Frida Scar

Under namnet Frida Scar skapar Frida Olsson poetisk hiphop när den är som bäst. Vår skribent Johanna Theander ringde upp Frida i Gävle för att ställa några frågor om musiken, jaget och feminismen.

Frida Olsson, bättre känd som Frida Scar släppte sin första EP Schhh producerad av CATBEATS, Odiggity och Jett5 i våras. Genom minimalistiskt mörka beats smattrar hennes distinkta och ärliga göteborgska fram poetisk hiphop när den är som bäst. En del känns igen från kollektivet Femtastic, ett massiv där Frida jobbar med bland annat Syster Sol, Etzia, Cleo och Serengeti. Som namnet antyder består Femtastics kollektiv av enbart kvinnor där tonen är skarp och samtidigt hoppfull. En styrkegivande tonalitet som peppar bättre än adrenalinet efter ett träningspass.

När började du göra musik?
– Jag började när jag var runt sjutton. Tack vare min bror lyssnade jag mycket på hiphop och lärde känna genren. Jag dansade även till den typen av musik och till slut kände jag att jag ville göra det själv också. Jag och min bror började skriva musik tillsammans.

Vilka inspirerades du av då?
– Jag lyssnade mycket på Lauren Hill och en grupp som hette Goldmine där rapparen Deetah var med, då förstod jag att man kunde vara tjej och rappa. Sedan lyssnade jag en hel del på Feven, Melinda Wrede, Petter och alla andra svenska rappare som fick ett uppsving i slutet av nittiotalet och fram några år på tvåtusentalet.

“Jag vet inte hur många gånger killar har sagt till mig att jag är bra för att vara tjej”

Var det annorlunda att rappa som tjej?
– Eftersom jag inte vet hur det är att rappa som kille så har jag inte någon referenspunkt, men såklart märkte jag att det inte fanns så många tjejer som rappade. Det fanns heller inte så många kvinnliga artister att inspireras av, speciellt på svenska. Jag kom ihåg att jag var med i en hiphoptävling med min bror och jag var den enda tjejen där. Jag ställde ganska höga krav på mig själv och märkte att även andra hade högre förväntningar på mig, på hur jag skulle vara och låta. Det är dubbelt det där. Å ena sidan sticker jag ut mer och kan märkas mer eftersom de syns färre kvinnor än män som rappar på hiphop-scenen. Men jag tror också man blir hårdare dömd som kvinna. Jag har hört saker som att ”tjejer kan inte rappa” som om det skulle vara så jävla svårt, att man måste ha ett speciellt kön för att klara av det? Jag vet inte hur många gånger killar har sagt till mig ”du är bra för att vara tjej”, som att det vore något dåligt att vara tjej, och som att jag inte bara kan få vara rappare utan dessutom måste vara en kvinnlig rappare.

Frida-Scar-Schhh-Omslag-framsida
Frida Scar. Foto: Patrik Vincent

Vad har det betytt för din musik och karriär att vara en del av Femtastic?
– Det har betytt jättemycket att ha ett kollektiv i ryggen. Jag har ju alltid jobbat med Stina (Mästerkatten) som är min producent, och som backat mig sedan dag ett, även innan jag blev del av Femtastic. Men kollektivet har betytt så jävla mycket helt enkelt.

Hur ser du själv på dina texter, har de ett feministiskt budskap?
– Jag sätter mig inte ned och tänker ”nu ska jag skriva en feministisk text”, men jag är ju feminist och det genomsyrar mitt liv på så många olika plan att även de texter och tankar jag vill uttrycka blir ju på något sätt feministiska. Däremot kan man ju tolka dem på en mängd olika sätt. Jag vill att folk tolkar dem fritt och hittar styrka i dem på det sätt de själva vill.

Du är utbildad journalist och jobbar på radio P4, har ditt yrke påverkat ditt sätt att skriva låttexter?
– Inte alls eftersom jag skrev så långt innan jag blev journalist. Snarare har det fungerat tvärt om. Rappen och hiphoppen har hjälpt mig som journalist genom sin typiska rytm eller takt som jag märker av i mitt yrke som radiopratare eller när jag skriver saker.

“Det har betytt jättemycket att ha ett kollektiv i ryggen”

Vilka är dina förebilder?
– Lauren Hill, Mike Skinner och Robyn.

När kommer fullängdaren?
– Bra fråga. Jag har inga exakta datum inplanerade men det jag känner tydligt efter EPn är att jag verkligen vill göra mer, om det är fler EPs eller en hel skiva det vet jag inte. Jag vet inte om eller när men jag vet säkert att jag kommer att göra mer musik i alla fall.

Kan du ge Radars läsare tips på några bra låtar?
Mash Up International – Lava Cabeza, The Streets – Weak Become Heroes och Rihanna – Man Down

Frida Scar spelar nästa gång den 26 juli i Solna under fotbolls-EM, då Femtastic har fått tillgång till en egen scen. Med liveband, svett och röj. Hör hennes EP Schhh här.

Johanna Theander