Gather Festival 2018

Den 13-15 september arrangeras Gather Festival för andra gången. Festivalen utgör en samtida mötesplats och är en blandning av konferens samt musikfestival. Med över 50 talare och flera intressanta labb-sessioner med fokus på vetenskap, innovation, samhällsplanering, kreativitet och företagande är möjligheterna till nya idéer stora. Dessutom bjuder kulturprogrammet på över 100 olika artister på 15 olika platser. Radar är stolta att även detta år kunna presenterar sig som mediapartner till Gather — vi kommer att intervjua utvalda talare samt täcka evenemanget på plats i september.

Den 13-15 september tar Gather över Nobelberget för tre dagar av nya tankar, idéer och möten. Gather har skapats för att kompensera för avsaknad av öppna och samtida mötesplatser. Visionen är att skapa en plattform som inspirerar till kreativitet och skapande samt möjliggöra innovation genom transdisciplinära möten. Ifrågasätt, samarbeta och tänk annorlunda är de tre ledorden som formar innehållet.

Festivalen har startats av Jakob Grandin, en kulturentreprenör som sedan 2003 har startat flera väletablerade kulturprojekt som exempelvis nattklubben Trädgården i Stockholm och trygghetsorganisationen Nattskiftet. Han är dessutom grundare av kommunikationsbyrån GFC, samt fd styrelseordförande för Refugees Welcome Stockholm. Hans drivkraft har alltid bottnat i att driva förändring och samla människor. Jakob har beskrivit Gather som en komplicerad Symbios av det han arbetat med i 15 år. Näringsliv, stad, kultur och samtid.
”Målet med Gather är att skapa något som är större än oss själva”.

Festivalen är curerad kring olika huvudteman; Urban Planning and Society, den demokratiska staden och platser som är tillgängliga för alla, Humans and Machines, mötet mellan människa och maskin sker nu, vad innebär detta för vårt sätt att leva? Democracy & Power, vad är riktigt eller sant, och vad kommer vårt framtida medborgarskap att innebära? Media, Design & Creativity, är vi utrustade att bemöta medier och göra en gemensam bedömning av vad som är sanning”? Money, Business & Transactions, hur långt kan den nya finansiella revolutionen ta oss? och slutligen Culture Act, vad innebär kulturen för ett samhälle, och vad kan den göra?

En mängd välkända personer kommer att föreläsa och arrangera seminarier inom de teman som satts. Arkitekter, kreatörer, stadsplanerare, företagsledare, AI-experter, journalister och mycket mer, just för att  möjliggöra de transdisciplinära möten Gather eftersträvar. På listan finner vi bland annat namn som Christopher Wylie – visselblåsare i Cambridge Analytica-skandalen, Sheela Birnstiel – ledande person inom Oshorörelsen, Jan Eliasson – politiker och diplomat, Emma Frans – vetenskapsskribent, Sepehr Mousavi – miljöexpert, Khalid Kassim – grundare av företaget Transfer Galaxy, Christian Landgren – grundare samt VD för Iteam, Katrine Marçal – författare och journalist samt många fler intressanta namn.

På kvällarna tar Gather Music Festival vid. Festivalens kulturdel är gratis och bygger på samarbeten. På både större och mindre scener, som Hornhuset, Hosoi, Häktet, Konsthall C, Morfar Ginko, Nobelberget, Nya Carnegie Bryggeriet, Obaren, Spy bar och Under Bron kommer besökare kunna njuta av musik och konst från 100 olika akter. Bland dessa finner vi bland annat Ghazal, Guleed, Jamila Johnson-Small (UK),Kojo Funds (UK)*, Parham, Näääk & Nimo, Lauren Hansom (AUS), LINTON, Moonilena, Ms Banks (UK)*, Nosedrip (BEL), Pedrodollar, Phuong Dan (GER)och många fler.

Förra året lämnade vi festivalen väldigt inspirerade, med ny energi, nya idéer och nya kontakter. Se till att besöka hemsidan för att se mer om festivalens program, samt håll utkik på deras Facebooksida samt på respektive evenemangen, Gather och Gather Music Festival, för mer information och nya släpp. Det finns lyckligtvis fortfarande biljetter att köpa! Vi kommer att skriva fler artiklar innan festivalens start, så se till att hålla utkik här på Radar.