedpackade fleecejackor!!!!

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-34
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-35
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-36
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-37
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-38
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-39
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-40
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-41
Cap du Dramont Karin Wåhlberg-42

Jag bytte tröja från min långärmade löpartröja (som jag använt bland annat när jag varit ute och sprungit i minusgrader på vintern) till en vanlig, tunn långärmad som var slapp nog för att kunna kavla upp ärmarna på till t-shirt-läge, och sedan gick vi nedåt igen. Vilket gick så sjukt mycket snabbare? Eventuellt relaterat till att vi inte hade föreläsning om varenda växt vi såg. Nä men det var intressant! Tydligen är ph-värdet i marken i det här området annorlunda jämfört med resten av Rivieran (?), typ mer basiskt (?) och därför har det helt annan typ av flora och växtlighet än platserna runtomkring och anses vara lite ~special~.

Cap du Dramont Karin Wåhlberg-43

Ner till hamnen igen och längs med klipporna och stranden och upp till parkeringen. Och sedan åter mot huset men mer om resten av dagen en annan gång.

Comments

  1. […] Byråresa dag 2: Le Cap du Dramont […]

Leave a comment