Mack Beats

Mack Beats har länge varit en av hiphopvärldens största doldisar. Nu träder han fram ut skuggorna med den egna skivan Centrum och Radar har intervjuat honom.

Marko Saez är en av de största doldisarna i den nya svenska hiphopvågen. Under namnet Mack Beats har han producerat musik åt svenska hiphopartister som Ison & Fille, Aleks, Mohammed Ali, Stor, Lazee och Grillat & Grändy. När han nu tar steget ut ur skuggorna med den egna skivan Centrum har han inte bara skrivit och spelat in låtarna, utan även producerat, arrangerat och mixat.

– Det är skönt att vara den som bestämmer hur allting ska låta och hur allt ska se ut, säger Marko. Jag är inblandad i allt från musik till videomanus och artwork. Det är som att ha ett drömyrke. Men vi producenter har ofta valt att inte vara artister för att vi gillar att arbeta i bakgrunden och ibland kan det vara lite jobbigt att ha mycket fokus på sig. Men så länge folk uppskattar och visar kärlek för det man gör så ser jag det bara som positivt.

 

Mack Beats. Foto: Saga Berlin
Mack Beats. Foto: Saga Berlin

Trots inspelningarna till skivan påbörjades för två år sedan så säger Marko att den egentligen har tagit tio år. Under hela sin karriär har han spelat in låtar med ett mixtape eller en skiva i tankarna, men de planerna har länge fått stå tillbaka till förmån hans många samarbeten med andra artister. Många av de låtar han har tänkt ha till skivan har han också givit bort till andra. Men den utdragna processen har också gett honom tid att tänka på vad det var för skiva han egentligen ville göra.

–  Jag hunnit utvecklas och måla upp en bild av vad jag vill göra under resans gång, säger Marko. Nu har jag skapat tid åt mig själv genom att tacka nej till massa annat jobb och prioritera mitt album före andras.

Mack Beats långa karriär och många samarbeten är tydliga i skivans mångskiftande ljudbild. Här hörs alltifrån samtida storheter inom hiphopen såsom Ison, Timbuktu och Newkid till jazztrumpetaren Goran Kajfes och sångerskan Julia Spada.

– Musikmässigt så är det en mix av boombap från nittiotalet och 2 Chainz idag. Eftersom det har tagit ungefär två år att ta fram den här skivan så har influenserna varierat, men jag tycker bara att det är bra för då låter det inte så enformigt. Jag vill fånga lyssnaren och ta in den i min värld. Som en film typ. Kanye West är därför en stor inspiration för mig, då hans skivor alltid är så mycket mer än bara rap och musik.

När det kommer till framtiden säger Mack Beats också att han skulle vilja jobba med andra musikgenres och artister utanför Sveriges. Men de samarbeten han drömmer om är ändå några av hiphopvärldens giganter.

– Pharell, Kanye West och Alicia Keys.

Mack Beats debutskiva Centrum släpps den 5 juni.