Linn Koch-Emmery: “Idealartisten vore nog en slags crossover mellan ABBA och Kurt Cobain”

 

Linn Koch-Emmery är ett namn att lägga på minnet. Med låtar som Forever Sounds och Under The Sun får hon oss att längta efter hennes debut EP “Boys” som släpps senare i höst.
Vi mötte upp sångerskan, låtskrivaren och gitarristen för att prata lite om hur allt började, idealartisten och om boys såklart.

Jag har fått intrycket av att du är väldigt konstnärlig, hur kommer det sig att det blev just musik?
– Jag fick för mig det någon gång i början av högstadiet. Jag lyssnade på mycket indie rock, såg något band live och bestämde mig för att jag också ville göra det. Visionen om hur min musik skulle låta var glasklar från början men jag kunde inte spela något instrument särskilt bra så jag gick över till min granne Bengt som jag sett haft en gitarr hemma och frågade om han kunde lära mig. Sen köpte jag en elgitarr för mina sparpengar och startade ett band med min syster och två kompisar. Till vårt första rep hade jag med mig tre låtar som jag skrivit på de två strängar jag dittills lärt mig behärska. Jag har nog fortfarande en rätt okomplicerad relation till att skriva musik. 

Du har tidigare spelat ihop med din tvillingsyster, vad trivs du bäst med, i band eller solo?
– 
Jag har ju fortfarande ett band med mig live, så det är lite det bästa av två världar. Det bästa med att vara solo är att man har full frihet över hur det ska låta. Jag och min syster hjälper fortfarande varandra med input men nu bor vi rätt långt från varandra.

Vad har du för musikaliska förebilder?
– Idealartisten vore nog en slags crossover mellan ABBA och Kurt Cobain. På gymnasiet fastnade jag för rätt grumliga band som No Age och DIIV men har också alltid tyckt om låtskrivare som Daniel Johnston. Generellt gillar jag när saker snuddar vid både någon slags nonchalans och stort allvar. 

Du har precis släppt en singel, under the sun, berätta om den?
– Det var den första låten som skrevs till mitt egna projekt, så den känns speciell. Den blev ju på något sätt tongivande för resten av låtarna som hamnade på EPn! Sen låter den rätt tufft också tycker jag, hehe. 

Vad kan vi förvänta oss av din kommande EP?
– EP:n heter Boys och kommer den 20 oktober! Ljudmässigt känns det nog igen från de tidigare släppen, den rymmer mycket drivande gitarrer och enkla melodier. 

Du har nyligen spelat på Bestival i England och har två kommande London spelningar, hur var Bestival och hur kommer det sig att du spelar så mycket i England?
– Bestival var väldigt kul och blött! Det regnade och hade gjort i ett par dygn så när vi kom dit forslade funktionärer bort lera i ölbackar framför vår scen. Området var avstängt i någon timme av säkerhetsskäl så vi satt i ett tält bakom vår scen med varsin drink och lera upp till knäna och väntade, sen spelade vi och åkte direkt hem till Sverige- kort men intensivt! Min syster och bästa kompis flyttade till London för att hålla på med musik för 6 år sen så jag har åkt ganska mycket fram och tillbaka sen dess och har fått kompisar där på vägen. Jag tror många som lyssnar på Leas musik (Kid Wave) har hittat till min musik, men sen känns britterna rätt nyfikna och letar nog upp nykomlingar lite på egen hand. 

Har du någon Sverige spelning på gång?
– Ja, i samband med EP släppet den 20 oktober troligtvis.

Om du fick drömma fritt hur skulle framtiden se ut då?
– Just nu vill jag mest skriva ny musik, i framtiden släppa ett album och få spela mycket live!