Vad jobbar jag med egentligen?

Frågan om vad jag jobbar med dök upp i samband med att jag efterfrågade förslag och inspiration gällande vad ni vill läsa om. Det är en rätt befogad fråga, ändå. Till och med mina föräldrar verkar ibland ha en högst luddig uppfattning om vad det är jag gör om dagarna. Och eftersom jag själv tycker det är intressant att läsa om vad andra ägnar sig åt – det där som mest nämns i förbifarten men ju utgör så stor del av vardagen – så kommer här en mastig & utförlig utläggning om saken:

Vad och var?

Jag jobbar på en service design-byrå i Stockholm som heter Daytona – en tjänsteutvecklingsbyrå, om man vill direktöversätta, men begreppet service design används överlag också på svenska. Min officiella titel är interaktionsdesigner, men i vissa projekt går jag in som service designer. De två rollerna är ganska lika varandra, interaktionsdesignern är mer nischad mot att också rita ut strukturen på lösningarna och digital arkitektur. Daytona har varit väldigt nischade mot digitala tjänster tidigare, men tar in fler och fler “kanaloberoende” uppdrag, vilket känns superspännande.

Interaktionsdesigners kan ha olika bakgrunder. Många kommer från en kognitionsvetenskaplig utbildning, med inriktning mot interaktionsdesign. Vissa kommer mer från en kommunikations- och ux-orienterad bakgrund (ux = user experience), som jag, som läst Interaktiv kommunikation som huvudsaklig kvalificerande utbildning. Men det är ganska brett och varierande. Vissa som jobbar på Daytona har läst på Konstfack och andra har gått tekniska civilingenjörsutbildningar, andra är självlärda och har jobbat sig fram. På min arbetsplats finns allt från gränssnittsutvecklare och visuella designers till strateger och projektledare.

Här kan du läsa mer om interaktionsdesign.

Vad är service design?

Service design är ju vad det heter (design av services), men kan kort sägas handla om att designa processer. Allt ifrån processen för hur man anmäler föräldraledighet till Försäkringskassan till hur processen för biljetthantering blir så smidig och effektiv som möjligt när man reser kollektivt, med allt ifrån att köpa biljett, ladda på kort, läsa av det på bussen, hålla koll på saldo och så vidare. För att sätta det i ett sammanhang skulle jag säga att service design delar många egenskaper med produktutveckling, men handlar mer om flöden än om saker.

Mycket av service design handlar om insiktsarbete, användartester, research och både kvalitativa och kvantitativa studier, för att se till att det man tar fram faktiskt är något som folk vill ha, behöver och kan använda. Det handlar exempelvis inte om att bara göra en ny skylt för att folk ska hitta bättre på museet, utan börjar med research kring hur man beter sig på ett museum, hur man tänker, vad man förväntar sig, begränsningar i utställningen osv. för att avgöra om en skylt över huvud taget är den bästa lösningen i just det här fallet. Ser man de skyltar som redan finns? Vad drar till sig uppmärksamheten när man kommer in? Hur skiljer sig dessa grejer åt mellan exempelvis en barnfamilj och en ung vuxen som går dit ensam?

Utformandet av lösningen bygger sedan på insikter kring de som ska använda det man designar. Kanske finns det fem olika temaspår att följa, och så blir det bara rörigt med skyltar och pilar i alla möjliga riktningar? Kanske ska man ha en interaktiv karta som känner av vart man befinner sig, eller markeringar på golvet? Kanske blir svaret att själva utställningen rent rumsligt bör byggas upp så att inga skyltar eller vägvisare behövs, eftersom besökaren tycker de stör upplevelsen.

Inom service design jobbar man mycket med snabba iterationer och prototyper. Tidigt i konceptarbetet gör vi ut idéer som skisser eller klickbara prototyper och testar med riktiga användare för att se hur lösningen håller i praktiken, och sedan itererar man flera varv för att se till att det uppfyller alla krav och behov, både från den som är avsändare och den som ska använda lösningen.

Som ni kanske hör används begreppet design inom service design inte bara för att beskriva visuell design. Snarare brukar man prata om “design thinking”. Tycker att Robert Bau sätter fingret på det rätt bra:

Design Thinking är en filosofi, ett angreppssätt samt en uppsättning metoder och verktyg för att jobba användarcentrerat igenom hela innovationsprocessen – något man inte gör så ofta i innovationsprocesser. Man lägger fokus på att observera riktiga människor i riktiga miljöer för att kartlägga vad som funkar och inte funkar med en specifik upplevelse. Man lägger också fokus på visualisering och prototyping för att kunna snabbt testa idéer och koncept med användarna.

