IMG_91382 (1)
IMG_88202
IMG_7410
IMG_50171

KWAAI

KWAAI är det hittills största utbytet mellan svensk och sydafrikansk hiphop. Idag släpps skivan Worldwide som är ett bevis på att musik kan spränga både kulturella och språkliga barriärer.

I slutet av 2012 åkte nio svenska musiker, rappare och sångare till Sydafrika tillsammans med ett filmteam, en samling beats och ett öppet sinne. När de återvände till Sverige igen efter tre veckor hade de med sig mängder av erfarenheter, musik och minnen för livet. Resan genomfördes som en del av KWAAI, ett musikutbyte mellan svensk och sydafrikansk hiphop. Bakom KWAAI står Victor Marko, även känd som Mofeta från hiphopduon Mofeta & Jerre, som i slutet av 2011 bestämde sig för att söka pengar från Kulturrådet för ett kulturellt utbyte med Sydafrika. Han tänkte ut vilka vänner och idoler han helst skulle vilja åka på ett musikaliskt äventyr med och skickade in en ansökan. Den blev beviljad.

– Jag har alltid varit intresserad av hiphop från olika länder och lyssnat på hiphop även om jag inte förstår vad de säger, berättar Victor när Radar träffar honom tillsammans med den andra halvan av Mofeta & Jerre, Jens Siverstedt. Och det kändes som att Sydafrika hade en spännande musikscen som jag visste väldigt lite om. Så jag skickade in en ansökan med ett drömhopkok av vänner och bekanta som håller på med musik och som jag skulle vilja åka på ett äventyr med.

“Det kändes som att Sydafrika hade en spännande musikscen som jag visste väldigt lite om”

Victor säger att det var först när vi fick det beviljat som det blev verklighet. Och det var först då han kontaktade dem han hade skrivit in i ansökan, Syster Sol, Chords, Adam Tensta, Dirty Jens, Kristin Amparo och Femtastic.

– Jag trodde att alla skulle kasta upp sin hatt i skyn och börja hjula, men folk såg ganska snabbt problemen, säger Victor. Kommer att finnas pengar, kan jag vara borta så länge, var ska vi bo, var ska vi spela in? De blev väldigt peppade, men de var mer skeptiska än vad jag hade trott.

– Jag tycker ändå att det var ganska befogad skepsis, säger Jens. Men det var också charmen med det här projektet. Det är ingen större instans som har satt igång det utan det kommer verkligen från oss. Vi har gjort allt från egna händer.

IMG_8826(2)
Victor Marko under resan till Sydafrika.

När de svenska artisterna väl övertygats vände Victor istället blicken mot den sydafrikanska hiphopscenen. Med hjälp av slumpen, tips från vänner och bekanta och många timmars surfande på nätet hittade han till slut samarbetspartners, studios och musiker i Kapstaden och Johannesburg. Sakta men säkert började deras musikaliska äventyr ta form.

– Det är ett väldigt bra exempel på hur man kan använda internet och kanaler som YouTube och Facebook, säger Jens. Det är Viktor som har gjort nästan allt det jobbet, men det är kul att se vilket bra genomslag det har. Att man bara sitter hemma på sin kammare och ändå kan få bra kontakt med människor. Att det faktiskt är någon på andra sidan som svarar på det där mailen och tycker att ens idé är intressant.

Knappt ett år efter att Victor fått sin ansökan beviljad av Kulturrådet så har KWAAI blivit till liv och de svenska musikerna är på väg till Sydafrika tillsammans med ett filmteam och en samling beats. Väl på plats samarbetade de med ett trettiotal musiker och rappare under vad de kallade för sessions.

“Beatsen var den mest direkta kommunikationen mellan oss”

– Vi var där i tjugofem dagar och hade nog sessions tjugo av dem dagarna, berättar Jens. Ibland med flera olika artister. Vi träffade säkert tjugo, trettio vokalister, rappare och musiker och det var väldigt olika möten. Vi hade på olika håll samlat in beats från några av de producenter vi brukade samarbeta med i Sverige, som Chords, Saturday, Monday och Mästerkatten. När vi kom till en studio där vi stämt träff med en rapgrupp så möttes man genom att man spelade upp beats för varandra. Det nog den mest direkta kommunikationen mellan oss. Alla kan relatera till ett beat, det är så universalt. Den första kvarten kunde det vara lite osäkert, men sedan började man spela beats och det var där man kunde mötas. När man kunde enas om ett beat så var man igång och kunde skriva verser och spela in.

