Maja Francis: “Cry Baby är en hyllning till tårar och känslor”

Maja Francis lever med känslorna utanpå kroppen, i en värld av glitter, regnbågar, tårar och pasteller. I en värld som känns.
Maja är just nu aktuell med inte bara en EP utan två. Tidigare i våras släppte hon Cry Baby pt 1 som innehåller låtar som I´m Not A Disco, Saved By The Summer och Stressed. Nu på fredag kommer Cry Baby pt 2 från vilken hon nyligen släppte låten Girl Is A Gun. Cry Baby är enligt henne en hyllning till tårar och känslor d.v.s. ett perfekt soundtrack för sommaren.

Tidigare i våras släppte du EP:n cry baby part 1 och part 2 kommer nu på fredag, varför valde du att släppa en EP i 2 delar?
– Jag blev klar med Part 1 och var för exalterad för att Part 2 skulle bli klar! Så jag släppte första delen av Cry Baby redan i mars och påbörjade också den känslocykel som jag gjort som mellanspår på båda EPs. Cykeln börjar med “Feel” och “Break” och sluts nu i Cry Baby part 2 med “Grow” och “Shine”. Cykeln är som nån slags känslo-meditation… en påminnelse att jag måste gå igenom alla jobbiga känslor för att kunna komma till glittret (“shine”). Och att det inte finns något lyckligt slut utan känslorna kommer att komma och gå… börja om igen och igen forever… som årstider.
Låtarna på Cry Baby part 2 gjordes också i en annan känsla och tid än part 1 så på något sätt kändes det naturligt att det blev två olika EPs istället för ett album.

Varför Crybaby?
– Cry Baby är en hyllning till tårar och känslor! Jag har alltid känt allting väldigt starkt. När jag är glad känns det som att jag är hög på glädje, när jag är ledsen känns det lika starkt. Jag har levt med mycket ångest och haft många depressioner sen jag var tonåring. Dessutom skiftat väldigt snabbt mellan alla känslolägen. Och har alltid haft nån slags skam över det.. som att jag velat dölja de “fula” känslorna och bara välja den glada jag. Men jag jobbar på att inte känna så längre! Och det hjälper därför att bära mina känslor som en tiara, gråta offentligt och va på fest med min ångest som date. Jag vill inte välja mig själv i bitar längre.
Jag är en Cry Baby och jag är stolt över det! Tårar renar mig… Jag ser det som en sjukt stark kraft att vara nära till sina känslor.

Är det stor skillnad från din första EP come companion? Vad har hänt sen dess?
– För mig är största skillnaden att jag vet mer vad jag vill och hur jag vill låta! Jag känner mig mycket mer trygg i min röst och vad jag vill skriva om.. och jag vågar visa det som skaver och inte bara det glittriga och den rosa rymden, även om det alltid kommer att va närvarande.

Vad skulle du säga är dina största inspirationskällor?
– Min ständiga emotionella bergochdalbana, människor utanför normen, artister med skeva unika röster typ Tori Amos, Kate Bush och Sia, katter, bubbligt vin och havet i Skåne.

Om din musik var en maträtt vilken skulle det vara?
– Hm… något bitter sött tror jag. Kanske såna där amerikanska regnbågsfärgade cheerios blandat med osötad grumlig mandel mjölk.

Hur viktigt skulle du säga att glitter är i ditt liv?
– haha, LIVSVIKTIGT!

Tror du att du alltid kommer vara en glittrig, pastellig discoqueen?
– Jag tror det! Iallafall glittrig och pastellig! Men vem vet, jag kanske blir en ört-te dam som svävar runt i naturfärgade kaftaner och lyssnar på fågelljud. Fast det ena behöver ju inte ta ut det andra. Skulle nog dock spetsa teet och färga kaftanerna rosa isåfall.

Vad skulle du säga är det största som hänt i din karriär hittills? Ditt bästa minne?
– Så svårt att välja ett minne!! Det är så mycket fint och konstigt som musiken tar mig till. Men för att nämna några: När jag fick sjunga min låt Last Days Of Dancing med Seinabo Sey och Amanda Bergman (som är två av mina absoluta favorit röster i Sverige) i Globen, när jag fick öppna upp för Tove Lo på Debaser i Stockholm, när jag och Veronica Maggio sjöng Space Invades my mind på min spelning på Way Out West.. och nyligen när jag fick spela i en kabinlift i Åre för endast 30 pers med en utsikt som var breathtaking.

Sen har musikvideos också varit så overkligt och stort att få uppleva, jag älskar att leka och hitta kläder och tänka hur min visuella värld ska vara. Till min första EP åkte jag till Indien och till denna runda har jag fått chansen att jobba i Brooklyn (som är ett av mina favoritställen på jorden) med magiska Hana Haley. Vi gjorde bland annat videos till hela känslocykeln och till min nästa singel Girl is a Gun!

Hur ser din sommar ut?
– Jag tänkte spela så mycket jag kan, släppa min andra del av Cry Baby nu den 15 juni och fira det med en release spelning på Lydmar i Stockholm den 13 juni, dricka iskaffe, hångla med min kille och säkert gråta på nån klubb några sena kvällar i Stockholm.