Give me a break

Karin Wåhlberg

“Bara börja med det enklaste steget.”

Okej. Jag tror att det är det här:

Sommarklänningarna som trängs på galgar mot min garderobsdörr. Växterna som skjuter ur sina rötter med utomjordisk hastighet när solen ligger mot fönsterbrädet. Allas sammanbitna tystnad en fredag eftermiddag; oätet fika, händer som får stödpappret att darra till. Skoskav.

Jag köper lunch och till den en dyr fläderdricka, enbart på grund av den fina glasflaskan, vilken jag sparar. Min väska står ouppackad på den vita mattan. Jag snoozar en timme. På måndagen är jag med på filminspelning sent inpå natten, trots att jag ska upp och med ett tåg klockan sex morgonen därpå. När klockan är över ett och de frågar om vi kan stanna lite till så stannar jag. Sömn halkar nedåt på prioriteringslistan. Jag köper dyra tågbiljetter i första klass och fäller upp datorn bredvid män i kostym och skyndar vid ankomst till ett viktigt jobbmöte. Vem jag är, det bara är.

Jag lever. Huden är pepparkaksbrun efter en helg på altanen – osminkad, obrydd. En klänning från Filippa K blir min och jag tror att jag kommer bo i den i sommar. Jag hackar blomkål i Linns kök och äter jordgubbar i soffan. Ingenting känns och allting känns och det känns precis som det ska.

“Jag bryr mig inte om någonting just nu.”

Sommarstockholm gör oss oansvariga och omoraliska. Vi lägger oss för sent. Vi bromsar in, nöjer oss vid tillräckligt. Vi har redan lämnat.

Allting kommer inte med i nedpräntade ord, vissa saker lever enbart i sina flyktiga stunder. I svettiga museihallar, på blåsiga broar, i farvälet på tunnelbaneperrongen. Över rosé på uteserveringen, över lunch på Armémuseums innergård. Ingenting fastnar riktigt just nu, det rinner av, sköljer förbi: jag följer med.

“Bara börja.”

Okej.

 

Comments

 1. Tove

  Alltså du skriver så fint. Nästan lite Josefine Klougart över det i känslan = så bra.

 2. Kaneli

  Så fint <3

 3. Sara

  Åå jag gillar dina texter! Så uttrycksfulla i enkla meningar, man kan liksom känna känsla mellan det som inte skrivs, och sånt gillar jag :)

 4. Julia

  Precis så här ja. “Bara en början” och en utomordentlig sådan till råga på allt. <3

Leave a comment