Cyril Hahn

Med sina remixer av låtar som Destiny’s Childs Say My Name och Solanges Losing You blev Cyril Hahn musikvärldens nya älskling. Nu kommer den schweiziske musikproducenten till Stockholm för att spela på Svenska Musikklubbens endagsfestival.

– Jag är väldigt peppad inför mitt besök i Stockholm, det blir första gången för mig! Jag har varit i Malmö tidigare då jag varit en del i Köpenhamn och bara åkt över dit. Men jag har flera svenska kompisar som har berättat att Stockholm är väldigt vackert. Min spelning i Stockholm avslutar faktiskt min Europaturné som håller på nu. Det är en grym lineup för kvällen och jag ser fram emot det. Jag har bland annat hunnit turnera i Warsawa, Oslo, Birmingham och Wien… En kväll spelade jag i Leeds och Manchester på samma kväll, vilket var intressant.

Vad kan vi förvänta oss inför lördag? Blir det något speciellt eftersom turnén avslutas hos oss?

– Jag försöker att ge alla städer jag turnerar i en lika bra show. Jag kommer att spela så många av mina remixer som möjligt, men även några av mina personliga favoritlåtar – det kommer att bli ett sjukt dansant dj-set. De flesta vill ju höra Say My Name-remixen, men jag vill även spela mina andra remixer som jag är väldigt stolt över. Jag får se hur länge till jag spelar Say My Name, säger Cyril och skrattar.

Det verkar som att du fokuserar på att remixa r&b-artister, varför då?

– Om man är en aspirerande musikproducent och inte har några kontakter eller känner några sångare, får man vända sig till vad som finns tillgängligt på internet. Det finns väldigt mycket lättillgängliga 90’s rap och r&b-låtar, ofta i acapellaversioner. Det är ett grymt sätt att börja på. De fantastiska sångrösterna finns där – det är väldigt “spot on”. Man kan se det bland många musikproducenter som är i början av sin karriär, de använder sig ofta av just den typen av musik. Själv skulle jag verkligen kunna tänka mig att samarbeta med Tom Krell, som utgör How to Dress Well, i framtiden. Hans röst är fantastisk.

I en äldre intervju stod det att du “hatade dansmusik” när du var yngre. Stämmer det? Och vad fick dig isåfall att ändra dig?

– Det stämmer! När jag var yngre så var hardcore punk det enda som gällde, kanske mest för att min äldre bror lyssnade på det och jag hängde på. Han tog med mig på konserter när jag var tolv, tretton år och jag älskade det. Allt som kändes dansant lät bara hemskt i mina öron på den tiden. Men senare började jag lyssna på elektronisk musik, ganska experimentell sådan, och sedan på mer dance och liknande. Det var en ganska långsam process för mig som jag behövde tid för, att öppna upp ögonen för annan typ av musik. Jag gillar 90’s rap, indierock och gitarrbaserad rock, det inspirerar mig. Just nu lyssnar jag mycket på Jerry Reed, Twin Shadow, Ryan Hemsworth, Disclosure, Schlohmo och DIIV, för att nämna några.

Hur ser närmsta framtiden ut för dig?

– Jag blev signad hos PMR Records för bara två veckor sen, så när den här turnén är klar kommer jag att producera eget material. Min egna musik är en bred mix och jag har ganska svårt att definiera mig själv. Den är ganska houseorienterad, med mycket fokus på trummor. Jag har tackat nej till att göra remixer de senaste veckorna för att kunna fokusera på mina kommande låtar, som jag nog kommer att släppa inom de närmsta månaderna. De kommer väl att dyka upp några mixtapes och jag kommer tillbaka till Europa i maj för några spelningar. Sedan kommer jag att spela på en del festivaler, så det ser ut att bli ett riktigt bra år!

Cyril Hahn spelar på Svenska Musikklubbens endagsfestival på Münchenbryggeriet i Stockholm den 9 mars. Tävla om biljetter här.