Fyra lästa böcker och tre nya

Har varit lite strul med Radar-sidan + att jag nästan smält bort i denna helt otroliga värme som svept in över Stockholm. Men, kanske har ni också varit utomhus och legat på bryggor och i parker och inte hunnit märka av något glapp här inne.

Tänkte peta in fyra böcker jag läst på sistone, delge lite tips istället för att bara tjata om vad jag har gjort. Är så dålig på att hålla koll på och dokumentera vad jag läser, tyvärr, men här kommer likväl några jag har färskt i minnet. Förra året skrev jag upp alla böcker jag läste i en lång lista på datorn meeeenn det har jag helt glömt av att göra i år. I alla fall: det har blivit ovanligt mycket på svenska på sistone, och jag gillar’t. Sedan jag var nio och vi flyttade till amerikatt har jag övervägande läst böcker på engelska, men de senaste två åren känns det som att jag fått förnyad kärlek till läsning på svenska.

Karin Wåhlberg

1. Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson

Läste denna och Beckomberga på Skåne-semesterns första halva. Plöjde igenom just den här på kanske ett och ett halvt dygn: ville verkligen inte lägga den ifrån mig. Den är välskriven och genialiskt upplagd; lyckas med bedriften att växla snabbt mellan helt olika tidsperioder utan att det blir ryckigt eller svårt att hänga med. Inte heller sitter man och nödvändigtvis längtar tills nästa växling ska komma för att en tidsperiod är mer eller mindre intressant, utan jag satt som trollbunden genom alltet. Boken berör ett ständigt aktuellt ämne och det finns mycket som kändes viktigt att läsa (kanske speciellt med dagens politiska klimat), många påminnelser till en själv att ständigt ifrågasätta de förutfattade meningar en kanske har utan att en tänker på det och hur en ser på och möter sina medmänniskor.

Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson

Såhär lyder beskrivningen på Bokus:

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

“Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam.”

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson

Läs den!

2. Beckomberga | Ode till min familj – Sara Stridsberg

De av er som är flitiga bloggläsare har säkert redan stött på den här. Jag har gått och väntat på att denna + den ovan nämnda skulle komma ut på pocket, så är kanske lite sist på bollen. Hursomhelst. Är inte helt odelat hyllande, men som många andra måste jag ändå understryka s p r å k e t. Boken är så oerhört välskriven!

Beckomberga, Sara Stridsberg

Kritiken handlar sedan kanske mer om en personlig preferens, för till skillnad från Jag heter inte Miriam så tyckte jag nog att hoppen mellan olika tillfällen i tiden här inte var fullt lika sömlösa, utan en aning ryckiga. Och ibland hade jag önskat att boken trängde lite djupare. Vissa avsnitt kändes flyktiga, som att man inte blev mätt på vetande utifrån det en tilläts läsa. Dock, oerhört medryckande i sitt berättande, och kanske framförallt i de tankeställningar den väcker. Om lycka, om att anses vara sjuk men kanske inte heller vilja vara frisk, om ljus och mörker och att falla och om Beckomberga som både fristad och fängelse.

Beckomberga, Sara Stridsberg

Från Bokus:

När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar hans dotter Jackie tillbringa allt mer tid där och när modern reser till Svarta havet blir sjukhuset hela hennes värld. Där finns läkaren Edvard Winterson som varje natt tar med sig Jim och några utvalda patienter till sina stora fester vid Lill-Jansplan, där finns Inger Vogel som rör sig på gränsen mellan ordning och ödeläggelse och Sabina med sina pärlor och sin bedrövelse. Där finns också Paul och kärleken, det verkliga vansinnet.

3. Ett liv för lite – Kristoffer Ahlström

Ett liv för lite - Kristoffer Ahlström

Ett liv för lite är en smärtsam historia som berättas av den trilling som dog vid födseln, och handlar om de två syskonen som överlevde. Om deras starka band och deras olikheter. Om deras olika grad av kompatibilitet med världen. Om deras uppväxt och deras kärlek och deras val. Det gör så himla ont att läsa vissa stycken; om deras skolgång och hur de behandlas av världen och av sin omgivning. Om barns grymhet och vuxnas bekväma blindhet. Om förvirrad tonårstid och längtan bort, efter det stora, efter det lilla. Efter något annat, efter att få vara ifred. Man får följa Caroline och David från barndom till vuxen ålder.

