Julia Vero

Efter många år i band bestämde sig Julia Boman för att göra något eget. Nu är hypen stor kring hennes musikaliska projekt Julia Vero. Radar träffade henne för att få veta mer om människan bakom den starka rösten.

Julia Boman började sjunga när hon var fem och när hon var fjorton började hon spela gitarr, sjunga och skriva låtar i bandet The Federales. Musiken och bandet blev en tillflyktsort under uppväxten i Västerås.

– Att hitta sig själv som tonåring i Västerås var svårt eftersom inga vi kände lyssnade på sextiotalsrock när de var fjorton. I mellanstadiet och högstadiet blev musiken och bandet prio nummer ett. Inget annat var lika viktigt. Vi höll alltid till i vår replokal, skyddade.

Bandet höll samman fram till förra sommaren då de splittrades. Men ur separationsångesten från bandet föddes musikprojektet Julia Vero.

– När vi slutade med The Federales blev det väldigt jobbigt ett tag. Det hade varit en sådan stor del av mitt liv under en lång period. Men till slut så bestämde jag mig för att göra något eget. I The Federales spelade vi sextiotalsrock, men efter att ha lyssnat på en remix av en The Federaleslåt som duon Vinjette hade gjort kände jag att min röst kunde fungera även i elektroniska sammanhang. Innan dess hade jag inte lyssnat så mycket på elektronisk musik, men när jag hörde remixen tänkte jag att det faktiskt funkade ganska bra. När jag sedan spelade in några låtar med en kille från Västerås kände jag direkt att jag hittat ett sound som jag trivdes med och kunde utveckla.

När Julia förra året flyttade från Västerås till Stockholm satte hon allt fokus på solokarriären och redan i december släppte hon sin debut-EP under namnet Julia Vero. Något som hon ser lite som en revansch mot sin hemstad.

– När jag flyttade till Stockholm hittade jag mer likasinnade människor än i Västerås. Nu känner jag mer människor än vad jag någonsin har gjort! Det känns lite som en revansch, att åka ifrån Västerås och komma hit och börja göra det som ingen trodde att man kunde göra.

Hur skriver du låtar?
– Jag utgår nästan alltid ifrån ett baskomp eller trumkomp och skriver oftast refrängen först. När jag skrev låtarna till min EP ville jag först och främst hitta ett sound som passade mig. Nu har jag spelat in fyra nya låtar där jag jobbar med nya producenter vilket har utvecklat mitt sound en aning.

Hur är det att jobba med de nya producenterna? Var du rädd att de skulle dirigera dig?
– Jag var lite orolig för det. Tänk ifall jag bara kunde jobba med den producenten jag hade haft innan?  Men det har gått jättebra och jag sitter praktiskt taget och säger hur jag vill ha det. De ger förstås förslag och hjälper till, men jag har väldigt stor inverkan på låtarna. När det kommer till musiken är jag lite av ett kontrollfreak.

Julia Vero.
Julia Vero.

Julia har inget stort skivbolag i ryggen, utan är en del av BNOGA som hon driver tillsammans med några andra band och artister.

– BNOGA står för Be Nice Or Go Away och fungerar som ett management och ett skivbolag. BNOGA består av sju artister och vi spelar in musik tillsammans, DJ:ar ihop och hjälper varandra. Vi gör allt! Det är inte en självklarhet att man alltid behöver de stora bolagen bakom sig. Vi vill verkligen kunna stödja och hjälpa varandra i allt samt kunna ha kontroll på så mycket som möjligt i de olika arbetsprocesserna.

Men Julia säger också att det har blivit en del skivbolagsmöten.

– Sedan jag släppte min EP har det flutit på rätt bra och folk hör av sig hela tiden. Jag går på en hel del skivbolagsmöten och har fått i uppdrag att skriva tre nya låtar. Det är spännande och jag vill gärna hoppa på allt, men känner ändå att jag måste vara försiktig och eftertänksam. Just nu jobbar jag också stenhårt på att ta fram ett liveset. Jag kommer ha ett mindre band som backar upp mig och spelar riktiga instrument, med bas, trummor, synth och backing-tracks. Det kommer bli grymt!

Du blir ofta jämförd med artister som Robyn och Lykke Li. Hur känns det?
– För att vara helt ärlig så ser jag inte några likheter i vår musik. Jag tycker inte att vi sjunger på samma sätt och de gör musik som jag inte skulle göra. Det är tröttsamt att kvinnliga artister alltid ska bli jämförda med andra kvinnliga artister, bara för att de är kvinnor. När jag var med i The Federales blev vi konstant jämförda med Sahara Hotnights för att det var det enda kända tjejbandet folk kände till, trots att vi spelade helt olika typer av musik. Så jag har lärt mig att skaka av mig alla jämförelser.

Vad lyssnar du själv på?
– Jag är väldigt ivrig och lyssnar mycket på låtar istället för album. Jag bestämmer mig väldig snabbt för om jag gillar något eller inte och måste verkligen lyssna in mig på ny musik för att den ska sätta sig. Jag var väldigt efter med elektronisk musik och började inte lyssna på det förrän runt 2010. Tidigare var det bara band som Rolling Stones och The Who. Då var jag väldigt bestämd på att det var det jag gillade. Men jag lyssnar fortfarande mycket på sextiotalsmusik. Den senaste tiden har jag också lyssnat en hel del på We Have Bands debutskiva från 2010. Den är svinbra.

Har du några andra talanger än musiken?
– Det är ganska kul att du frågar faktiskt, för nyligen var det en kompis till mig som sa “men Julia, du kan väl ingenting annat än musik?” Det var taskigt sagt och jag blev arg på honom, men det ligger någonting i det. Jag är bra på det jag gör eftersom att jag brinner för det. Självklart finns det andra saker jag gillar, men det är bara musik som jag känner att jag orkar och kan behärska. Jag tecknar ganska mycket, men det är ingenting som intresserar mig mer än musik.

Ikväll spelar Julia Vero på Story Hotel i Stockholm. Kvällen presenteras av skivbolaget och managementet BNOGA i samarbete med Story Hotel. Ni kan OSA till spelningen här.

Harriet Ramato