I looked up because of the laughter, and kept looking because of the girls

The Girls
av Emma Cline

Karin Wåhlberg The Girls av Emma Cline
 
The Girls quote 3

Jag hade redan packat med mig tre böcker när vi åkte till Frankrike, men så skulle Karin in på Pocket Shop på Arlanda och solidariskt följde jag med (ahem). Bekände min last: att köpa böcker jag fastnar för oavsett om jag är i behov av något att läsa eller ej, helst genast. Har noll disciplin. Nåväl, min packning till trots köpte jag ju obviously med mig boken ovan.

När jag började läsa visste jag ingenting om författaren, de historiska händelser boken tangerar eller hypen som tydligen funnits kring den sedan länge (debuterande 25-åringen med en $2m book deal och filmrättigheterna sålda två år innan boken ens kommit ut), vilket jag kan uppskatta såhär i efterhand (nu efteråt har jag ju supergooglat pga ville förlänga bokupplevelsen).

Hade liksom inga förväntningar bortom baksidesbeskrivningen och lovorden av personer som kändes rimliga (typ att Lena Dunham prisat hur kvinnor och deras vänskap porträtteras i den).

The Girls quote 2

Boken kretsar kring händelserna som utspelar sig en sommar i norra Kalifornien i slutet av 60-talet, då fjortonåriga Evies väg korsar Suzannes. Suzanne har en nästintill utomjordisk aura kring sig, exotisk och otämjd (“likt en kunglighet i exil”), och blir genast föremål för den uttråkade, ensamma Evies fascinationStegvis dras Evie in i Suzannes tillvaro, vilken präglas av en karismatisk äldre man och den (soon-to-be ökända) kult han leder på en ranch utanför staden.

Ranchen är kuslig och nedgången, men i Evies ögon är det en spännande och frigörande plats och hon vill inget hellre än att till fullo accepteras in i gruppen. Desto mer tid hon tillbringar ifrån sin distraherade mammas dejtande och sina vardagliga rutiner, och i takt med att hennes besatthet av Suzanne intensifieras, desto längre bort flyter hon från ställningstaganden kring rätt och fel.

The Girls quote 4

Boken växlar mellan en vuxen nutids-Evie som lever i efterdyningarna av det som hände den där sommaren, och fjortonåriga Evie år 1969.

Redan från början står det klart att sommaren kommer att sluta mörkt. Lite likt i The Secret History (Donna Tartt) så är det inte heller inträffandet av det drastiskas varande eller icke varande som är i fokus, utan snarare personerna och relationerna kring det hela.

The Girls quote 7

Bokens händelser är tydligen löst baserade på “Mansonfamiljen”, en grupp som leddes av Charles Manson vid ungefär samma tidpunkt. Kopplingen var ingen jag var medveten om innan och jag visste inte så mycket om Manson bortom namnigenkänning, så jag läste inte heller boken med några “historiska glasögon” på mig.

The Girls quote 5

En recensent påpekar det att Manson-flickorna i redogörelse efter redogörelse porträtterats som passiva (eller bara hjärntvättade) aktörer som springer till eller från män med makt, och menar på att Cline är den första författare som faktiskt utforskar möjligheten att kvinnorna som följde Manson var lika dragna till och drivna av varandra som de var av “den vildögda döds-glada skäggisen”. Och en av de saker jag uppskattar är nog just att bokens Manson, Russell Hadrick, trots sin central roll inte är den som är huvudsakligt föremål för berättandet.

The Girls quote 1
Vad det resulterar i är å ena sidan en psykologisk roman som utforskar händelsernas eskalering och hur gränser suddas ut, normalitet förflyttas. Men det handlar lika mycket om flickornas relationer med varandra och med omvärlden. Om att växa upp som kvinna, om förtryck, ilska, övergivenhet och sorg. Om tonåringens varande mellan barn och vuxen, dess ofrånkomliga ensamhet (utsatthet).

Evie dras till de andra flickorna till stor del för att de förkastar omvärldens premisser, dess obarmhärtiga granskande.

The Girls quote 10

Boken får 4 av 5 av mig. Cline hade kunnat gräva djupare i och utveckla vissa bitar, och avrundningen kändes för mig lite väl *sammanfattningsvis* och berättande. Jag hade inte motsatt mig kanske 50 sidor till och lite mer uppföljning. Eller så är det jag som bara rent själviskt vill ha mer. Men överlag: <3

The Girls quote 8

Boken kom ut för någon månad sen så tror bara den går att hitta på engelska än så länge, men i övrigt kan jag inte annat än rekommendera omedelbar läsning.

The Girls quote 9

För övrigt känns det som om alla duktiga bloggare tar semester nu och drar ned på skrivandet. Själv känner jag att jag, i och med att jag har semester, faktiskt hinner med detta nu och kanske kan komma in i någon slags bloggrutin igen. Men sola på ni, så kanske jag kan få upp något slags vana som håller också i höst :)))

Ni som inte har övergett internet helt till förmån för stranden: jag vet att jag lovat bli bättre på att ge boktips, så here ↑ goes. Lämna gärna en tumme upp eller tumme ner för formatet/omfattningen. Det blir säkert en del naturlig variation beroende på vilken bok det handlar, om men vill ni överlag ha kortare/längre/ytligare/djupare/mer eller mindre citat än detta osv? Alla kanske inte älskar citat lika villkorslöst som jag. Tyck å tänk så blir jag glad. Puss!

 

Comments

 1. Leon Faron

  When asked what he perceives his role to be, given that many young people claim to get their news from At Pottery Barn, if you knock over a lamp, you have to glue it back together, even if when you’re done it looks terrible and it doesn’t work. Oh, and you have to stay in the store forever. Oh, and it’s an exploding lamp.

 2. Hanna

  Älskar detta, många upp-tummar!

 3. Linnea

  Tumme upp, verkligen tumme upp!

 4. Beata Cervin

  erik jobbar på pocketshop arlanda :OOOO

 5. Ellinor

  Älskar formatet på detta boktips! Lagom långt fint med citat då de ger en känsla för hur boken är skriven

Leave a comment