Språket var på ett sätt fantastiskt; fullt av välplacerade ord, skarpa metaforer och målade skickligt upp känslor för läsaren. Av någon anledning kunde jag dock inte låta bli att tycka det blev lite för mycket ibland. Det var som att språket försökte lite för hårt; skulle vara så poetiskt att det glömde bort vanliga ord och lite tappade sin verklighetsförankring, mellan varven. Alltså: lite som att få i sig för mycket socker. Nåväl. Med det sagt: helt klart läsvärd och svepande medryckande.

Ett liv för lite - Kristoffer Ahlström

Såhär skriver Bokus om handlingen:

Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.

Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman.

4. Flickvännen – Karolina Ramqvist

Var tidigt i boken ganska skeptisk (och blev lite besviken, eftersom jag tyckte så mycket om Alltings början); blev inte helt förtjust i det lite “stream of consciousness”-aktiga sätt på vilket boken var skriven, och hade nog svårt att känna med huvudkaraktären. Det blev bättre allt eftersom boken löpte på, en blev trots allt medryckt av väntan och våndan och kunde liksom känna hur långsamt tiden fortlöpte därinne i pocketen. Även om det blev spännande och en vande sig vid och kom in i språkstilen kunde jag inte undgå att känna att jag ville skynda att läsa klart så att jag istället skulle kunna börja läsa nästa bok. Vilket ju inte är ett jättegott tecken. Ur ett hantverksperspektiv kan jag tycka att det hela är snyggt berättat, det var dock inte riktigt min kopp te. Men: intressant tematik, spännande och lättläst, så kanske något för den som vill ha något okomplicerat i hängmattan!

Flickvännen - Karolina Ramqvist

Bokus skriver:

Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort. Kläder och samtal som inte går att spåra. Han sa vi ses snart, men inte när.

Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men han köpte ett fucking jävla hus. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb.

Varför har hon fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som väninnorna vill festa och skvallra och små glimtar från den vanliga världen påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.

Nytt i hyllan

Och härnäst på listan står dessa tre, som kom i en liten försändelse i början av veckan. Ytterligare en beställning är på väg: blev eventuellt lite carried away där när jag tre dagar in i Skåne-veckan läst ut allt jag tagit med mig och fick akut fingerkli efter nytt i bokhyllan. Nämligen dessa:

Karin Wåhlberg

All the light we cannot see av Anthony Doerr som jag preciiiiis börjat läsa, en bok som Libertin tipsade mig om. Det här är hjärtat av Bodil Malmsten, en diktsamling, och På flykt från ett sorgebud av David Grossman. Den sistnämnda lilla klossen på 700+ sidor vet jag att min bok-guru Julia läst och gillat samt att mina föräldrar har ett ex som står i sin bokhylla: så, jag har höga förväntningar på den.

Har ni läst någon av böckerna? Vad tycker ni om dem? Och vill ni ha fler sådana här inlägg?

Translation:

About four books I’ve read (in Swedish) and three new ones which I’ll be reading next.

Comments

 1. Hanna

  Jag älskar också boktipsinläggen haha. Vill tipsa om appen/hemsidan goodreads där man fyller i allt man läser (så att man har koll själv) och sen får man boktips utifrån hur man betygsatt sina lästa böcker. Jag har också läst Flickvännen och håller helt med dig i det du skriver, men vill ändå läsa uppföljaren haha, gillade ändå Flickvännen när den väl “kom igång” liksom..

  1. Karin Wahlberg

   Åh, känner att jag borde skaffa goodreads egentligen men blir så stressad över att jag inte skaffat det tidigare (haha I know ej logiskt) så jag tar inte tag i det?? Nä men alltså vill ju inte ha en tom “har läst”-lista när jag ju läst en massa men känns som ett projekt att i efterhand gå in och lägga till allt. Okej det där var en lam ursäkt. Sommarprojekt kanske! Säg gärna till om du läser uppföljaren till Flickvännen och berätta vad du tycker om den! :)

 2. Erika

  Åh, bok-inlägg är mina absoluta favoriter! Tack för tipsen!

  1. Karin Wahlberg

   Åh vad bra! Hoppas du snubblade över något som kändes läsvärt =)

 3. Vicky

  å! vad intressant det du skriver om flickvännen. har inte läst men har hört så gott om den så jag har varit superpepp. bra att veta!

  1. Karin Wahlberg

   ja jag tycker också folk varit väldigt positiva kring den, undrade ett tag om jag kanske bara missat nåt, haha..du får återkomma sen med vad du tycker, blir intressant o se om du håller med eller inte! :)

 4. elise

  håller helt med dig angående ‘flickvännen’!

Leave a comment