Inför Gather: Åska-Saga

Åska-Saga är ett relativt nytt namn på den svenska dj-scenen. Hon är baserad i Göteborg och är förutom Dj även rörelse-konstnär. Med inspiration från naturliga ljud skapar Åska-Saga långa, ofta improviserade, Dj-set som skulle kunna kategoriseras under flera genres. Den 15:e september kommer hon till Stockholm för att spela på Gather festival — vi ställde några frågor för att lära känna henne inför spelningen.

Hur är läget?
– Jag är just nu i en fas där jag börjar känna mig bekväm med att vara människa. Jag har fått större acceptans och blir i det friare från det fängelse som skapats av inre och yttre begränsningar. Jag är tacksam över hur tillvaron ser ut just nu, jag är stadigare än någonsin och kan därför lättare få mer kraft att göra det som alltid bubblat under ytan. Jag kan ta tillvara på alla möjligheter och försöker flyta med i skördandet av det jag sått och kämpat med senaste åren.

Varför Åska?
– Det är mitt namn och länge vågade jag inte använda mig av det för att det skulle väcka för mycket uppmärksamhet på något vis. Det är ett namn som folk sällan stöter på så jag förstår såklart nyfikenheten. Jag blir ibland frestad att säga något i stil med ¨om du hört mina fisar skulle du fatta…¨ men sanningen är att mitt inre liv har i mångt och mycket varit som ett åskoväder. Energi är inget jämt flöde för mig, det samlas för att sedan komma i intensiva kraftfulla sjok. När jag började presentera mig med namnet “Åska-saga” var det mycket som hände runtomkring. Som ett åskoväder med nedslag och muller, vilket ledde till nödvändiga förändringar i mitt liv.

Hur upptäckte du musiken?
– Min familj är alla musikintresserade på något vis och jag jag har alltid följt med på konserter och festivaler sedan jag var liten. Det har alltid spelats mycket musik hemma. Jag var mest förtrollad av Sade och när jag var fem kom albumen Vespertine av Björk och Stankonia av Outkast. De väckte verkligen något i mig. Även intresset av vad musik och ljud kan framföra och förändra växte från det.

Vad är viktigt för dig att få uttrycka?
– Allt jag behöver dela med mig av. Få utlopp för det rika inre livet som annars kan puttra upp till en explosion ifall det inte tas ut. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra till att bara våga satsa själva. Att tillåta att en är i en process, inte behöva vara perfekt men eftersträva att ge ut något fint eller i alla fall ärligt till världen. Ge plats till sig själv och andra. Våga existera. Men i någon slags vacker skepnad för att balansera så mycket i samhället som är tvärtom.

Varför valde du just dans och musik som dina uttrycksformer?
– Det var nog inget jag riktigt valde. Jag har fokuserat på att göra det jag känner glädje för och det har blivit en del av mitt liv. Jag målar/tecknar också men tycker att allt går ihop. För mig har ljud en färg och vice versa. Men dansen är det jag känt mig bekvämast med och den har varit nödvändig för mig. Att andra har uppskattat rörelsen som sker och gett mig möjligheter att jobba med det är underbart.

Vad inspireras du av?
– De naturliga ljuden, färgerna och förändringarna som sker i tysta, rena miljöer. Jag kan också få mycket ideér från drömmar. Att läsa eller ha samtal som kan bredda ens perspektiv och förståelse kring saker och ting. Upptäcka och möta nya platser och människor. Att dyka in i poesiböcker. Att se människor ta sig igenom saker och skapa utifrån det.

Hur påverkas ditt Dj:ande av din rörelsekonst?
– Jag har svårt att lita på Dj:s som inte gillar att dansa eller uppskattar att röra sig rytmiskt eller så.. vad nu dans är. Dans och ljudbilder hänger väldigt naturligt ihop. Min kropp vet vad den gillar då jag mixar rytmer och stilar på ett sätt som känns intressant och spännande för just mitt sinne och kropp, men som kanske inte är naturligt för alla. Det finns så många olika smaker och stilar. Jag vill bidra med mitt ärliga urplock och att alla andra gör det med.

Way out west beskrev dig som ”en av de unga nya talangerna på den svenska DJ-scenen” hur känns det?
– Det är en väldigt värmande och upplyftande känsla att någon ser potential i en. Jag har aldrig haft dj:ande som en dröm men det har alltid känts naturligt och otroligt roligt att kunna få sprida musik jag tycker är grym som fler borde få höra. Jag är så tacksam för varenda chans till det. Jag har lärt mig under resans gång och vågar och upptäcker mer och mer. Jag har producerat, samplat och mixat om musik lite i skymundan och spelar dem ibland utan att någon vet. Det är en sådan häftig känsla att se folk dansa och tycka om något en skapat.

Vad är det bästa med att uppträda och stå på scen?
– Att lämna bort sig själv lite och stråla ut energi där andra är mottagliga för den. Att få behålla ett fokus ger en ren känsla.

Var trivs du bäst?
– I naturen. Speciellt att vara i vatten och känna sig som vattnet, då flyter tankarna och känslorna vidare. Bland människor som på riktigt bryr sig om varandra. En specifik plats där jag känner mig till ro är i ett tempel som ligger vid Fukui utanför Kyoto, samt i te-plantagen några mil därifrån.

Vad ser du mest fram emot med Gather?
– Att det är en samling av mycket intressanta saker och personer kommer nog skapa en levande och inspirerande stämning och samla ihop en härlig blandning av folk. Musikkvällarna kommer vara maxade på trädgården och nobelberget. Jag vill verkligen hinna gå på några föreläsningar, är nyfiken på många ämnen, talare och ideér. En av mina potentiella framtidsdrömmar är att bli antingen landskapsarkitekt eller att hjälpa människan att må bra mer direkt, vilket många talare berör under festivalen. Några av talarna jag vill se är t.ex. Lucy McRay, Almira Osmanovic-Thunström, Dr. Kate & Be Charlotte, Leah Reich, Dis/Order m.fl

Se Åska-saga live  fredagen den 15:e september på Gather festival. Ange koden GATHERxRADAR så får du nu 20% på hela konferensbiljetten till Gather, inklusive access till alla tre musikfestival-kvällar. Biljetter finns också att köpa specifikt för kvällen på musicfestivalfriday.gatherfestival.com.  
Foto: Jonathan altvall
Om du vill få mer av Åsaka-saga så är hon gäst i denna pod samt finns på Instagram under thunder_saga