Konstupplevelser

Kan det eka tomt i ett digitalt rum? Säkert.

Jag utgår från att era liv inte rubbas ur balans av min frånvaro här, men alltså sorry för att jag är så himlans internet-tråkig. Så ont om allt: tid, energi, dagsljus, ni vet. Och jag vill ju inte bara vara här för sakens skull, om jag inte har något vettigt att tillföra. Samtidigt vet jag att det i sig kan bli rätt oinspirerande när det inte finns någon kontinuitet. Plus att det verkligen kliar i mina fingrar efter att skapa något som inte har med en deadline, en lön, eller ett betyg att göra, vare sig det är en estetiskt tilltalande kombination av ord, en visuell dokumentation av något inspirerande, eller ett uppdragslöst konstverk. Och då brukar den här platsen vara ett ganska bra ställe för att hitta syfte och motivation.

Nåväl.

Även om det känns som hundra år sedan (och som om det finns hundra andra blogginlägg därifrån) så kan jag ju faktiskt än en gång ta tillfället i akt och förklara min villkorslösa kärlek till museum, med bilder från när jag, Julia och Fredrick var på Olafur Eliassons fantastiska utställning Verklighetsmaskiner på Moderna Museet.

Jag minns inte exakt när det var men det fanns fortfarande röda löv på träden, gula löv torrt strösslade längs trottoarerna och en frös inte ihjäl när en skulle gå ut (det var ganska säkert för en hel jacktjocklek sedan). Så, ett tag sen, helt enkelt.

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

Det fanns så många magiska installationer som vände upp och ned och ut och in på hur en uppfattar världen, och alla ens sinnen engagerades under rundvandringen.

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

Där fanns exempelvis mjukt, färgglatt regn och ett rum med monofrekvent ljus där ens färgseende fick spel och allt och alla såg ut såhär:

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

Ursäkta något bristfällig konstrapportering, men känns som att så mycket redan sagts om utställningen. Har ni mot förmodan missat den, så skyndaskyndaskynda dit, det är ljuvligt.

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

Det här röret är precis vid utgången, och hör inte till någon utställning, men kom igen – se så fina linjer?

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

Efteråt köpte vi kaffe i Ingela Arrhenius-muggar och begav oss åter ut i en söndagsgrå stad.

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

<3

Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg
Olafur Eliasson, Karin Wåhlberg

På tunnelbanan hem satt jag och Julia och våndades över att vi båda skulle bli tvungna att flytta inom en snar framtid, och som vanligt innan det löser sig kändes det sådär innerligt hopplöst och utmattande. Nu har vi båda dock hunnit både hitta nya hem och flytta in i dem, tänk så bra det ändå tenderar ordna sig.

På tema kultur så kommer här fler Stockholms-tips. Fick mail från Johanna på 10TAL, som ville sprida ordet om Stockholms Internationella Poesifestival som äger rum nu i veckan på Konstakademien! Det börjar idag och fortgår fram till lördag. Såhär säger hon:

“Bland annat medverkar Signe Gjessing från den omtalade danska poesiboomen, den jamaicanska stjärnpoeten Kei Miller, och den unga alt-lit-rörelsens förgrundsgestalter i USA: Tao Lin och Mira Gonzalez. Dessutom Mattias AlkbergSkatorLars GustafssonAase BergKajsa GryttJohannes Anyuru, Tomas Andersson Wij  och poeter från Ukraina, Kroatien, Slovenien och Sápmi. Men mer info om de medverkande och programmet i sin helhet finns om du klickar här!

Vi vill såklart att så många som möjligt ska kunna ta del av programmet, och har därför ett specialerbjudande som vi skulle vilja ge dina läsare och vänner.  För bara 150 kr (ord pris 250 kr) får man ta del av en hel kväll med minst tre programpunkter, eller så kan man köpa festivalpass och gå på hela veckan för 450 kr (ord pris 750 kr). Använd koden VIP i kassan på butik.10tal.se så dras rabatten.”

Så himla bra grej! Är väldigt sugen på att gå framförallt imorgon, då Tao Lin, Tomas Andersson Wij och något som kallas “En hyll­ning till Tomas Tranströmer” står på schemat.

Translation:

A visit back in October to Olafur Eliasson’s exhibition at the Museum of Modern Art here in Stockholm.

Comments

 1. kaneli

  Så mycket bra grejer ju! synd att en inte bor i stockholm då ju :(

  1. Karin Wahlberg

   :(
   Du får komma hit nån helg!

Leave a comment