Brolin

Med bara några låtar upplagda på Soundcloud fick Brolin mycket mer uppmärksamhet för sin musik än vad han förväntade sig. Nu har han gått från att producera musiken hemma i sitt sovrum till att samarbeta med internationella producenter och åka på turné. Ikväll besöker han Stockholm och Radar har pratat med artisten inför kvällen.

– Jag gjorde min första show som huvudakt i London den 6 mars tillsammans med några olika förband och det gick jättebra! Det var en fantastisk känsla att folk hade köpt biljetter för att se mig spela. Hittills har jag enbart varit förband till andra.

Brolin är ett väldigt ungt musikprojekt där soundet fortfarande håller på att ta form, men Brolin är ändå säker i sin formulering kring det.

– Det är elektroniskt baserad musik som du lyssnar på när du sitter på nattbussen på väg hem. Jag har lagt fokus på melodier och röst, vilket skapar ett slags melodiskt, poppigt, elektroniskt sound.

– Jag har släppt några olika singlar men nu släpper jag en EP, Cundo. Den består av tre låtar av mig och en remix av låten Reykjavík, gjord av Peaking Lights. Låtarna är inte mina tre första singlar utan är utvalda för att skapa ett sammanhang. Det är en lite större release med en EP än en singel, det känns väldigt bra.

– Vad gäller tematiken i mina låttexterna handlar de ofta om livets toppar och dalar. Det är resultatet när jag känner att jag kan andas och tillåta mig att uttrycka mig själv. Musikmässigt och melodiöst kommer inspirationen från stämningar. Ofta kan jag relatera vissa sound till en årstid. Jag har till exempel gjort en låt som heter Barcelona som handlar om eskapism och har en varm, somrig känsla. Årstid och känsla är det gemensamma i min musik tillsammans med olika metaforer för eskapism. Haha, det kanske låter pretentiöst?

– Jag har gått från sovrumsproduktion av NYC och några demos, till att jobba med producenter som David Pye, Luke Abbott och Casually Here. Jag försöker att jobba med olika människor för att få mer kontraster i mina låtar.

– Ett album vill jag verkligen göra. Det ligger där i horisonten, men när det blir är jag inte säker på. Jag har samarbetat med en hel del intressanta producenter och vokalister som jag gärna jobbar mer med i framtiden. Det är härligt att bolla idéer med så talangfulla människor och jag tror vi kommer att kunna skapa grymma saker. Ett album känns dock ganska tidigt i min karriär, men vi får se!

Brolin har tills väldigt nyligen inte gjort intervjuer eller spelat live och det har heller inte funnits några pressbilder på honom. Idag har han gjort sina första intervjuer och det har tagits pressbilder på honom, men alltid iförd en mask.

– När jag först började skriva låtarna och la upp NYC på Soundcloud, så ville jag att låtarna skulle stå helt för sig själva, utan någon kontext om vad min musik “bör” låta som baserat på hur jag ser ut. Nuförtiden när man lyssnar på musik finns det en visuell bild av personen eller bandet i fråga och det påverkar hur jag känner inför musiken. Jag ville lägga upp min musik och enbart bli dömd utifrån den, så därför har jag haft en mask vid livegig och pressbilder. Helt ärligt väntade jag mig inte heller att musiken skulle få sådan effekt den fick, men folk blev väldigt nyfikna på att veta mer. Problemet är bara att när man aktivt väljer att inte ställa upp på foton eller intervjuer så dömer folk en utifrån det. Det blir en vinkling, ett sätt att skapa mystik enligt dem, som till en viss del är sant.

Nu när EP:n släpps kändes det knäppt att det inte skulle finnas några bilder eller intervjuer; att ingen vet vem jag är. Jag ville ändå hålla en del för mig själv privat, så därför uppträder jag i mask. Det ger mig en viss frihet och en känsla av att jag inte blir alltför dömd utifrån hur jag ser ut.

Brolin spelar ikväll live på Marie Laveau i Stockholm, se eventet på Facebook här. Lyssna på hans musik här.