Klubb 8 Sthlm

Nora Curtis och Aida Wondimu tyckte att det fanns för få feministiska klubbar och bestämde sig för att starta en egen. På fredag har Klubb 8 Sthlm premiär på Färgfabriken.

Genustänk, öl, svett, dans och framförallt kärlek är det som ska genomsyra klubben. Till premiären har de bjudit in Sevenseven, Baws Klittz, Sparkly Pony och Curtis & Drake som kommer att spela hiphop, electro och techno. Radar har pratat med Nora och Aida inför premiären och hann även ställa några frågor till Love Lagerberg som är bokare och klubbansvarig på Färgfabriken.

Varför har ni valt att starta en feministisk klubb?
– För att det finns för få! Det är allmän fakta att kvinnor får ta extremt lite plats i klubbranschen. DJs, VJs, klubbarrangörer och ägare är nästan alltid män och det är något vi vill förändra. Det finns absolut ingen anledning alls till att tjejer inte ska vara DJs eller driva klubb. Vi anser också att det finns en bred efterfrågan efter feministiska klubbar – en plats där feminister kan ha kul och känna sig säkra. Säkra från både tafsande händer och elaka ord. Genom att lyfta fram unga, duktiga kvinnliga artister som vanligtvist inte får den uppmärksamheten de förtjänar vill vi förändra hur normen för klubbar ser ut idag.
Vad hoppas ni på att Klubb 8 Sthlm ska göra för klubbranschen?
– Våga boka kvinnliga DJs, anställa kvinnliga ljudtekniker, arrangörer och VJs. Vi hoppas Klubb 8 Sthlm är början av en våg av roliga feministiska klubbar, inte bara i Stockholm utan även i resten av Sverige. Vi hoppas även att Klubb 8 Sthlm ska bli ett uppvaknande för många andra klubbar – en påminnelse om att feminismen fortfarande lever och behövs!
Berätta mer om klubbpremiären – vad kan vi förvänta oss?
– Ni kan förvänta er grymt mycket pepp, sjukt bra musik och skön stämning. Men det är inte nog med det, hela Färgfabriken kommer att bli en megafest. Ni kan alltså förvänta er en fet feministisk fest utan dess like!

Färgfabriken är egentligen en konsthall. Varför ha klubbar där?
– Egentligen handlar det om att jag blir så frestad att hitta på något i Färgfabrikens stora sal mellan utställningarna som står där under större delen av året, säger Love. Det handlar om att lyfta in annat kvalitativt innehåll, i det här fallet musik, i en av Stockholms charmigaste lokaler. En väldigt enkel idé. Men det finns också något vackert i det flyktiga som det innebär, att det bara kan ske några kvällar om året. Jag tror att det skapar ett värde för besökarna som kanske är vana vid att gå till samma klubb vecka ut och vecka in.

Vad kommer att hända i resten av Färgfabriken på fredag?
– Fredagen den 5 april så bilar Syket ner till Stockholm för att fira sitt nya album som släpps den här veckan med en spelning. Dessutom premiärar (nästan) Kate Boy på scen och jag kan skvallra om att de lagt ner mycket tid i att få till det bra.

Här hittar du fredagens event på Facebook. Här  hittar du Nora Curtis blogg på Radar.