Det Stora Monstret och mänsklig disharmoni

Det Stora Monstret är Göteborgsbaserade Jacob Johanssons musikaliska alias. Jacob beskriver den värld människan byggt upp som helt disharmonisk. Trots det är harmoni ett ord som lätt kan associeras till Jacobs musik. Texterna må vittna om en frustration över ojämställdhet och mänsklig vandalism, men musiken tillsammans med Jacobs falsett förmedlar något helt annat. Ikväll spelar Det Stora Monstret på Lilla Hotellbaren och i höst släpps en ny skiva. Vi ställde lite frågor till Jacob.

 


Film av Samuel Isaksson

– Ja det nya albumet kommer i höst. Jag har fortsatt skriva som innan. Jag försöker hålla mig själv ur bilden så mycket som det går och bara reagera och skriva om allt som knockar mig. Produktionen blir större och mer explosiv på nya skivan.

Du sjunger i låten ”En drömd plats” som efterlängtat kom förra året om en annan plats där människor kan få le bekymmerslöst. Vad grundar sig sången på?

– Det var något som drabbade mig den stunden låten skrevs och som i sin tur bankade ut just de orden. De kom både från personliga minnen från privata relationer och en mer utzoomad tanke. Jag vågade väl mig på att slå på radion och fick tårkanalerna sprängda. Jag vill jag inte kladda ner låten med en alltför tydlig personlig beskrivning. Folk ska kunna använda den i sina liv utan att behöva se min specifika story när de lyssnar på låten. Jag vill att det ska få handla om deras liv.

Vad driver dina poetiska låttexter? Även de nya sångerna är som de tidigare inte alltför optimistiska. Är det ett val för dig? 

– Ja och nej. Jag skriver med hjärtat bakom ratten, om det som känns angeläget och akut. Många av mina låtar har väl kommit till som en reaktion på hur jag känner inför det mänskliga tillståndet. Själv styr jag bara över att sätta mig ner och spela och sjunga eller inte. Om jag börjar tänka kring vad jag ska skriva blir det otroligt trögt och oftast inget alls. Däremot kan jag sedan i efterhand välja och vraka bland vad som ska bli inspelat och inte och där är jag väldigt kritisk. Detsamma gäller inspelning och produktion.

Har du någon personlig favorittext?

– Det finns så otroligt många bra låtar. Själv har jag mest lyssnat på Amerikanska och Brittiska låtskrivare och skivor. Jag började först lyssna på vilka svenska grejer som finns när jag själv snubblade in på att börja skriva på svenska. Jag tycker att musiken och texten är en grej i riktigt bra låtar, och det är svårt att välja bara en låt. Jag kan dock rada upp några favorit-låtskrivare, låtar och album: The Flaming Lips – Do You Realize??, Brian Wilson – Love and Mercy, Nina Simone – Ain’t got no. I got life, Joseph Arthur – Big City Secrets och Nucelar daydream, Bonnie ”Prince” Billie – Masters and Everyone och slutligen John Lennon – Imagine.

Foto: Samuel Isaksson

Vem är Sveriges bästa låtskrivare?

– Joakim Berg.

Sedan tycker jag Olle Ljungström skrivit några otroligt fina låtar. Jag älskar också Freddie Wadling och Fläskkvartetten! Fläskkvartetten kan va det fetaste bandet som funnits i Sverige. Bröderna Gärdestad är inte dumma de heller.

Ni har senare idag konsert i Stockholm, hur ser planen ut framåt?

– Fortsätta jobba med nya monstret-skivan och allt kring det. Det var egentligen inte tänkt att vi skulle börja spela live igen förrän skivan kommer i höst, men nu blir det så ändå. Det är väldigt kul och jag spelar med lite nytt folk. Mycket inspirerande. Jag har också precis släppt en skiva med engelska låtar under namnet ”Mount Song” också. Den kom ut 5e maj. Jag kommer även spela live med denna så småning om.

Foto: Samuel Isaksson

Ikväll spelar Det Stora Monstret på Lilla hotellbaren, klockan 20. Biljetter kan köpas här eller i dörren.