Tisdagsmiddag + recepttips

Förra veckan, jag tror det var förra tisdagen, så hade jag ett litet gäng hemma på middag. Anna och jag hade råkat handla till en massa middagsmat för hela veckan, innan vi kom på att vi kanske inte skulle hinna äta upp allt vi tänkt. Vi skulle ju resa bort på torsdagen och över midsommar, jobba sena kvällar och en massa annat. Och vi som varit så nöjda med hur uppstyrda vi varit med handlingen…

Så jag tog tillfället i akt och plockade hem lite folk på middag. Filip och Julia kom över först. Vi hängde runt i köket, pratade och började laga maten. Sen kom Majsan förbi efter att hon varit på springklubb, och så hann faktiskt Anna hem till precis när vi skulle börja äta, efter att hon blivit klar på jobbet tidigare än hon trott.

Karin Wåhlberg

På menyn stod en behändig och somrig veg och glutenfri sallad (dvs passade alla matgäster) med ugnsrostad färskpotatis, melon, fetaost och svarta bönor i, bland annat, och så grillade vi vitlöksbröd i ugnen. Vi drack öl och rödvin med fönstren på glänt, spelade lättsamma spellistor i bakgrunden och pratade i mun på varandra om allt möjligt, tills vardagskvällen blev sen.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Premiär för middagsgäster i nya lägenheten ju.

Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg
Karin Wåhlberg

Avrundade med kaffe, sen stupade Anna och jag i säng. Mer vardagshäng åt folket!

Receptet på salladen kommer ur Mera Vego-kokboken, min favvo-kokbok. Den kompletta ingredienslistan är som följer, för 4 portioner:

1 kg färskpotatis
2-3 msk olivolja
ett par nävar sockerärter (ca 100 g)
ett par nävar bladspenat (ca 50g)
3 dl kokta svarta bönor (en burk)
en halv vattenmelon
ett paket fetaost (150g) <– obs, jag tog dubbelt så mycket och det var gött
salt och peppar
färsk basilika

Dela färskpotatisen i halvor eller fyror beroende på storlek, ringla på olivolja + salta och kör in i ugnen på 225 C. Dela sockerärterna på mitten och blanda ihop med de andra ingredienserna. Höftade på det mesta, blev nog lite extra sockerärter och bladspenat, dubbelt så mycket fetaost och lite mindre vattenmelon, mest för att vi hade lite mindre än en halv kvar i kylen. Tärna vattenmelonen och skjutsa i. I med bönorna. Klipp ned färsk basilika, smula ned fetaosten, blanda i potatisen när den blivit krispig och klar i ugnen och salta + peppra efter smak och tycke. Klart! Serveras med fördel med exempelvis vitlöksbröd.

Translation:

Last week I had friends over for a summery dinner, a salad with oven-roasted potatoes, watermelon, feta cheese, and black beans. We drank beer and wine with the windows open, and celebrated our first ‘lil dinner party in the new apartment.

Comments

 1. […] dag, kanske? Tror det. Här borstar jag färskpotatis; jag svänger nämligen ihop salladen med färskpotatis, melon och svarta bönor i till lunch. På bänken har jag fnissande, gurglande, lätt distraherande, pussvänlig assistans. […]

 2. ISA

  men gud så trevlans! lite drop-in middag sådär! hade inte varit fel ;)

  1. Karin Wahlberg

   eller hur, älskar spontanmiddag med vänner!

 3. Vicky

  åh herregudars salladen låter helt magisk ju. färskpotatis får mig att sakna sverige något så orimligt mycket, speciellt såhär i midsommartider <3333

  1. Karin Wahlberg

   eller hur. färskpotatis <333 älskar't.

Leave a comment