Se en 3-minutersfilm som förklarar service design här.

P1100331

Vad innebär min roll som interaktionsdesigner?

Det varierar och beror på vilken typ av projekt det rör sig om, liksom vilka andra kompetenser man har med sig i teamet för just det projektet. Vi jobbar alltid i team och i allt som har med research, workshops och konceptutveckling att göra jobbar man mycket tillsammans. Sen har man kanske mer skilda uppgifter mot slutet, när lösningen ska färdigställas och alla går in på sin spetskompetens.

Rollen är i alla fall rätt bred. Den inkluderar att göra research och användarintervjuer, hålla i workshops (ofta både med byråns kund och med kundens användare) konceptutveckling och framtagande av prototyper, genomförandet av användartester och sen inför att en tjänst ska realiseras är man troligtvis den som sitter och gör ut ritningen, arkitekturen och strukturen för alla olika användarscenarios. Helhet och detaljer, logik och struktur.

Sedan kanske man inte gör alla ovan nämnda bitar i varje projekt. Vissa landar inte ens i en digital lösning, så då sitter man ju inte och ritar wireframes. Ibland är leveransen ett insiktsarbete, då paketerar man kanske snarare rekommendationer och problemformuleringar, illustrerar vilka områden som behöver arbetas med i kommande steg.

Hur ser en vanlig dag ut?

Ska försöka hålla mig borta från klyschan att ingen dag är den andra lik, för helt sant är det ju inte, även om man hela tiden jobbar med olika projekt eller olika faser, och på så sätt gör man ju inte samma saker varje tisdag direkt. Jag brukar trilla in på kontoret runt klockan åtta. Vid åtta hämtas dessutom varje morgon nybakat bröd från Riddarbageriet som ligger nästan granne med oss. Så lagom till att en hunnit installera sig, kollat av mailen och gått igenom kalendern är frukosten framdukad och kaffet står och puttrar. En rejäl frukost är ett ganska enkelt sätt för ett företag att ge sina anställda så kallad *guldkant*, måste jag säga. Fler borde verkligen göra’t.

Vi har som policy att man börjar senast nio, och det är väl ungefär då de flesta kommer in. Själv älskar jag att komma till kontoret när det fortfarande är lite lugnt och sömnigt, plus att jag känner mig härligt effektiv när jag lyckats åstadkomma saker innan klockan knappt hunnit bli något alls.

Karin Wåhlberg

Vad som händer resten av dagen beror helt på vad en jobbar med för projekt för tillfället. Dagarna består av allt ifrån interna möten, planering för olika typer av workshops, förberedelser för intervjuer (eller faktiska genomförandet av intervjuer och workshops), möten på plats hos kund, interna arbetsmöten, avstämningar och produktion av allt från prototyper och wireframes till keynotes eller samtalsguider för “användarinteraktioner”, som det så fint brukar kallas. Och en massa annat. Svara på mail och boka i kalendern och fylla på kaffekoppen och gräva i godisskåpet.

Runt 12 brukar de flesta ta lunch, allt ifrån en halvtimme till en timme, det är ju lite vad man har tid med och påverkar ju lite hur lång dagen blir. Ibland har man lunchmöte och då får man lunch av byrån.

Och en ovanlig dag då?

Inkluderar denna punkt främst eftersom de flesta bilderna i det här inlägget ändå är tagna på “ovanliga” dagar, det blir ju lätt så. Det fina med byråliv är att det finns förhållandevis många ovanliga dagar. Aja, tydligen fotar jag mest när vi gör lite mer spexiga saker och bara med telefonen (bilderna där jag är med är tagna av kollegor).

På de flesta av bilderna i inlägget har vi kickoff för 2016 (det var förra veckan), vilket innebar extra lyxig frukost med alla kollegor och sedan en dag av att prototypa superhjälte-tjänster. Bra för det kreativa sinnet, bra för att tänka nytt och för att vara mer kreativ i sitt prototypande än att bara göra wireframes och klickbara grejer på skärm, och framförallt så sjukt himla kul. Vi klippte, klistrade, byggde med lego, kopplade upp den fysiska världen till den digitala och spelade in kortfilm för att utvärdera och förklara våra fiktiva tjänster. Så alla bilder i det här inlägget där folk är utklädda/äter godis och klipper i färgglada papper är sannolikt från den dagens prototypverkstad.

