Tre att se/läsa/lyssna 2

Nu blir det här andra inlägget i ordningen av ett högst informellt inläggsformat. Det är mest så att jag råkar ha ytterligare tre tips.

1. Sunspring

Först ut är en SciFi-kortfilm skriven av artificiell intelligens. Filmskaparen Oscar Sharp och ingenjören Ross Goodwin byggde tillsammans en maskin som själv kunde skriva manus. Maskinen döpte de till Jetson och så matade de honom med hundratals film- och TV-manus som referens. Det första Jetson meddelade var dock att han hellre ville bli kallad Benjamin. Och sedan gav skaparna sig själva 48 timmar att, tillsammans med ett litet team, filma och klippa ihop vad än nu Benjamin valde att skriva. Resultatet blev kortfilmen Sunspring, och även lyricsen till den musik som hörs i filmen.

Jag tror inte att manusförfattare behöver frukta för sina jobb riktigt än, men ändå ett roligt litet experiment och också fint att de med så stort allvar spelat in Benjamins manus.

2. The West Wing Weekly

Är det någon, NÅGON här inne som missat att jag ÄLSKAR The West Wing? Nä trodde inte det va. Detta 7 säsonger långa mästerverk som sändes 1999-2006 med tidernas skarpaste manus och en gyllene rollbesättning.

För den som vill ha mer mer mer finns nu en podcast: The West Wing Weekly, där Joshua Malina och Hrishikesh Hirway avsnitt för avsnitt nördar sig igenom serien. Diskuterar avsnitten, manuset och vad som hände bakom kulisserna, bjuder in skådisar från serien och pratar även om nutid och alla dessa lager av referenser och nyanser i serien. Finns t ex på iTunes, att streama på deras egen webb eller, antar jag, hos din lokala poddleverantör. Än så länge är de på typ artonde avsnittet av första säsongen. Riktigt nördigt. Men ja.


Lyssnar på riktigt på podden när jag är ute och springer. Mitt problem med att springa långt är ofta att jag blir uttråkad, och då upplever jag typ podd och ljudbok som mer peppande än hetsig musik.

Men ja, börja med att se serien om ni inte gjort det. Typ genast. Typ igår.

3. Crazy Pictures på Instagram

Mina kompisar på Crazy Pictures håller ju på att spela in långfilm. Och det kommer bli så himla bra! De är så oerhört skickliga och envisa, med stenkoll på varenda detalj och inställningen att ingenting är omöjligt. Följ dem på Insta för inblick i inspelningslivet och andra galna upptåg, typ som att bygga regn.

Crazy Pictures

Crazy Pictures

Comments

  1. Erika

    Åh, har börjat lyssna på West Wing Weekly och alltså, tack för tipset!

  2. Mikaela

    Alltså tack tack tack för tipset om West Wing Weekly! Började lyssna idag och har plöjt 8 avsnitt på rad. Så otroligt underhållande och bra. Älskar behind the scenes snack och små easter eggs. Favoriten hittills var när kostymören va gäst. Jag själv jobbar på rekvisitör och även om det är på en helt annan typ av produktioner så kunde jag ändå känna igen mig så mycket i hennes prat om att man fejkar en massa, jobbar hårt och sent samt den där besvikelsen man känner när något man jobbar hårt för inte ens syns i slutprodukten. Oj, kanske lite tmi där men i vilket fall, toppen-tips!

Leave a comment