Inför Gather: Gidge

Umeå-duon Gidge har sedan 2014 trollbundit oss med sin mystiska musik, djupt influerad av naturen. Gidge, som består av Jonatan Nilsson och Ludvig Stolterman, spelar på fredagen @Gather Festival vilket blir deras enda Sverige-spelning i år. Vi fick tag på duon för att ställa några frågor.

Vad betyder Gidge?
– Ingenting — trodde vi. När vi hittade på det namnet fanns knappt Google, det enda vi lyckades hitta som hette så var en hemsida med märklig 3D-konst av en snubbe som hette Ken (vars fru för övrigt skickat ett mail till oss en gång med texten “We should talk”). Vi har nu senare fått reda på att det tydligen inte är ett helt ovanligt förnamn, främst i Australien.

Hur kommer det sig att ni började göra musik ihop?
– Vi träffades på gymnasiet och skapade Gidge innan vi ens producerade vår första ton. Under en ljudproduktion-kurs skapade vi våra första låtar och det var därifrån vi fick energi till att fortsätta göra det.

Vad vill ni att lyssnarna ska känna när de hör er musik?
– Glädje, sorg och andra rena känslor.

Var får ni er inspiration ifrån?
– Från början var det bara från vår fantasi och våra samtal. Men för ungefär 6 år sedan började vi använda oss mer och mer av naturen som största inspirationskälla då vi ville skapa elektronisk musik men med en mindre syntetisk ljudbild.

Hur kommer det sig att det blev elektroniskt?
– Vi hade fattat ett gemensamt tycke för elektronisk ljudbild. Det var något spännande med musik där själva produktionen är lika viktig som låtskrivandet.
Er senaste sms konversation? 
 

Ni är båda från Norrland, bor ni kvar där och isåfall tror ni alltid att ni kommer göra det?
– Ludvig bor i Umeå, medan Jonatan bor och studerar i Oslo. Men just nu är vi båda i Umeå. Det är alltid svårt att sia om framtiden, men vi gillar uppenbarligen Norrland. Det är vårt hem.

Om ni fick göra musiken till en film vilken skulle det vara?
– Om någon någonsin gör en film av boken “Rendezvous with Rama” kommer vi skapa musik till den även om vi inte blir tillfrågade.

Hur ser framtiden ut?
– I höst ska vi åka på en del spelningar i Europa och vi har just påbörjat arbetet på ny musik vilket känns väldigt spännande.

Vad tänker ni inte missa på Gather i September?

– Naomi Pilgrim har vi remixat en gång i tiden, så henne blir kul att se. Samt Sebastian Muellert och Ulf Eriksson såklart.

Se Gidge Live på fredagen den 15:e september på Gather festival. Biljetter finns att köpa specifikt för kvällen på musicfestivalfriday.gatherfestival.com
Foto: Vilma Larsson