– Som artist i Sverige kan man lätt bli sitt namn, säger Victor. När Adam Tensta kommer in i ett rum så ser man honom som Adam Tensta, men där så var det ingen som visste vem han eller Chords eller Mofeta och Jerre var. Så man togs ur sitt sammanhang och kände sig lite naken. Istället kom det ner till vilka beats man spelade upp och hur man rappar. Det var ett väldigt ärligt sätt att börja på.

Musiken de svenska artisterna skapade tillsammans med de sydafrikanske sprängde inte bara kulturella barriärer utan även språkliga. Svenskarna sjöng till stor del på svenska medan de sydafrikanska sjöng på engelska, afrikaan eller isiXhosa, som är ett slags klickspråk.

– Det var det språk som tilltalade mig mest, säger Victor. Det är ett häftigt språk som ofta påminner om ljudeffekter. De kan ha ord som är som en ljudeffekt, som att man sliter upp ett paket. De säger att det är nästan omöjligt att översätta.

“Jag fick känslan av att hiphop var som en skyddssköld runt oss”

Även Victor lade större vikt vid ljuden och det fonetiska i språket när han rappade. Och upptäckte att de, precis som han, kunde uppskatta musiken även om de inte förstod vad han sjöng.

– Ett stort skäl för mig att göra det här var att jag ville se hur min musik som är på svenska gick hem i Sydafrika, säger Victor. Jag lägger mycket kraft i texten, men om man inte fattar den överhuvudtaget, finns det något kvar där? Jag skrev på svenska men försökte att få det mer fonetiskt och gå mer på ljud som de kunde snappa upp och de gillade det. Det var häftigt att se.

Vad såg ni för skillnader mellan den svenska och den sydafrikanska hiphopscenen?
– Överlag så känns det som att Sverige har väldigt mycket att erbjuda Sydafrika när det kommer till produktioner och Sydafrika har mycket att erbjuda oss när det gäller rappare, säger Victor.

– I Sverige kan man linda in musiken lite i produktioner och stil, även om man inte riktigt kan leverera på en scen. Uttrycket kan ta sig andra former, säger Jens. Men där är det stenhårt, man måste kunna leverera. Du kan inte komma där och ha en snygg skjorta på dig och köra en stil, du kommer inte fram. Det är mer ett machotänk. Det är killer instict.

– För mig var det befriande att det fanns en direkthet, säger Victor. Ibland känns det som att vissa artister i Sverige tänker lite väl mycket och jag har ibland känt att jag är en av dem. Där var det lättare för mig att bara köra.

IMG_7344
Under inspelningen av videon till Badman.

Under sin resa i Sydafrika var gänget två veckor i Kapstaden och en vecka i Johannesburg Och trots att de kunde förenas kring musiken kunde de inte undgå att känna av segregationen och den kolonialistiska historiens vingslag.

– Med de musikerna vi jobbade med kom man ju väldigt enkelt förbi de ytliga fasaderna eftersom man hade musiken gemensamt. De blev en naturlig ingång för samtal. Men man fick ändå känna på hur det var att vara vit i minoritet och för mig så tror jag att det var väldigt bra att få känna på det. Det är en erfarenhet som jag tar med mig.

– Vi hade en spelning i en kåkstad utanför Johannesburg som heter Alexander. Det var ett ställe man inte åkte till och många av dem vi var med hade aldrig varit där. Men när vi kom dit så fick vi väldigt mycket kärlek. Jag fick känslan av att hiphop var som en skyddssköld runt oss. Vi kom dit i egenskap av artister som kände de lokala rapparna och då tog de väl hand om oss. Det var väldigt kul att se. Men hade vi kommit dit och de inte hade kunnat stå för det vi gjorde hade det nog blivit en helt annan sak.

Till sist, vad betyder KWAAI?
– Det är afrikaan och betyder, cool häftig. Det är ett kraftuttryck.

Idag släpps skivan Worldwide med de låtar som spelades in under resan till Sydafrika. Imorgon fredag hålls en releasefest för skivan på Debaser Medis i Stockholm. Du hittar eventet här. I augusti kommer elva av de syafrikanska artisterna hit för att hålla ett tiotal konserter tillsammans med de svenska artisterna under en sommarturné tillsammans med Riksteatern. De kommer bland annat att spela i Vitabergsparken den 14 augusti då det är gratis att komma och titta.