Längtan efter läsning

Har haft något av en läskris på sistone: det känns som om jag inte läst ordentligt på hur länge som helst. Vilket inte är helt sant, förvisso. I och med den här Creative Writing-kursen jag gått under våren så har vi ju haft “assigned readings” och jag har läst så många short stories och dikter och små memoarer att jag tappat räkningen. Men riktig läsro och koncentration nog att sjunka in i en ordentlig tegelsten till bok har fattats mig, och det är ju de där mästerverken i tegelstensform som en blir svältfödd på till sist, om en går för länge utan. Tidsbrist sömnbrist stress och Netflix kan nog också raddas upp som anledningar till uteblivet sträckläsande.

Bokaffärer har, för övrigt, en nästintill magnetisk effekt på mig, framförallt dagar som denna dag varit: lång och utmattande och entonigt grå. Och om jag ska identifiera någonting som jag tenderar “tröstshoppa” (/impuls-shoppa/sista pengarna på kontot-shoppa) så är det nog böcker. Så; längtandes trillade jag idag, på väg hem, in på Pocket Shop i jakt på något att ta mig ur denna läs-svacka och råda bot på tisdags-tristessen.

Plockade på mig två böcker och upptäckte att jag då kom upp i “få en gratis bok”-antal stämplar, så tre stycken fick jag slutligen med mig därifrån. Eftersom jag enbart läst på engelska hittills i år fick det bli några på svenska, nämligen dessa:

Karin Wåhlberg

Ett så starkt ljus och Ett liv för lite låg i Julias bokkasse när jag drack kaffe med henne förra veckan (mer om det snart pga förtjänar ett eget inlägg), då hon precis hade köpt dem för att bota sin läskris, så jag tänkte att det verkade ju lovande också för min del.

Nu klassas kanske inte någon av de här tre böckerna som tegelsten direkt, men en måste ju börja någonstans.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

När jag kom hem (efter världens mest frustrerande mathandling som krävde tre olika matbutiker för att få ihop allt jag behövde köpa – hur svårt ska det vara att ha salladslök i lager?) tog jag i alla fall mitt mörka moln till tisdags-humör och lade mig på sängen och läste fram till middagen. Är nu cirka en fjärdedel igenom Flickvännen. Ej helt såld än men det är behagligt lättvända sidor så, ja. Jag återkommer när jag har något mer att säga om böckerna.

Translation:

Curing Tuesday blues and my recent reading dip with three new books, in Swedish.

Comments

 1. elise

  läste också flickvännen för ett tag sedan, men var inte särskilt mind-blown, tyvärr.
  hört mycket bra om “ett liv för lite”, den ska läsas i sommar!
  håller med ovan talare: goodreads är grymt!

 2. Amanda

  Håller med dig ang läsandet. Och du, jättetack för tipsen. Sparar inlägget så att jag kommer ihåg dessa titlar nästa gång jag ska på bibblo. Kram!

 3. kaneli

  Läste precis ut flickvännen igår! Tyckte den var lite trög i början men wow alltså hur stämingen och spänningen nästan obemärlt byggdes upp mot slutet. Verklien en bra bok tyckte jag tillslut.

 4. Libertin

  Nu undrar ju en annan litteraturälskande själ: finns du på Goodreads? Om inte, är det mitt ypperligaste tips för att upprätthålla läsintresset. Få saker är så tillfredsställande som att ordna sina digitala bokhyllor och läslistor. De personliga rekommendationerna (uträknade med någon sorts semiavancerad algoritm baserad på betygsatta böcker) är dessutom hjälp på traven i ångesten som låter ungefär “det finns så många fantastiska verk, jag kommer aldrig att hinna läsa allt jag vill innan jag dör”. Nå, ett onsdagstips på temat läsning i all enkelhet. Förresten ska jag erkänna att jag har (jag ska inte säga att jag lider av den, då den inte är det minsta plågsam) samma svaghet när det kommer till bokhandlar. Det är rent av förödande för min bankbalans att bo i samma stad som Hatchards och när Foyles öppnade nytt på Charing Cross Rd vågade jag inte gå dit innan hyran för den månaden var betald. Även: är mycket förtjust i omslaget till ‘Ett liv för lite’, du kan väl tala om senare huruvida innehållet var något att ha?

Leave a comment