Systrarna Lash för medsystrar

Lash är systerduon från Borås som genom sin musik vill förmedla jämlikhet och vara normbrytande. Sabina och Anfa vill utgöra en röst för alla kvinnor som tystas världen över. Idag är det internationella kvinnodagen och därför vill de uppmärksamma alla medsystrar utan röst. Tillsammans med Röda Korset, Janice, Sabina Ddumba och Amwin släpper de nu en video till en ny version av låten Queen. ”Kvinnodagen är en oerhört viktig dag”.

Ikväll spelar Sabina Ddumba, Janice, Amwin och Lash på Laika för att hylla och uppmärksamma kvinnor runt om i världen. I kampanjen #medsyster står de upp för kvinnor och flickor som lever i kris, krig och katastrof. Samtidigt vill de lyfta att kvinnor ofta har en enorm kraft och vilja att förändra sin situation. Vi tog ett litet närmare prat med Lash för att höra mer om vad de har på gång.


För dem som inte känner er, vilka är ni?

– Vi är två systrar som började rappa och skriva musik i badrummet för över 6 år sedan. Vi upptäcktes under tävlingen Nästa Nivå och skrev en låt tillsammans med Silvana Imam och sen dess har vi signat skrivkontrakt, spelat live på Grammisgalan, varit förband för Princess Nokia och turnerat runt i hela Sverige.

Vad vill ni förmedla och säga med er musik?
– Vi står för jämlikhet och det vill vi alltid förmedla med vår musik. Även om alla låtar är olika finns det alltid ett normbrytande budskap i texterna vi skriver.

Ni släppte er femte singel för en vecka sedan. Berätta om singeln!
– Henny är hyllning till en oförglömlig festkväll vi hade för ett tag sedan. Ni vet den där festen man aldrig glömmer och alltid refererar till som den bästa någonsin. Det är den!

Låten är döpt efter cognacen Hennessy. Varför?
– Det är en dyr cognac som är populär bland killar och pensionärer, men vi tycker att fler borde våga prova. Vi har många gånger fått höra snubbar säga att tjejer är lite för svaga för den drycken och borde hålla sig till drinkar och vin, vi håller inte med. En Henny, tack!

Henny är mer klubb-och dansvänlig än era tidigare låtar. Står ni inför en förändring eller breddning?
– Vi skriver låtar baserat på mode och just när vi skrev denna låten så hade vi fest-mode! Vi skulle inte säga att vi står inför en förändring. 2017 spelade vi mycket på live scener runtom i Sverige och i år har vi valt att släppa musik.

Ni spelade nyligen på Grammisgalan. Vad tycker ni om Grammisgalan i stort, och hur var spelningen?
– Från libabröd och multivitamin juice till Grammisgalan 2018, det är inte dåligt. Det är fett stort! Tråkigt att det var första året galan inte sändes live på TV, men vem bryr sig egentligen? Det var fortfarande ett stort ögonblick för LASH, en normbrytande systerduo från en liten förort i Borås.

Foto: Patricia Reyes

I ert eget musikskapande och i er kommunikation använder ni er av hashtagen #hiphophasnogender: varför är det viktigt för er?
– Det ska inte spela någon roll vilket kön du har eller hur du identifierar dig, musik är musik och hip hop världen har ca 90% killar och 10% tjejer. Varför är det så? Det börjar bli bättre men vi har en lång väg kvar att gå. Budskapet ”hiphophasnogender” står för jämlikhet i en väldigt homogen och snubbig musikgenre, vill vi öppna upp och få fler tjejer och icke binära att våga uttrycka sig genom hip hop.

När ni var med i Nästa Nivå och hade Silvana Imam som coach, som också vill göra stor skillnad med sin musik. Hur är er relation idag?
– Vi har stort stöd från Silvana fortfarande och en bra relation, hon och hela trans94 har stöttat oss sen dag ett och det är vi super glada och tacksamma över.

Det är idag Internationella Kvinnodagen. Kvinnodagen är sedan år 1910 en dag då kvinnors kamp för lika rättigheter sätts i fokus. Vad tycker ni om dagen, och tror ni att den alltid kommer att behöva finnas?
– Kvinnodagen är en oerhört viktig dag, kvinnor hade liksom inte ens rösträtt för några år sedan och i flera länder är fortfarande kvinnan nånting som anses vara mindre värt. Vi hoppas kvinnodagen står kvar även om vi når våra mål kring våra rättigheter för att uppmärksamma det som en gång vart.”

Vad har ni för förhoppningar 2018?
– Vi tar alltid dagarna som dom kommer men vi har sett fram emot detta året. 2018 kommer ni får se gränsöverskridande samarbeten, feta remixer, flera låtsläpp och en sommar och höst turné som vårt bokningsbolag jobbar flitigt på i detta nu.

Slutligen, när kommer debutalbumet/ep:n?
– Vi stressar inte med det eftersom vi vill att det ska bli så bra som möjligt. Vi svarar som vi svarar till alla andra som frågar: MYCKET SNART!

Foto: Patricia Reyes

Ikväll uppträder systrarna på Laika i förmån för Röda Korset tillsammans med Janice, Sabina Ddumba och AMWIN, för att sedan fortsätta kvällen på Nalen då de uppträder på Bangs 8e mars fest tillsammans med stjärnor som JUCK, Jami Faltin och Suad Omar.
Eventet på Laika hittar ni här, och det på Nalen här. Vill ni se mer av Lash kan ni även hålla kolla på dem på deras Instagram.

Foton av Patricia Reyes, video av Nicolina Knapp.