Sommarens flämtande andetag

Tre stunder som smakar av sommar, trots gråa skyar och varma kläder.

Jordgubbsfrossa

Mamma och jag åker för att plocka jordgubbar. Trots att jordgubbssäsongen börjar närma sig sitt slut är bären många, söta till smaken, gnistrande klarröda, stora och lätta att plocka. På tjugo minuter har vi redan hunnit fylla alla våra askar. Bären väller över kanterna och ut i korgen, in i munnen. Molnen lättar för en stund och solen tränger sig fram, som för att visa sin uppskattning över att vi kämpar på med sommarkänslorna.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
 

De kommande dagarna äter jag jordgubbar flera gånger om dagen.

En kväll på Isnäs

Det är en ovanligt myggig kväll. Inte särskilt varm. Jag halvsover i bilen ut till Isnäs, i Arkösunds skärgård. Där har pappas kusin sommarställe, en tomt med flera hus strödda över bergets branter, hela vägen ned till vattenkanten. Slingrande trappor och oändlig utsikt. Men just nu är det farmors lillasyster Lilian och hennes man Birger som är där. Vi åker dit och äter middag. Till efterrätt plockar Birger fram en skål som svämmar över av nyplockade blåbär. Vi äter flera portioner tillsammans med gräddig mjölk och så pratar vi om allt möjligt, men kanske allra mest om farmor.

Karin Wåhlberg

Efter att vi utforskat alla trappor och hus och bryggan och berget dricker vi kaffe och äter jordgubbstårta.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Det är så fint att sitta mittemot Lilian och Birger. De är åttiosju och åttiosex år gamla men som nykära likväl.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Och som så ofta i skärgården förvandlas himlen framåt kvällen till något varmt och flerfärgat med mjukt ljus, oavsett hur grå dagen varit.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Smultronstället

Söndag, för lite mer än en vecka sen, far min lillebror och jag till Söderköping för att äta glass på Smultronstället. De gråa skyarna till trots är det fullt av folk, så vi ställer oss snällt i kö en liten stund. Smultronstället är en glassrestaurang som ligger precis intill Göta Kanal, nedanför Ramunderberget. De svänger ihop de mest storslagna av glasskreationer och är väl värt ett besök åtminstone någon gång per sommar, för att där äta sig proppmätt på denna frusna skatt.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Efteråt promenerar vi längs med kanalen en sväng. Jag har gjort ett försök till att tämja mitt hår i två flätor, vilka likväl envist lockar sig nedtill. Det är svalt, onekligen, men ändå ganska milt i luften.

Karin Wåhlberg
  
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Translation:

This summer has been quite the disappointment weather wise, but above are three moments that have felt summery nonetheless. Picking strawberries, going out to the archipelago, and an ice cream date with my little brother.

Comments

  1. ISA

    men hörrduduuu, kände ett högt “åååh” på samtliga tre. Och tänka sig att alla tre har med något ätbart att göra. haha! MAT <3

  2. Vicky

    men ååå karin! har ju också hört att sommaren i sverige är sådär i år, men blir ändå så sverigelängtig av detta. jordgubbsplock!!

Leave a comment