Tio frågor till Discoteka Yugostyle

Discoteka Yugostyle är tiomannabandet från Lund som det senaste decenniet har spelat på de flesta dansgolven, festivalerna och bröllopen. Trots att ingen har rötter i Östeuropa har de ett balkaninspirerat klubbsound som de själva beskriver som Yugo Trance Disco. Idag släpper de sin nya singel och Radar har ställt dem tio frågor.

För våra läsare som inte vet vilka ni är än, hur skulle ni beskriva ert band och er musik?
– Vi har länge brottats med faktumet att varken vi eller någon annan egentligen vet vad det är vi spelar. En ytterst desperat sommareftermiddag i bergen i Norge satte vi oss bakfulla som John Bauer-troll och örådade fram genrebeteckningen Yugo Trance Disco. Kort sagt kan man beskriva musiken som traditionella juggeblås- och rytminstrument som tillsammans med syntar och trummaskiner gör det mer till vår egen stil. För att förstå exakt vad det är gör man bäst i att komma och se oss när vi spelar. Vi ger er vår tvivelaktiga garanti att poletten kommer trilla ner ordentligt.

Ni började spela för över tio år sen i Lund, hur gick det till?
– Efter en resa i Östeuropa stod det klart att det inte finns mycket som slår musiken därifrån vad gäller fethet på fester och klubbar. Den har en enormt förlösande kraft. Vi började långsamt ta oss an musiken och fick väldigt snabbt spelningar på alla möjliga fester, inte minst bröllop. Vi var dock inte förvånade. Det vi var förvånade över var varför inte fler här utövade genren.

Varför valde ni att just spela balkanmusik?
– Det finns som sagt inte mycket som slår musikstilen när det kommer till fester. Och det vi ville var att göra fester och klubbar överallt bättre! Dessutom är det en obeskrivlig känsla att se folk som aldrig har hört musiken innan upptäcka något helt nytt.

Ni verkar ha spelat överallt – på bröllop, festivaler, klubbar – finns det någon extra minnesvärd spelning som ni kan berätta om?
– Vi spelade på ett hotell i Polen för några år sedan för husrum och mat. Hotellägaren och hans fru ville ha oss för sig själva så det var bara de i publiken.

Hur ser en liveshow ut för er?
– Vi vill göra showen så klubbig som möjligt. Så få pauser i beatet som möjligt. Så mycket dans för pengarna som möjligt.

Idag släpper ni er nya singel, berätta om den!
– Singeln heter Yugo Trance Disco och det är en låt vi länge spelat i olika former. Först nu känner vi att vi har hittat ett sound och en form för den som vi verkligen kan stå för. Den visar vårt koncept utmärkt då den innehåller just alla de element som skapar vår stil. Traditionellt blås, syntbasar och trummaskiner. Det är både oklart och fantastiskt samtidigt.

Vad hoppas ni få för reaktioner på nya singeln?
– Vi hoppas att folk får upp ögonen för genren och tycker att det är skitfett!

Discoteka Yugostyle har funnits i tio år – varför väljer ni att börja släppa singlar nu?
– Vi fick vårt första skivkontrakt först i somras. Det kändes helt enkelt som att det koncept vi utvecklat i nästan nio år var bra nog för att gå ut med på allvar. Bandet har gått igenom en väldigt unik evolution. Kanske är det också därför vi har ett ganska eget sound.

Ni kommer att spela på Debaser i Stockholm på lördag, vad kan vi förvänta oss inför kvällen?
– Vi kommer DJ:a, vi kommer visa musikvideon, vi kommer spela live och det kommer finnas öl samt pepp!

Vad ligger inom närmsta framtiden för Discoteka Yugostyle?
– Vi vill fortsätta skriva låtar och utveckla vår musik. Vi vill fortsätta spela in och fortsätta giga. I sommar är det en hel del festivaler som ska erövras och i höst blickar vi utomlands.

 

Idag släpps singeln Yugo Trance Disco och går att lyssna på här.

Discoteka Yugostyle spelar live på Debaser Medis i Stockholm nu på lördag den 6 april.