Denise Grünstein på Nationalmuseum/Konstakademien

Om vi nu ändå skulle ta och fortsätta på ämnet saker jag gillar, så kan jag ju meddela att även museum kvalar in rätt högt på den listan. De senaste sju dagarna har varit rena drömmen på den fronten, jag har lyckats klämma in tre besök på tre olika museum till det förträffliga priset av noll kronor. Det är någonting som liksom ligger i luften på museum, något storslaget. Sedan ska jag inte påstå att jag uppskattar alla utställningar lika mycket; mitt tyckande kring själva innehållet och utställningarna i sig är ju inte oföränderliga, men jag har svårt att se framför mig att jag någonsin skulle lämna ett museum gravt missnöjd, oavsett hur mycket en specifik utställning tilltalade mig eller ej. Min kärlek till museum sträcker sig liksom från museibyggnaden i sig hela vägen till museishopen, inklusive allt som då ryms där emellan.

Förra onsdagen bjöd i alla fall Anna med mig på vernissage. Nationalmuseum håller ju på och renoverar i tusen år, men har i alla fall temporärt flyttat in i Konstakademiens lokaler. Här skulle Denise Grünstein kvällen till ära inviga sin utställning En Face. Jag hoppade vernissage-vinet pga var fortfarande lite mör efter helgens sjuka, men var desto mer pepp på tilltugget. Vi lyssnade till intendentens och konstnärens anföranden, och efter att de klippt band fick vi gå runt och titta på utställningen.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Anna sa innan att hon kollat upp Denise Grünstein och trodde att hennes surrealistiska, lite abstrakta stil skulle falla mig i smaken. Det är lite som du, fast mer melankoliskt än sagolikt. Tack och bock för den, jag tror inte att jag landar riktigt i samma liga, men en kan ju låtsas. Det var dock mycket drömskt, om än väldigt varierande i stil mellan olika serier. Sedan hade hon också genomfört ett fotoprojekt i samarbete med just Nationalmuseum där hon fotat inne i den för allmänheten nu stängda byggnaden, efter att den tömts helt på inventarier. De bilderna var det något magiskt över (men verkar inte vara så enkla att googla fram, ni får gå dit och titta helt enkelt). Eftersom mina gryniga bilder från vernissagen inte säger så mycket så kan vi ju ta en lite tydligare titt på några av hennes verk här nedan:

Denise Grünstein 1
Denise Grünstein 2

Karin Wåhlberg

Det hela var i alla fall väldigt fint. Med oss hem fick vi också varsin Nationalmuseum-poster med motivet som ni ser bakom Anna här på allra sista bilden. Har lite ont om väggplats för ändamålet, så vet inte om den kommer komma upp inom en snar framtid, men fint ändå.

Gå o se! Utställningen hänger uppe till 3:e maj!

Translation:

Museums easily land a spot on my list of favourite things, and during the past week I’ve managed to squeeze in three different visits! The first of these was last Wednesday when Anna and I went to the opening of Denise Grünstein’s new exhibition, En Face, at Nationalmuseum (though due to renovations that seem to last forever and ever they’re currently residing at Konstakademien). I’d recommend anyone who enjoys surrealistic and melancholic photography to go see it; it’s up in Stockholm until the third of May!

 

Comments

 1. elise

  WOW! hade verkligen velat gå. fantastiskt!

 2. Frida

  åh så trevligt, ska hem till stockholm nästa vecka så det kanske blir en liten resa att se det där :D

  1. Karin Wahlberg

   ja, det kan jag verkligen rekommendera!

 3. ISA

  åh så kulturellt och trevligt :)

  1. Karin Wahlberg

   :)

Leave a comment