Alice Boman

Alice Boman vill skapa musik som både är vacker och skavande. Nu har hon släppt en EP med namnet Skisser.

När Alice Boman satt hemma i Malmö och spelade in några idéer till låtar tänkte hon sig inte att någon skulle höra dem. Men när låtarna ändå nådde fram till skivbolaget Adrian Records kände de direkt att de var för bra för att bara stanna på idéstadiet. Nu har idéerna blivit till liv på skivan Skisser som släpptes förra veckan. Skisser är en samling stillsamma och sköra sånger som bärs upp av Alice Bomans självklara och starka röst. Alice säger själv att hon har svårt att sätta ord på sin musik, men att hon vill att den ska vara både vacker och skavande.

– Jag har alltid haft så svårt att sätta ord på sådant där, vet inte vad det är. Men jag hoppas kunna göra musik som är vacker och skaver samtidigt. Som känns personlig och har kontraster av både ljus och mörker. Det är sådan musik jag själv gillar. Den okonstlade och otvungna. Den som känns direkt.

Musiken har funnits i Alice liv ända sedan barnsben, men det är inte förrän nu som hon har börjat ta den på allvar.

– Det har alltid sjungits och spelats mycket där hemma så musiken har alltid funnits där. Min pappa är en av mina musikaliska förebilder. Men det är nog först dom senaste åren jag på riktigt har insett vikten för mig att sjunga och spela. Att det är mitt sätt att ventilera saker och hitta något slags lugn. Att kunna landa i någonting. Det är när jag sitter vid pianot eller elorgeln som jag kan släppa allt annat.

Alice Boman. Foto: Elvira Varghans
Alice Boman. Foto: Elvira Varghans

Med sin lika starka som sköra röst har Alice jämförts med en Billie Holiday för tvåtusentalet. Hennes stillsamma melodier och skira pianotoner känns både sorgsna och somriga och drar stundvis åt det sakrala hållet. Själv dras Alice till musik med en nerv och faller för detaljer.

– Det finns och görs så mycket bra musik och jag lyssnar på så mycket olika. Allt från soul och Townes Van Zandt till Bob Hund och Velvet Underground. Jag älskar att upptäcka nytt och får väldigt snabbt en känsla för om jag gillar någonting eller inte. Faller nuförtiden oftare för enskilda låtar än för hela album. Jag dras ofta till ett visst sound eller en viss nerv i musiken och går igång på detaljer – ett beat, en blåsslinga eller sättet ett ord fraseras. Den senaste tiden har jag återupptäckt Dylans album Street Legal och Oh Mercy och lyssnat mycket på Bon Ivers senaste platta. Och Jim James låt State of the Art. Och Donnie and Joe Emersons Baby. Och. Ska stilla mig.

– Vad gäller inspirationen så tror jag att man tar till sig och påverkas av en massa olika saker man sen inte riktigt kan sätta fingret på i efterhand. Att man samlar på sig och bär omkring på det och att det sen triggas igång av något eller någon.

Det har knappt gått en vecka sedan Skisser släpptes, men Alice är redan på väg in i studion för att spela in mer. Med sig har hon Adam Jacobsson och Tom Malmros från bandet This Is Head och resultatet kommer vi att kunna höra till hösten.

– Om några veckor ska vi spela in några sånger i Studio Möllan här i Malmö så just nu repar vi inför det. Det känns så oerhört spännande och roligt att ha fått den här chansen. Jag kunde inte hittat bättre människor att jobba med. Det känns verkligen bra och jag ser fram emot att se hur allting blir och vad som väntar – oavsett vad det är.

Vad gör du när du inte håller på med musik?
– Jag pluggade keramik i två år och tyckte väldigt mycket om det men saknade den där glöden och drivet att ta det vidare. Jag tror att jag nästan minst lika ofta som jag satt vid drejskivan hamnade vid pianot i skolans målarateljé. Så i höstas flyttade jag tillbaka till Malmö och bor och arbetar nu här. Annars tycker jag väldigt mycket om att fotografera. Och så ska jag köpa en symaskin.

Här kan du höra Alice Bomans EP Skisser.