Mitt London pt 1 – Om hur en flyttar

london1

Ni har under det senaste året varit några stycken som har skickat mail och kommenterat med önskemål om att jag berättar om London, allt från tips om hur en går tillväga när man flyttar hit till tips om bra klubbar och frukostställen. Det egentligen vara temat på en del 2 i den frågestund jag hade för hundra år sedan men det gick så lång tid, jag drog mig från att börja skriva och sen glömdes det halvt bort. Men nu så, här är det, mitt London pt 1 – Om hur en flyttar till London. Del 2 kommer något senare och kommer att bli en lista på mina favoritställen i staden. Såhär gick det till: Under våren 2012 bestämde jag mig för att flytta till London. Mina vänner Hanna och Olivia hade planerat att flytta dit sedan låg tid tillbaka och eftersom jag var heartbroken och inte hade några framtidsplaner what so ever bestämde jag mig för att följa med. Jag hade varit i London två gånger innan, som tolvåring med familj och som sjuttonårig på praktik. Under min andra vistelse spenderade jag en eftermiddag på gatorna kring Brick lane, annars hade jag inte rört mig utanför de centrala delarna. Men jag såg bilder och hörde historier om att det fanns mycket mer än så, och det räckte som övertygelse för mig att lämna gråa tråksverige bakom mig. I april bestämdes det att vi lämnar Sverige i september. Efter studenten jobbade jag på ett café för att komplettera mina sparade pengar. Jag mailade bloggare (Linn) och kompisars kompisars kompisar (Frida) som jag visste bodde i London och bad om deras tips inför en flytt. Annars var det enda jag gjorde att vänta. När man byter land krävs det ett kapital. Jag har hört väldigt olika i hur mycket folk har rest hit med och klarat sig på, allt från 7 000 till 35 000, men jag tror att 20 000 är bra och tryggt. Det var vad jag hade med mig och det räckte gott och väl. Det är så mycket engångskostnader i början; depositioner, förskottshyror och sen kan det gå över en månad innan man får sin första lön. Sen blev det september. Jag packade två väskor fyllda med kläder och några viktiga ägodelar, resten sålde jag på Täbys backluckeloppis. Jag hade en jättefin avskedsfest med 50 personer jag tyckte mycket om fyra dagar innan jag flyttade och planerade dagarna minutiöst för att hinna säga hejdå till farföräldrar, snälla grannar och alla mina närmaste personer.  Var nervös och lite rädd men kände mig ändå så redo att lämna allt och alla. Det tror jag är regel nr 1 när man flyttar, man måste känna i magen att man är redo, annars blir det svårt att släppa taget och verkligen kunna ta in och uppskatta allt det nya. Den 12 september möttes vi kl 11.00 på Arlanda med familjer, pojkvänner och bästa kompisar.  Vi checkade in väskor och kramade om varandra en sista gång. Vi höll varandra i händerna när vi lyfte, Hanna, Olivia och jag. Två och en halv timme senare landade vi på ett grått Heathrow, och med ens var det  nya livet igång.

Leta boende:

london2

(bild: hanna. I vår första lägenhet i homerton)

Vi hade turen att få bo hos en familjevän till Hanna direkt när vi kom till London men känner man ingen där man kan få sova på en soffa så är det bara att ta in på vilket billigt hostel som helst. Att leta boende hemifrån Sverige är inget jag rekommenderar då annonsörer kan ljuga om allt från standard till faktiskt adress. Vi letade via gumtree.com och satt två timmar varje morgon och ringde upp på annonser. Vi hade sedan innan bestämt oss för att det var i öst vi ville bo så det gjorde letandet lite enklare. Att många svenskar bosätter sig i östra London är ingen nyhet, och jag älskar östra London tro inget annat, men jag tror att det kan vara bättre att gå på visningar i flera olika delar av staden så att man verkligen hittar ett område man trivs i. Jag har vänner i södra London, i Peckham och Brockley, där jag verkligen skulle kunna tänka mig att bo. I Angel och Islington (norra London) är det också hemskt fint och mysigt att bo. Hur som helst, vi gick på vår tredje visning efter en vecka och vi tyckte om den.  Mäklaren sa att han hade en till studio längre upp på samma gata för samma pris om vi var intresserade. Det skadar aldrig att titta tänkte vi och när vi klev innanför dörren kände vi oss direkt som hemma. Skrev kontrakt dagen därpå och flyttade in två dagar efter det, alltså på den 10e dagen här i London. Det man kan behöva när man skriver lägenhetskontrakt: previous landlord reference, proof of income och UK garantour. Ibland behöver du allt, ibland bara pengar till en deposit. Det varierar och går ofta att slingra sig omkring krav men var så förberedd som möjligt. En garantour innebär att du har någon som bor och är bokförd i England som skriver på att den går i borgen för dig om du av någon anledning inte skulle kunna betala din hyra. Om man inte har någon sådan brukar man kunna lösa det med förskottshyra man  Det är inte alltid de begär det, men om de gör de och du inte har en brukar man kunna lösa det genom en större förskottshyra.

