Marlene – “Jag ser musik som ett slags transportmedel”

Artisten och låtskrivaren Marlene kom från ingenstans och tog världen med storm efter sin debutsingel “Bon Voyage” som släpptes 2013. Nu, 4 år senare är Marlene äntligen tillbaka, den här gången med EP:n Sweet.
Vi stämde träff med Marlene över en kopp kaffe för att prata lite om att “leva ut på snapchat”, varför hon har sitt eget skivbolag, pressen över att anses vara den nästa Rihanna och om EP:n såklart.

Research är ju en form av stalking, och efter att ha stalkat dig får jag känslan av att du är en så himla glad person, är du det?
–Haha, ja, det är jag, men också verkligen inte. Jag är en extrem känslomänniska. Det är högt och lågt. Sen älskar jag knäppa saker och måste få in lite sådant i mitt liv. Det var typ när snapchat kom och mitt vanliga användarnamn var upptaget. Ett nytt blir ju inte lika genomslagskraftigt och mer anonymt så då blev det att jag mer levde ut där och bara körde på. Det mediet är ju så himla blajjigt, det går ju inte att tänka vad en gör. Men de som följde mig gav mig så mycket positiva reaktioner.

Kan en alltså säga att att du levde ut mer när snapchat kom?
–En behöver ju något forum för att få ur sig sådant med, eller jag behöver. Så ja, lite så, det tillät mig mer att vara en pajas också, fast en inte alltid kan vara det såklart.

Tänker du ofta på hur du framställs?
–Ja, eller, förra vändan var jag så himla mycket ”jaha nu förväntas det att jag tar på mig de här artistskorna och är artist, och förväntas ha svar på alla möjliga frågor jag kanske inte ens tänkt på”. Men så är det ju inte. Jag får ju göra vad jag vill egentligen.

Känns det som att det är två vändor?
–Ja det gör det, det är ju 2 år sen förra Ep:n. Det gick så fort med den, jag släppte en låt och fick plötsligt mail från hela världen. Jag visste inte vilken nästa singel skulle bli, jag var helt oförberedd och överväldigad. Den här gången är jag mer redo.

Har du alltid tänk att du ska bli artist?
–Ja men det har jag nog gjort, då borde jag kanske varit lite mer förberedd men det var jag ju inte…
Jag har hela tiden bestämt att jag var tvungen att skriva mitt eget material vilket dröjde så himla lång tid för jag tänkte att det var tvunget att vara så himla bra på en gång. Jag visste inte hur en gjorde, eller hur en skrev.

När började du skriva låtar?
–Det var för kanske sju år sedan och då skrev jag inte till mig utan till andra. Jag spelade in mycket i studio åt andra artister och då fick jag ju testa mig själv i olika låtar, det var några år av experimenterande.

Vad är ”enklast”, att skriva till andra eller till dig själv?
–Nu känner jag mig lite ringrostig att skriva till andra för att jag lagt så mycket tid på mitt eget. Just nu känns det egna enklare, jag har också gett mig själv så himla mycket space. Jag har mitt eget skivbolag och har sorterat bort alla som jag inte känner utvecklar mig framåt på ett bra sätt. Just nu känner jag väldigt mycket att jag får göra vad jag vill och då blir det väldigt enkelt i huvudet.

Jag kände nog ganska mycket press i början när jag blev så hyllad efter att bara släppt en låt. När folk sa att jag kunde bli nästa Rihanna och började se pengar i mig. Det är inte en superbra miljö att utvecklas i när en inte vill göra fel. Nu vet jag inte hur någonting kommer att gå eller hur någonting egentligen är, men det är som att jag inte bryr mig längre. Jag känner verkligen bara ”skitsamma”, nu gör jag i alla fall vad jag gillar och det är så extremt befriande och skönt att komma fram till det.

Varför tror du att din musik låter som den gör? Skapar du musik som du själv vill höra?
–Ja men det hoppas jag, även om jag inte sitter och knarkar mina egna låtar nu när de är släppta. Men det är mer eller mindre sådan slags musik jag lyssnar på. Jag ser musik som ett slags transportmedel. Jag lyssnar för att känna saker och att vara någon annanstans väldigt mycket. När jag är hemma kan jag inte lyssna på folk som är för nära mig, folk jag känner som skapar musik. Det river lite illusionen med musiken och vad den gör med mig.

Hur är det att ha eget skivbolag?
–Det är liksom inte så komplicerat rent tekniskt egentligen men det är sjukt mycket jobb. Det tär väldigt mycket på en själv, allt det jag gör. Det finns ingen annan som sätter en OK-stämpel, vilket jag ju valt men då kan en ju bli lite osäker på saker, typ som ”är låten klar nu?”

Det känns som många väljer att starta eget, varför tror du det kommer sig?
För att major-bolagen är så himla ängsliga. Jag vill känna att det jag gör kan få hålla över en längre tid, att det finns ett värde i låtar och musik som inte har ett sikte på typ NRJs topplista. De jobbar inte så längre, därför tror jag att det finns många artister som känner att de vill göra musiken på sitt eget sätt och därför för sin egen skull väljer att starta eget.

Kan inte du berätta lite om din nya EP, Sweet?
–Ja den är ganska lång (8 låtar) jag har inte släppt så mycket så jag ville vara generös, jag hade även många låtar jag ville ha med och med eget skivbolag kan en ju göra som en vill. Det är egentligen bara låtar jag skrivit de senaste åren, sen den senaste Ep:n. Jag har tagit de här åren och tagit ett steg tillbaka, hittat det jag gillar, jobbat med många olika producenter och lyssnat på folk jag litar på. En EP är ju mer en samling låtar, det är därför jag inte vill kalla det ett album. Ett album känns som det har mer tyngd. Det får bli nästa år.

Har du något favoritspår?
–Jag älskar ju Next To Me, den är väldigt speciell för mig och No Other Place är liksom så himla enkel. Det är den första låten jag skrivit och producerat själv. Själva låten i sig känns så himla mycket och jag ser en video framför mig när jag lyssnar på den.

Om du fick drömma fritt hur skulle framtiden se ut då?
–Typ som nu att jag känner mig fri och gör musik och videos med dem jag gillar. Men kanske att det är i en lite större skala, att en vet att en har turnéer och stora gigs planerade långt fram, att ja har en stadig ekonomi. Men jag vill inte att det ska bli för stort heller jag tror inte att jag skulle palla det. Så som nu men lite stabilare.

Lyssna på Marlenes EP här.