De stora vidderna

Karin Wåhlberg, De stora vidderna, Dramaten

Förra onsdagen var jag och Anna, efter tips från min kollega, på Dramaten och såg De stora vidderna. Herre min skapare vad bra det var. Vi satt på första raden och rös, skrattade och förfärades. Utbytte himlande ögon som sa Ahhhh åhhh, vad man har träffat den där personen och uppspärrade blickar som sa NEJ VAD GÖR NI VAD HÄNDER.

Pjäsen skrevs 1911 av Arthur Schnitzler och var tydligen väldigt kontroversiell då den kom ut, vilket jag kan tänka mig. Men lite likt Maken och Den allvarsamma leken känns det som att människoanalysen är lika pricksäker idag, och relationerna skulle lika gärna kunna vara nedtecknade och utspelade i modern tid.

Karin Wåhlberg, De stora vidderna, Dramaten

Alla är ganska destruktiva och själviska. Tragikomiken glider genom pjäsen från akt till akt, lägger sig obönhörligt som en dimma över allt karaktärerna tar sig för.

Karin Wåhlberg, De stora vidderna, Dramaten

Såhär beskrivs pjäsen på Dramatens hemsida:

Paret Friedrich och Genia är gifta sedan flera år. De befinner sig mitt i varsin 40-årskris. Friedrich botar sin ångest genom att förströ sig med yngre kvinnor. Genia uppvaktas av den unge pianisten Korsakov, men nobbar honom. När denne i förtvivlan tar livet av sig reagerar maken chockerat: ”Hur kan du vara så egoistisk och låta mig vara den enda som sviker?”.

I sina försök att spela ut varandra leker de skoningslöst med varandras, och inte minst sina vänners, känslor.

De stora vidderna är en berättelse om moral och omoral och människans oberäkneliga natur.

Karin Wåhlberg, De stora vidderna, Dramaten

Estetiken och scenografin är fullkomligt strålande. Enkel, tidlös. Och skådespelarna interagerade med miljön så väl, både på och utanför scen, med ljud och aktivitet som sköljde ut också från kulisserna.

Slutet var jag inte helt beredd på, men ska inte avslöja så mycket mer om det. Ni får gå o se helt enkelt!

Karin Wåhlberg, De stora vidderna, Dramaten

De stora vidderna går på Dramatens Lilla scen och har bara spelats i några veckor. Kostar en ynka hundralapp om man är under 26 (men är inte så värst dyr annars heller), helt klart värt.

(gif)

Det får bli dagens Stockholmstips!

Comments

 1. Karin

  Åh om rn bara befann sig i stockholm där alla fina pjäser spelas. När man väl är där är det relativt billigt att gå på teater och bio och diverse annat, men dessvärre kostar ju en tågresa dit skjortan för en student. Så trist. Håller tummarna för att den här pjäsen kommer till Östgötateatern! Hade så gärna velat se den, speciellt då jag hört om den både här och var och alla säger “se den!”. Bra analys. Kram!

  1. Karin Wahlberg

   Åh, ja, fattar det </3
   Mitt bästa tågknep är sista minuten-biljetterna för 155, i alla fall mellan Stockholm & Norrköping kostar de så för under 26-isar och studenter.
   Bävar inför nästa år när jag ej kommer ses som ungdom längre. :(

   Men, som sagt, hoppas pjäsen kommer till dig om inte annat!!!

 2. Libertin

  Som jag längtar efter att se den här uppsättningen. Jag hoppas så innerligt att jag hinner till Stockholm under våren. Till dess: fint att få ett tankebesök på denna min favoritteater såhär, genom dig.

  1. Karin Wahlberg

   Åh, ja, jag kan tänka mig att du skulle älska denna. <3

Leave a comment