I höstas gav vi oss ut på bostadsmarknaden i jakt efter ett nytt hem igen. Vi hittade en himmelsk fin lägenhet med en ännu bättre takterrass och stort kök. Hyran var inte alls speciellt hög och den låg mitt på en av de största gatorna här i öst. Vi var i himmeln och betalade en deposit på en gång. Av en slump började jag prata med en bekant på facebook och vi kom in på att vi båda skulle flytta till lägenheter på samma gata, vad roligt det skulle vara att bli grannar osv. Senare visade det sig att det var samma lägenhet vi båda skulle flytta in i. Agencyn hade lovat oss båda samma fastighet och tagit betalt av oss båda två. När vi kom på detta lyckades vi få pengarna tillbaka och mäklaren en utskällning från helvetet. Detta är dock inget ovanligt utan händer hela tiden. Man kan aldrig vara hundra procent säker förens du har ett påskrivit kontrakt framför dig och nycklarna i handen.

Leta jobb: Jag hade skrivit ut 50 cvn hemma i Sverige som jag hade med mig i en mapp. Jag googlade typ “hur man skriver cv på engelska” för tips och riktlinjer. Många säger att man inte ska ha en bild men det tycker jag man ska ha (jag hade ingen och fick alltid frågan varför!).  Jag skrev två olika personliga brev, det första med fokus på butiksjobb, det andra för barista/caféjobb då det var det jag hade erfarenhet av. Jag betade av olika stadsdelar där jag helst ville arbeta och  lämnade in hos varenda hål i väggen jag tyckte om. Den största skillnaddn på Sverige och England är att de går snabbt. Om du får jobbet måste du oftast börja samma vecka. Här är det också lättare att prata sog till jobb. Är du öppen, trevlig och klickar med människorna på arbetsplatsen kan du bli anställd trots att du inte har någon erfarenhet.
Jag var på två intervjuer och provjobb efter en vecka men det var inget som lockade så jag fortsatte söka. Hanna blev uppringd för en intervju i en liten butik men då hade hon redan fått ett jobb dagen innan. Det var i Soho där jag gärna ville jobba så jag knep hennes intervjuplats, gick dit dagen efter,  hade provjobb på en gång och började som heltidsanställd följande måndag. Hade ingen plan på att stanna där speciellt länge men jag trivdes och mina arbetskamrater var jättefina så jag har blivit kvar. Sedan oktober är jag assistant manager vilket innebär mer administrativt arbete, mer ansvar och lite mer pengar i fickan. De flesta jobb inom retail och caféer brukar ge mellan £6,30-£7/timmen vilket ger ungefär £800-£1000 i månaden. De flesta jag känner jobbar mellan 35-45 h i veckan och det är ovanligt att jobba måndag till fredag så var beredda på att jobba helger.

National incurance nummer + öppna bankkonto: Det första du gör efter att ha landat är att boka ett national incurance nummer. Sök på “National incurance number apply” på internet och du hittar ett nummer som du kan ringa till. Du kommer få ett möte bokat på närmaste jobcenter och hitta på en ursäkt om att det är urgent så får du ett möte snabbare, du kanske får vänta 4-10 dagar, det är olika. NI numret är ditt bevis på att du får jobba i landet, den räknar ihop din skatt osv jag vet faktiskt inte exakt vad det betyder men det måste ni ha. Du blir kallad på ett möte efter 1-2 veckor och får svara på en rad frågor om vad du ska göra i landet osv. När du får numret går du till en bank (jag har Natwest, Lloyds och Barkleys är också enkla och bra) och säger att du vill öppna ett konto. De kommer be att få se NI-nummer, adress och inkomstbevis. Adress och inkomstbevis har man kanske inte än men det är bara att prata och förklara och vrida lite på sanningen och säga att du är anställd men inte har något bevis än men du kan garantera att visa upp det nästa vecka osv.

Det enda jag egentligen behöver säga är att det är bara att kämpa på och hitta kryphål för att få i ordning på allt. Det finns såklart inga rätt och fel, det är bara stressigt och rörigt men ge det en månad, sedan lovar jag er att allt är fixat och klart. Det kan verka som mycket när man radar upp allt såhär, men väl på plats går det undan. Nu är det ett år och fyra månader sedan jag lämnade Sverige och jag har svårt att se mig själv flytta härifrån. Jag bor idag i ett eget hus tillsammans med fyra av mina bästa vänner, som jag alla har träffat här, och här blir vi kvar tills kontraktet går ut hösten 2015. Troligtvis kommer jag stanna längre än så. Det ända som tynger mina axlar är vad jag ska göra: fortsätta arbeta, försöka komma in på universitet, hitta en praktikplats etc osv möjligheterna i den här staden för någon så ung och undecisive som jag är stora, och så oändlig mycket större än i Sverige.  Och det är nog därför jag stannar, för här är faktiskt ALLT möjligt.

Hoppas att jag svarade på era frågor. Puss

 

 

Comments

 1. […] Ha en ok summa pengar när du kommer hit och var öppen för att prova nya saker och områden. Men ha även huvudet på skaft för det finns många skumma typer här också. Har skrivit en guide här för länge sedan som ni kan läsa för mer info. http://radarcollective.com/lovisaranta/2014/01/16/mitt-london-pt-1-om-hur-man-flyttar-hit/ […]

 2. […] Ha en ok summa pengar när du kommer hit och var öppen för att prova nya saker och områden. Men ha även huvudet på skaft för det finns många skumma typer här också. Har skrivit en guide här för länge sedan som ni kan läsa för mer info. http://radarcollective.com/lovisaranta/2014/01/16/mitt-london-pt-1-om-hur-man-flyttar-hit/ […]

 3. Alma

  TACK för detta det hjälper så!!!! <3

 4. Hanna

  Fast på lloyds behöver man inte ens NI-nummer eller nåt annat, räcker med svenskt pass :)

 5. L

  Tack så jättemycket för inlägget, och för hela bloggen, den är min favvo.

Leave a comment