Jack Moy & Glöden

Jack Moy & Glöden är bandet som kommit långt på att hålla det enkelt. Här berättar de om att inte ha ett sound och att skriva kontrakt med ett av de största skivbolagen.

Glöden tills döden. Det är Jack Moy & Glödens något skämtsamma motto. Det som från början var Jack Moy som sig själv och hans två medmusikanter Zebastian Mattsson och Sebastian Söderström som Glöden är nu ett och samma band. En och samma glöd. Bandet bildades för snart två år sedan när Jack och Zebastian bestämde sig för att ta in en basist till sin trubadurduo och tog in Zebastians kompis Sebastian.

– Jag och Jackan är gamla kompisar, säger Zebastian. Vi spelade fotboll och hängde när vi var små. Sedan har vi båda hållit på med musik och spelat med olika band. Ett tag hade vi till och med replokaler bredvid varandra, men med olika band. Så blev det bara att vi började spela ihop och köra lite som trubadurer på lokalpubar.

När spelningarna började gå bättre och bättre bestämde sig Jack och Zebastian för att även ta in Sebastian på bas och bandet var ett faktum. Efter det var det både slumpen, viljan och kompisar som skulle ta dem dit de är idag.

“Det är ju egentligen inga konstigheter. Det är ju pop”

– När vi hade vår första spelning som trio satt vår manager i publiken, berättar Zebastian. Det är en gammal skolkompis till mig och Jackan. Då jobbade han som plattsättare, men sedan fick han ett jobb i musikbranschen och kontaktade oss. Och på den vägen är det.

– Det hela har varit väldigt ekologiskt, säger Jack. Det har varit mycket folk vi har känt ända sedan vi var små.

– Alla våra låtar har vi spelat in på Melodibyrån i Götgatsbacken som startades av en gammal polare till mig, säger Sebastian. Och videon till vår senaste singel Good As Gold är inspelad av en barndomskompis. Allt går runt.

maxresdefault (1)
Jack Moy. Ur videon till låten Good As Gold, skapad av Niklas Grinder.

När killarna började spela tillsammans som ett band hade de en tanke om att hålla det så enkelt som möjligt. Inga trummor, ingen replokal, ingen komplicerad teknik, inget noga uttänkt sound. Bara två gitarrer, en bas och stor lust till musiken.

– Det kom naturligt att vi bara skulle vara tre, säger Sebastian. Det blir en annan känsla när man inte har ett helt band. Vi vill ha det så enkelt och så roligt som möjligt. Från början hade vi en tanke om att vi ville vara så flexibla som möjligt. Vara lite grann som på luffen och resa lätt.

– Vi har aldrig jobbat på ett sound, fortsätter han. Det har bara kommit naturligt. Vi spelar bara akustiskt och har ingen replokal där vi kopplar upp oss. Vi sitter bara och skriver låtar tillsammans.

– Vi vill hålla det enkelt där också, säger Zebastian. Men vårt sound är inte begränsat och vi försöker inte hålla oss inom några ramar.

– Vi jobbar väldigt mycket efter vad vi tycker är bra, säger Jack. Antingen så är någonting bra eller så är det inte det. Vårt sound har nog mest växt fram genom att vi har tagit bort och skrivit om. Vi brukar väl ha med oss några tankar eller idéer när vi går in i studion, men det spelar egentligen ingen roll hur mycket man har förberett sig. När man väl är där inne så hör man vad som är bra.

Som exempel tar de upp låten Drink, drank, drunk som släpptes som singel förra året.

– Det enda vi hade när vi gick in i studion var ackorden och en tanke om att det skulle bli en punkig låt, säger Zebastian. Men när vi väl var där så kände vi att vi bara var tvungna att ha ett Lejonkungenfilter på det. Så det blev en slags Afrikainspirerad låt istället.

Under 2012 släppte Jack Moy & Glöden en EP och två singlar helt på egen hand. De hade också tänkt att de skulle fortsätta att gå sin egen väg och hålla sig borta från skivbolag. Tills Universal hörde av sig.

– Under våren så var det en del skivbolag som hörde av sig och bjöd in oss till möten, berättar Jack. Men vi sa att nej, vi ska inte skriva med något skivbolag, vi är så jävla coola, vi håller inte på med sådant. Men när det är ett så stort bolag som Universal som hör av sig är man bara dum om man inte går.

“När vi kom runt hörnet så kunde vi inte hålla oss. Vi skrek i säkert trettio minuter i bilen därifrån”

– Men vi försökte vara coola, även när de sa att vi fick skivkontraktet, säger Sebastian. När vi gick utanför byggnaden sade Zebastian åt oss att ingen skulle röra en min. Men när vi kom runt hörnet så kunde vi inte hålla oss. Vi skrek i säkert trettio minuter i bilen därifrån.

Bandet säger att det är stor skillnad på att jobba med ett skivbolag jämfört med att jobba på egen hand. De många vännerna som hjälpt dem har börjat droppa av och istället är det skivbolagsmänniskor som bokar spelningar, bestämmer datum och fixar intervjuer.

– Det är stor skillnad, det måste man säga. På ett positivt sätt, säger Zebastian.

– Jag tycker att det känns som om man har varit praktikant och helt plötsligt blir man storchef fast man inte kan någonting och allting man gör blir fel, säger Jack och skrattar. Nu är det en helt annan nivå och folk förväntar sig andra saker av en.

maxresdefault (2)
Ur videon till låten Good As Gold skapad av Niklas Grinder.

I maj släppte bandet singeln Good As Gold som snart följdes av en video skapad en deras vän Niklas Grinder. Vad som sedan kommer är inte helt klart än, men de skrattar och säger att de redan har skrivit tillräckligt mycket musik för att debutskivan ska bli en Best of Jack Moy & Glöden.

– Nu jobbar vi mer på en låtskatt. Sedan får vi se vad skivbolaget begär av oss.

Inspirationen hämtar bandet från såväl hiphop som brittisk indierock och punk. De har själva svårt att sätta en etikett på sin musik och håller inte med de som vill se dem som en del av den senaste tidens våg av folkrockband med skäggiga män i rutiga flanellskjortor.

– Vi kan ju förstå varför folk drar den parallellen, men vi ser inte oss själva som ett folkrockband, säger Zebastian.

– Lyssnar man på vår senaste singel så har den ju inte alls något folkligt i sig, fyller Sebastian i. Det är dansrytmer och handklapp och nittiotalsbeats.

Vad säger ni själva när ni ska beskriva er musik?
– Då säger vi något drygt, som gangsterrap eller något sådant, säger Sebastian och skrattar.

– Men det är ju egentligen inga konstigheter, säger Jack. Det är ju pop.

På onsdag spelar Jack Moy & Glöden på Nosh & Chow i Stockholm.