Överlevnadstips för vintern

by Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Känner mig relativt lugn vad gäller årets frusna trottoarer. Dessa nu i töväder grusigt vassa gator som sliter på alla försök till att använda nättare skor än vinterkängor. Också jag har gett mig på att inviga ett par blanka lågskor – från & Other Stories mellandagsrea – om så med microfleece-sulor nedklämda i, liksom lite av en kompromiss. Jag säger inte att jag älskar vårt rådande tillstånd. Men jag har verklighetsjusterat min syn på säsongerna en smula.

Alltså: det är lika bra att sluta låtsas att det vore sannolikt (eller ens önskvärt, egentligen) med vår i Sverige i slutet av januari. Vi är ju mitt inne i vintern; den börjar snarare än att den tar slut i december. I början av mars kan vi kanske börja förvänta oss mirakelsol, uppknäppta jackor – först i mitten av månaden börja gräma oss om våren inte ännu skymtar. Att låta sig förfäras över snö och minusgrader nu är nog däremot bara att göra sig själv en otjänst. Själv upplever jag inte det januariväder som varit som det värsta heller. Krispig luft, snö och sol är som terapi efter december. Allra värst enligt mig är slasket och dagar som är monotont grå; det som nu ligger mellan oss och mars, antar jag.

Mitt bästa överleva vintern-tips är i alla fall: att inte bara gå att vänta på våren som om inget bra kan hända innan dess. Fyll istället kvällar och helger med planer. Gör saker fast det är kallt. Gör saker för att det är kallt.

Så, på önskerubriken överlevnadstips för vintern:

  1. Ha sleepovers/inomhushelger
Karin Wåhlberg

Själva konceptet för detta gick vi ju igenom så sent som i förra inlägget, men det tåls att repeteras. Om det är onajs ute, omfamna att vara inne. Samla ett gäng kompisar under ett och samma tak och tillbringa helgen tillsammans: laga massa god mat, drick varma äppeldrinkar med ingefära i för att få upp kroppstemperaturen, ta sovmorgon ihop, ät långa frukostar, fuldansa i vardagsrummet och prata om livet. Bär med fördel bekväma kläder. Om andan faller på kan man ta en promenad i kylan, för att göra inomhusvarandet extra härligt när man med rosiga kinder återvänder in. Eller så kan man skita i det och inte lämna lägenheten alls.

Jag tänker att detta inte nödvändigtvis måste vara en hel helg, eller på helgen alls, egentligen, om det är svårt att få ihop. Kanske finns begränsningar på hur sent man sitter uppe och tjattrar om det är mitt i veckan, men varför inte ses efter jobbet, laga mat ihop, spela ett spel och ha sleepover på en vardag också? Speciellt ni som fortfarande pluggar och kanske har en håltimme eller ledig förmiddag att synka med.

2. Ordna hemmafest

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

I februari har jag både min egen och Annas (som jag bor med) födelsedag att se fram emot. De senaste åren har det varit en utmärkt förevändning till att dra ihop en rejäl hemmafest, med midnattspizza och glowsticks och dans tills man inte orkar mer.

Vi har i samband med detta också insett hur oerhört tacksamt det är att ha fest såhär års: folk är åter i sina rutiner efter julledigheten, längtar efter vår och uteserveringar och är överlag allmänt uttråkade och frusna. En hemmafest är sällan så välkommen som i dessa tider, när ingen hänger i parker eller vill huttra i köer.

Så, även om du inte fyller år, ta tillfället i akt. Lägg lite extra energi på ett tema eller bara på att maxa med glitter, bubbel och ballonger. Kanske gå ihop med en kompis och anordna tillsammans. Bjud både nära vänner och folk du tänker att det vore toppen att lära känna lite bättre. Dessutom är det nästan lika kul att planera som när det väl är dags sen (mvh älskar listor). Hela min vecka är just nu full av att göra-punkter i stil med att “hämta upp 300 glowsticks från postombudet”. Ja, ni hör ju.

Bubblare: vill man lägga krutet på en middag hellre än en fest så är ett tips att anordna en murder mystery dinner (googla för mer info!). Vi var ett gäng som hade det som nyårsfirande för ett par år sedan, och det var SÅ LYCKAT. Alla gick in för det och mot slutet rådde high chaparall med pakter och folk som pressade varandra på pengar och hemligheter, hehe. Lovar att det förgyller en frostig kväll.

3. Ha en roomie

Bjärka, Karin Wåhlberg

Okej, inte så behjälpligt tips kanske. Den som bor själv kan sannolikt inte trolla fram en vintersambo/-kombo mycket enklare än jag kan trolla fram ett eget förstahandskontrakt i Stockholm. Men jag vill ändå slå ett slag för det här med att dela lägenhet, dela vardag. Jag bor ju med Anna. Vi har känt varandra sedan vi var typ tio år (vilket innebär femton år i år!) och har bott ihop de senaste fyra åren.