På semmeldagen åt vi semlor. En annan fredag i början av året ägnade vi eftermiddagen åt att idéa och pitcha in och sedan rösta om vart vi skulle åka på byråresa (i slutändan blev det södra Frankrike, så himla kul! vi åker i slutet av april). Ibland har vi byråluncher, då får man som ni kanske förstår lunch av byrån och så är det några som berättar om/presenterar ett projekt de gjort eller om en konferens de varit på, för att inspirera och kompetensdela.

Men nu ska jag inte ta i från tårna. De flesta dagarna går ändå åt möten, producerande av grejjor, workshops, konceptarbete och huvudkliande över kluriga uppdrag, som på vilket ställe som helst. Men vi har rätt roligt under tiden.

Vad gjorde jag innan?

Som ni kanske minns är jag ju rätt ny på Daytona; började i november förra året, så har bara varit på just den här arbetsplatsen i några månader. Innan det drev jag ju eget tillsammans med tre andra i ca ~2,5 år; en digital affärsutvecklingsbyrå till hälften och egna startup-projekt till resten. Angränsande saker med lite andra namn på det man gör, kort och gott, det var ju interaktionsdesign-jobb där också + tusen andra saker som kommer med att driva eget. Företaget lever vidare utan mig nu, lite vemodigt på sitt sätt, men jag kände att jag var sugen på nya utmaningar och på att dagarna skulle se lite annorlunda ut, och har faktiskt inte ångrat mig en enda gång. Än, i alla fall :) Var sak har sin tid etc.

_MG_7750

Nu tänker jag att ni fått en ganska bra bild av vad jag sysslar med. Alternativt har bilderna fått er att tro att det är en total lekstuga. Nåväl.

Undrar ni något mer så fråga på i kommentarerna så ska jag försöka svara på det!

Comments

 1. Nastasja

  Kom på att jag frågat dig en grej här och läste precis ditt svar. Tack tack tack för så himla matigt svar och för att du är så himla peppig! <3

 2. Karin

  Så spännande det låter! Tycker, precis som du nämner, att utlägg om vad folk gör om dagarna är rätt kul. Det är roligt och spännande att följa folks dagar i vardagen. Som något annat än det dagliga man läser om offentliga personer är det skönt med lite alldagligt emellanåt.

 3. Nastasja

  Allt låter så himla spännande. Minns inte om jag frågade på lunchen, men när du gjorde t.ex. dina första användarintervjuer, fick du köra på själv eller var ni några stycken som gjorde detta? Är ju själv livrädd för tanken att bara kastas in i arbetsuppgifter och inte vet om jag klarar av dem, hehe.

  1. Karin Wahlberg

   Alltså jag tycker typ de första intervjuerna i varje nytt projekt är rätt pirriga, fortfarande, men man kommer in i det ganska snabbt – hittar snart mönster i vad folk säger och plockar upp vad man ska fråga mer om. Den femte intervjun i ett projekt är typ alltid lättare än den första, man lär sig ju under tiden. Sen ÄR folk olika lätta att intervjua. Och i alla fall i de projekt jag kört hittills här så kör man två och två kanske första intervjudagen, för att stämma av att samtalsguiden funkar och att man lägger upp intervjun på samma sätt. Och sen kör man själv eller med medlyssning från kunden. Sedan blir man ju bättre och bättre på det här med intervjuteknik, lär av sina kollegor mm.

   Och en bra grej jag har fattat under åren (som kanske låter självklar, men man behöver påminna sig själv om ibland) är att ingen förväntar sig att man ska göra eller kunna allt dag 1. Detta gäller både plugg & jobb. Även på ett jobb tar det tid att lära sig hur det funkar på just den här arbetsplatsen, vilka metoder och processer man använder, rutinerna, lära känna de kunder man ska jobba med (om det är den här typen av jobb) osv. Och kunderna är så olika varandra. På en bra arbetsplats kastas man inte i på djupt vatten när man är helt ny, och det är inget konstigt om det går åt lite fler timmar för en när man är ny in. :)

   Seda kan man ju gå in i en junior roll också, antingen om man inte har en utbildning som helt är i linje med den tjänst man söker eller så mycket erfarenhet. En bra arbetsgivare anställer lika mycket på potential, personlighet och vilja att utvecklas som på cv:n, och så får man en roll där man jobbar nära en senior person och lär sig genom att göra och jobba skarpt i projekten, där man får göra så mycket som man känner att man klarar av, tills man blir varm i kläderna :)

   Jag är i vilket fall inte ett dugg orolig för vad det ska bli av dig eller för ditt kommande arbetsliv. PUSS&KRAM <3

Leave a comment