Grant: “En blöder så himla mycket när en skriver eget”

Grant är ett nytt namn på artisthimlen men långtifrån en ny artist. Hon har tidigare släppt singlar som Wicked och I do it 4 you, då under sitt riktigt namn, Alma. Drygt ett år senare är hon nu tillbaka med ett nytt namn, ett nytt skivbolag, en ny singel och ett album på gång. Vi har pratat med Alma, aka Grant, artisten med båda fötterna på jorden och hela världen framför dem.

Din nya låt Waterline har hyllats överallt, när började du på den?
–  Jag började med den för två år sedan. Det är så skönt att den är först ut att släppas för det liksom började med den, det var då jag kände att nu börjar jag hitta ett sätt att skriva och låta på. Textinnehållet är lite om att jag börjar från noll och tar mig uppåt så det känns ju ganska passande.

Kan du berätta om namnbytet?
– Åh, å nej, haha. Jag hette ju Alma, för det heter jag ju. Men så kom den här finska artisten Alma ungefär samtidigt vilket blev ett stort problem, så då tog jag en gammal barndoms smeknamn, men det kändes aldrig riktigt rätt, det var en nödlösning. Så då tänkte jag att då ska jag komma på något helt nytt, då blev det pretentiösare och pretentiösare och konstigare och konstigare för en försökte hitta på det där 100 % perfekta artistnamnet som även är 100 % jag. Så då tänkte jag att jag tar något som är helt frikopplat från mig, jag heter ju inte Grant. Men det är ett namn jag gillar väldigt mycket, jag tänkte på Cary Grant lite. Det har en ganska maskulint ton vilket jag gillar väldigt mycket.
Jag satt och bollade med Kirsti och det var hon som sa att jag skulle ha ett killnamn. Jag är jättenöjd.
Alltså sms listan från min mamma under den här perioden, hon kände lite att ”jag har döpt dig en gång jag kan döpa dig igen” det kom ungefär 10 dåliga namn om dagen så jag visste vad jag inte ville heta.

Blev det här någon slags nystart för dig?
– Ja det blev det, men det är ju samma låtar och det är jag men det känns mer hemma. Mina gamla låtar ligger ju inte heller på spotify så jag har bara Waterline där.
Jag är ju signad med ett major bolag nu och släpper tillsammans med dom vilket är ett kliv ifrån där jag var och det är en nystart tillsammans med dem.

Vad är största skillnaden mellan att vara signad på ett stort bolag från att ha ett eget?
– Jag har ett stort kreativt bollplank, uppbackning, det är en större kanal och rent PR mässigt och ekonomiskt är det en otroligt stor fördel. Jag har varit väldigt skeptisk mot hela branschen och försökt lära känna den på håll. Jag har haft otrolig tur och kunnat lära känna människorna på Sony under lång tid, vi har redan samarbetat under ett år nu. Det känns som att det är på mina villkor.

Jag såg på Maja Francis instastory att ni hängde, vad gjorde ni?
– Vi skrev låtar, till henne. Det är jättekul! Jag är signad som låtskrivare på universal publishing.

Är det stor skillnad att skriva till andra?
– Ja det är det, en blöder så himla mycket när en skriver eget. Det krävs mer av en själv på ett annat sätt.
Det har varit en väldigt trygg start för mig att få börja skriva ihop med Maja. Hon är en sådan fantastisk person. Hon har så mycket idéer och ord och känslor och vet vad hon vill vilket gör det mycket enklare för mig, ibland kan ju folk komma in och säga att ”jag vill skriva en låt om vad som helst” .Hon är så öppen, det är jättefint, en skriver låten medan en håller en jättelång dialog bara, vilket känns väldigt givande för båda parter. Hon är en glittrig storasyster.

Kommer det bli en EP sen eller släpper du ett album?
– Det blir ett album som jag släpper i vår, tidig vår.

Vet du vad det ska heta?
– Haha nej det är så svårt, tillbaka till det där med namn. Jag har ju precis bestämt mitt eget. Det kan heta,
“self titled”. Men så just nu håller jag på med albumet, det är mycket sitta och putsa på låtar som jag vill ha med. Jag tror att mina låtar gör sig bäst på ett album. Det är svårt att fatta grejen på en EP, det är väldigt vitt och brett och tillsammans sammanfattar de, de senaste 2 åren som jag skrivit och kommit igång och utvecklats och blivit en artist och låtskrivare. De behövs allihop.

– Jag jobbar med Familjen nu vilket är skitkul. Innan har det varit jag och Peter (Kvint) som suttit instängda i hans studio och skrivit. Vi har gjort vår grej och nu har vi fått ett skivbolag som ett kreativt bollplank och sen har vi även tagit in Johan (familjen), Peter är väldigt nördig på gitarrer och Johan kan syntar så sjukt bra. Vi trivs med honom han är så sjukt trevlig och gullig och kan soundet. Så vi låter honom komma in nu på slutet och bidra med ett nytt element som vi inte kunnat eller har tänkt på. Vår musik är så sjukt olika men det är väldigt kul och vi har liknande referenser. Han har gjort jättemycket som är långt från hans musik, på Tove Styrkes förra album gjorde han jättemycket.

Känner du att din musik utvecklats mycket sedan du blev signad?
– Ja det tycker jag, för att jag har behövt tänka så himla mycket, min musik har varit så otroligt känslobaserad. Jag tänker att musik är ju känslomässig men det finns också en intellektuell del i det. Jag utvecklas hela tiden och jag har börjat se musik på ett annat sätt, öppnat ögonen för mina låtar. Jag ser en annan potential i dem.

En helt annan sak, var du med i Tove Styrkes musikvideo till låten Mistakes?
– Hahaha, ja! Den spelades in i Delight studios. Vi har samma a and r som mig så frågade de om jag ville vara med! Det var typ 30 tjejer som var med, drack cava och hade dagsfest i brudklänning. Jag tog med mig min kompis Michelle annars kände jag bara Tove och Linnea Henriksson. Det var hysteriskt roligt! Vi fick lära oss någon koreografi och bära omkring på Tove. Det är något att berätta för barnbarnen.

Omslagsbild: Angelina Bergenwall