Det innebär exempelvis: man kommer ibland hem till lagad mat och dukat bord när man själv är dötrött, man måste inte alltid diska, vilken kväll som helst kan bli pasta&rödvin&film i soffan med sällskap, den andre personen kan ha fyllt kylen med god ost och skåpen med godis, man kan få beklaga sig över sin jobbiga dag och att man halkade omkull på en smältande isfläck och landade i en vattenpöl på väg hem (true story) och har någon att hänga med i perioder då man absolut inte orkar styra upp några planer utanför hemmet pga mörkt och stressigt. Typiskt bra på vintern.

En lightvariant även om man bor själv är att på ett eller annat sätt ordna det där okomplicerade hänget. Någon som bor nära som bara kommer över på en kopp te innan läggdags eller en bestämd dag i veckan då man lagar middag ihop eller åt den andre. Hemmafester må vara kul men de små vardagliga sakerna när vintern ligger som en våt filt kan vara minst lika peppande.

4. Spelkvällar

Middag, Karin Wahlbergv

En tematiserad variant på inomhushänget. Fyll snacksskålarna, samla ett glatt gäng och spela spel. Svårare än så är det inte. Alla har kanske inte en hylla som svämmar över med brädspel, men papper och pennor, en kortlek eller ett par tärningar kan man också komma långt med. Olika sorters lekar och charader är dessutom minst lika bra. Perfekt när man vill göra något och umgås med folk men helst inte byter soffa mot minusgrader.

5. Ha en varm jacka

Bild från Nastasja 

Jag vet att jag låter som min mamma. Jag som de senaste åren på något mystiskt sätt överlevt minusgradiga vintrar i tunna ullkappor. Liksom rätt och slätt vant mig vid att på vintern fryser man. Men! Denna vinter, just som jag i desperation börjat överväga en riktigt “praktisk jacka” (ni vet: täckmaterial, Stadium, många fickor) eftersom jag var så trött på att frysa, snubblade jag över denna lurviga sak från Cheap Monday till halva priset. Den är i något hittepå-material som inte andas (vet detta om inte annat eftersom jag kokar så fort jag kommer in inomhus i den) men DEN ÄR SÅ VARM? Har haft den nu i minus 18 osv och inte frusit, trots att modellen är kort i ärmarna? Kan inte hantera detta? Använder inte ens halsduk längre eftersom den är så hög i halsen? Det är det bästa som hänt mig denna vinter. Går runt och myser som en liten nallebjörn.

Teddyjacka

Bonustips: sulor i microfleece, vantar, mössa.
Mvh “vuxen”

Karin Wåhlberg

Såhär va:

I januari och februari blir det åtminstone ljusare och ljusare. 

Karin Wåhlberg

Tills dess, i vintermörkret:

Tänd ljus. Ha filtar framme om du blir panikfrusen. Drick varm choklad när du kommer hem och känner dig alldeles iskall. Sätt på powerballader eller Taylor Swift på högsta volym och dansa på vardagsrumsgolvet i tio intensiva minuter. Läs böcker. Sov riktigt nära någon. Ät långsamma helgfrukostar. Lyssna på Stephen Fry’s inläsning av Harry Potter-böckerna (det är eventuellt rent allmänt mitt bästa av alla bra feel good-knep). Åk och simma på badhuset och sitt länge i bastun efteråt. Sitt på immiga barer och utbyt hemligheter över rödvin. Lägg en extra slant på snittblommor och växter. Ligg under täcket i soffan och kolla på Netflix. När det är sommar och sol kan det ju bli så ångestladdat att inte vara utomhus och insupa solsken även om man inte riktigt har lust, så passa på att omfamna alla de där inomhusbeteendena. Ta långa bad eller varmduschar och kosta på dig någon riktigt väldoftande kräm i snygg förpackning att smörja in den trötta vinterhyn i.

Nu kom Anna precis hem och meddelade att det utomhus vräker ned ett snöslask som blåser rakt in i ansiktet. Det tjockt vita på marken lär ju, i och med att det förväntas bli 5 plusgrader imorrn, strax vara ett slaskhav utan dess like. På kontoret skulle det utföras något slags arbete som innebär att värmen och varmvattnet är avstängt hela dagen.

Eh. Varmaste koftan och… blicken fäst på helgens festligheter?

Hur hanterar ni vintern?

Comments

  1. kaneli

    Typ alla dina tips är också mina bästa tips. Speciellt varma kläder, hemmafester och roomies.

    1. Karin Wahlberg

      bästa grejerna!!!

Leave a comment