Esther Vallee: “Jag har skrivit mina absolut bästa texter och melodier när jag har mått som sämst”

Med ett par bra år i ryggen och flera uppmärksammande singlar tror Esther Vallee att 2018 kommer bli hennes stora genombrottsår. Vi fick möjligheten att prata med henne inför hennes femte singel ”Hardcore” som släpps idag.

Redan som nioåring bestämde sig Esther Vallee för att det var musik som hon skulle syssla med. Efter att hon fått ett piano av sin pappa hemma i Partille utanför Göteborg föddes intresset för musik och det tog inte lång tid innan hon lärt sig spela och skriva sina egna texter. Och efter sånglektioner, sångcoacher och musiklinjen på gymnasiet började allt klarna.
– Direkt efter studenten försökte jag omge mig av människor som jobbar i branschen och visa upp mig och min musik. Men det har varit en lång väg till att ens få såna här möjligheter som jag har fått idag. Något jag nog inte riktigt vågat drömma om.


För drygt två år sen släppte Esther Vallee sina två debutsinglar ”Your Name” och ”Hard Time” som snabbt uppmärksammades av bland annat Clash Magazine och Popjustice. Idag är 24-åringen aktuell med sin femte singel ”Hardcore” och som rösten i ledmotivet till Svenska Filminstitutets storsatsning ”Monky” som kom i december förra året. Och trots att de senaste åren har varit hektiska betyder ofta fritid ofta mer jobb och textskrivande.
– Jag försöker börja med yogan igen, som jag gjorde för ett år sen innan jag gick in i studion. Jag älskar också att kolla på serier! Men det jag helst gör när jag är ledig är att skriva texter, faktiskt.

Innan Hardcore har hon skrivit allting som hon släppt själv men nu i framtiden väntar en del samarbeten med olika låtskrivare. Något hon ser fram emot.
– Jag väl insett att jag fortfarande är i en process i mitt skrivande och att jag absolut är inte en fulländad låtskrivare. Och det bästa sättet att lära sig och bli bättre är att skriva med andra.

Artistmässigt inspireras Esther Vallee mycket av den brittiska artisten Dua Lipa och hennes musik kantas av ett väl avmätt mörker och sorg.
– Jag har skrivit mina absolut bästa texter och melodier när jag har mått som sämst. Jag vet att många artister har samma bild av det men det är när man är på den djupaste botten eller i mörkret av sitt liv som man blir mest inspirerad. Och det stämmer på mig också. Jag har mycket sorg som jag fortfarande går och bär omkring på som driver mig.

Du är också vän med Peg Parnevik. Kommer vi få höra ett sammanbete?
– Oj, det beror på vad för typ av samarbete. Vi har pratat lite fram och tillbaka om att skriva någonting ihop så det kan nog absolut hända i framtiden. Men vi har kört så stenhårt på egen handså länge och jag tror att vi fortfarande har tyckt att det har varit skönt att bara kunna vara privata med varandra som vi är i familjen.

Berätta mer om singeln ”Hardcore”
– Det är en ganska mörk men supersmashig poplåt som jag skrivit ihop med Jocke Berg och där Jonas Quant har producerat. Det är en låt som smäller till lite och kortfattat handlar om att inte riktigt bry sig om vad alla andra tycker utan att gå sin egna väg. Den handlar om att våga gå emot strömmen och köra sin egna grej.

Ni släpper videon samtidigt som singeln. Vad kan du säga om den?
– Videon känns väldigt viktig i det här släppet. Det känns som att den lyfter låten och jag tror också att man kommer få en mer tydlig bild om vem jag är som person och artist och vad jag har för image genom videon. Det är Nikeisha Andersson som gjort den. Det har varit jättekul att få jobba med henne, hon är grym! Så vi kommer nog göra fler musikvideos ihop, tror jag.

Hur ser planerna ut för 2018?
– 2018 ska bli mitt år! Jag ska spela väldigt mycket live. Det ska bli kul komma ut på live-scenen och få visa upp mig, skapa en live-fanbase och visa att jag är lika grym live som jag är i lurarna. Vi kommer spela på Bylarm i Oslo nu i mars, vi kommer dra till London och spela, och sen också i Göteborg. Så våren kommer bli fullspäckad. Sen kommer det preliminärt en EP till sommaren!