Shout Out Louds

Shout Out Louds är tillbaka med sitt fjärde studioalbum Optica. Efter en tids tystnad presenteras nu det material som bandet jobbat på i snart tre år. Radar snodde lite tid av basisten Ted Malmros för att få veta mer.

Det här blir ert fjärde album, vad kan vi förvänta oss?

– Våra ledord var att vi skulle skapa ett färgsprakande och ljust, tidlöst album med mycket ljud. Inget skulle vara återhållsamt, ingen skulle behöva vänta på något. Vi har helt enkelt försökt få det så maxat som möjligt! Vi ville skapa ljud som man skulle kunna känna och ta på, men vi ville också att det skulle vara väldigt färgsprakande och glatt.

Hur lång tid tog det och hur såg processen ut?

–  Det har faktiskt tagit rätt lång tid, ungefär två och ett halvt år med totalt tjugo dagar i studion. Vi började att spela in de första låtarna till Optica när vi höll på att turnera med det tredje albumet Work. Till den här skivan valde vi en annan metod jämfört med hur vi brukar göra. Vi brukar repa ihop skivan och sedan spela in den, men nu gick vi direkt in i studion med bara ett antal låtar. Vi spelade in skivan i Vasastan i Stockholm.

Nu har ni hållit ihop och spelat tillsammans i lite mer än tio år. En hållbarhet som man nu för tiden ser mindre och mindre av i musikvärlden. Vad är det som har lyckats hålla ihop er så länge? 

– Det blir fortfarande bara roligare och roligare att hålla på. Vi är ju vänner och tycker om att hänga med varandra. Man känner sig bekväm. Vi har alltid tyckt att det är kul och det är definitivt ett jobb vi gillar och vill fortsätta med.

band2

För någon månad sedan skickade Shout Out Louds ut sin singel Blue Eyes på en vinyl av is, något som väckte stor uppmärksamhet i musikvärlden.

En skiva av is, hur kom ni på den idén?

– Vi gillar att hitta nya vägar för vår musik. Så när vi kom på idén med isskivan så kändes det bara helt självklart. Det blev nästan som ett litet skolprojekt bara det att det här projektet kom ut till fler människor och väckte större uppmärksamhet. Det var väldigt spännande och inspirerande att utveckla det.

Ted är involverad i mycket av det visuella kring bandet. Under de senaste åren har det gått från att bara vara en passion till att bli lite av ett sidojobb.

– När man har ett eget band så är det väldigt kul att få fota och göra skivomslag. Det känns skönt att i så stor utsträckning som möjligt göra sådant själv. Men det viktigt att inte bli för inbunden, så ibland tar vi in vänner som hjälper oss. Ett exempel är Johan Torell som står bakom videon till Blue Eyes. När man har hållt på i tio år måste man hitta nya vägar. Men vi vill bara jobba med människor vars arbete vi gillar.

Förutom videor och skivomslag har ni även dokumenterat en stor del av er karriär genom foton. Vem tar dem?

– Det är vår gitarrist Carl som har tagit nästan alla bilder. Han har kameran i handen vart vi än går. På vår blogg har vi även vad vi valt att kalla för discoveries, små videosnuttar som vi filmat själva.

Snart drar ni ut på turné med Optica. Efter att ha spelat så länge som ni har måste ni har varit på de flesta ställen i världen. Finns det några ställen där ni inte varit men skulle kunna tänka er att spela på?

– Det finns en massa ställen vi skulle kunna tänka oss att spela på. Det skulle till exempel vara väldigt roligt att få spela lite mer i Östeuropa. Trots att vi vart lite överallt i världen finns det ju alltid nya utmaningar.

När börjar turnén och när kan vi se Shout Out Louds i huvudstaden?

– Vi har redan börjat lite smått, men det första turnédatumet är 10 mars i New York. Första spelningen i Stockholm blir i april på Berns och vi skulle vilja göra något speciellt då. Men vi suger fortfarande på den karamellen så vi får väl se hur det blir.

Hur ser framtiden ut?

– Nu ska vi släppa skivan och turnera med den i kanske ett år. Sedan börjar vi nog tänka på nästa skiva. Men vi tar ett steg i taget.

Harriet Ramato