322. Concerns with humanity and our existence and how to live takes up too much of my time yet never nearly enough to ever solve any of it.

VSCO Cam, Karin Wåhlberg

Du sa att det var den varmaste sommaren i mannaminne men det jag minns tydligast är hur vi satt fyra timmar i bilen längs med en ambivalent Europaväg, med luftkonditioneringen som enda barriär mellan oss och verkligheten där utanför. Från stad till stad pratade vi om domedagen och om ansvar och om vägval och om konsekvenser och om meningen med allting (någonting). Jag ifrågasatte vad orsakerna spelar för roll och du ställde vad mot varför. Vi pratade om ansvaret att ta ansvar i relation till förståelse men hur orkar man? (Jag slutade orka för minst fem år sedan.) Allting kändes hoppfullt och hopplöst om vartannat men det var ändå som ett djupt andetag att diskutera med någon som förstod det jag sa, som förstod min egen oförståelse. Du som vanligtvis är i periferin av mitt liv men ändå på något sätt sammanvävd med mitt förflutna.

Motorvägen dammar i hettan, eller så är det bara jag som åldras. Det har inte regnat på flera veckor.

Klickar runt på Bokus där Ann Heberlein vid en av sina böcker skriver: “Att vara människa innebär inte bara rättigheter, utan också skyldigheter. Den främsta av dessa skyldigheter är att ta ansvar för sitt liv, sina val och sina handlingar, i relation till sina medmänniskor och för vår gemensamma framtid”

Rättigheter. Skyldigheter. Ansvar. Lycka som biprodukt av våra beslut, snarare än något att som självändamål jaga. Vad är de nämnda begreppen ens för något?

Klockan är 3 och istället för att sova handlar jag böcker på internet, för att hålla mig vaken och för att jag bara har tjugo sidor kvar av boken som ligger bredvid mig. Det blir visst en om samhällsansvar i relation till köttätande, en om löpning och en om ångest. Vilken amatör som helst skulle ju kunna diagnostisera mig med livskris. Dricker sedan kaffe och spelar Candy Crush istället för att fundera på meningen med livet. Ibland är det enklast så. Ibland är det vad en orkar.

Translation:

Diary excerpts. Concerns with humanity and our existence and how to live takes up too much of my time yet never nearly enough to ever solve any of it.

Comments

  1. sara

    Du formulerar dig så fint.

    1. Karin Wahlberg

      tack snälla fina

Leave a comment