Mavrick mot frigörelse och snällhet

Marcus Sennewald, mer känd som artisten Mavrick, stegar ensam under 2018. Han valde förra året att lämna en skivbolagsjätte och släpper nu ny musik på egen hand. I januari släppte han tre låtar i albumet Passage to Freedom som leker med formatet för vad en låt är. I fredags var det dags för låten Kids – ett anthem mot orättvisor. I veckan släpps också den tillhörande videon som är mer utav en kortfilm. Också den fokuserar på makt och lyfter den yngre generationen som en början på något nytt. En snällare generation som sätter glädjen i själva skapandet i fokus. Vi ställde lite frågor till Marcus för att höra mer om den personliga frigörelseprocessen.

Hej Marcus! För alla som inte känner dig, vem är du? Är det någon skillnad mellan dig och ditt artist-jag?
– Mavrick är en förlängning av Marcus, en “Ziggy Stardust” som kan ta ut svängarna lite mer än vad Marcus hade gjort. Sen bottnar båda i samma värderingar och tankesätt. Tänk stort, ha kul och framför allt på att vara snäll.

Du släppte nyligen tre låtar med namnen 10, 11 och 12 under “Passage to Freedom”, vad innebär siffrorna?
– Utan att säga för mycket pga juridiska skäl (pallar ej bli stämd på det lilla jag har) så betyder 10, 11 och 12 att sätta punkt, ett bokslut, att kunna gå vidare och framför allt – att vara fri!

Det känns också som att du experimenterar med formatet i dessa, 10 och 11 är 0.59 samt 0.58 sekunder långa, och 12 sedan endast 2 minuter (oerhört fina bör tilläggas). Lyssnar man på dem efter varandra hör man att de hör ihop och lappar in i varandra – berätta mer!
– Jag behövde göra dessa för att kunna gå vidare och för att min nya låt Kids skulle vara helt oberoende allt som hänt i det förflutna. Med Passage to Freedom kände jag att jag hade utrymme att experimentera och göra exakt vad jag ville, testa något nytt! Och framför allt att jag inte behövde följa några oskrivna regler. Det finns ingen lag på hur lång en låt ska vara. Det finns inga lagar överhuvudtaget när det kommer till musik! Musik ska stå över sånt och vara fri från allt tjafs.

Din senaste låt heter Kids, det är också den du snart släpper video till. Är kids en fortsättning på 10, 11, 12 på något sätt?
– Kids är ett anthem mot orättvisor. Likaså videon! Det är mer en kort kortfilm än en musikvideo. Ett manifest för kommande generation och en varning till den generation som besitter makten just nu. 10, 11 och 12 handlar mer om en personlig frigörelse för mig medan Kids är folkets frigörelse. Alla måste fan vara snälla! Det är världens enklaste grej!

Låten inleds med “We are the kids you don’t see on the pavement”, och teasern till din video säger att vi ska låta världen veta att den ligger i trygga händer, hos kidsen. Ska detta läsas in politiskt på något sätt?
– 100%! Jag är nog inte ensam om att vara trött på politiker, storbolag, polis, ja folk i maktpositioner överlag som missbrukar den makten och diskriminerar, skadar och förtrycker de utan någon makt och rättigheter. Kids är ett meddelande till dem. Er makt är inte konstant och tro inte för en sekund att vi har glömt vad ni gjort när vi kommer och tar över. Jag hoppas och tror på riktigt att när vår generation tar över så har vi lärt oss av allt som hänt innan och använder vår makt åt att hjälpa varandra och inte göra skillnad på människor.

Mavrick betyder enstöring, eller ensamvarg, stämmer det väl in på dig?
– Inte på så sätt att jag utesluter andra och bara vill vara själv. Tvärtom! Däremot drivs jag av att försöka hitta min egen väg och göra saker som ingen annan har gjort.

Du har, på temat, nyligen lämnat skivbolag för att göra allt själv, vad gjorde att du tog det steget?
– Framför allt för att jag hade tappat mig själv både musikaliskt och som person. Jag mådde inte bra helt enkelt! Musikbranschen har förändrats så sjukt mycket det här decenniet men skivbolagen är kvar i någon slags drömbubbla. Varför ska jag ge bort 80% av mina låtar när jag inte för någonting tillbaka?! Det är helt sjukt! Det man måste förstå är att vi gör något som är otroligt viktigt och personligt för oss. Man kan inte behandla oss som att vi är ett mjölkpaket man ställer på en hylla och väntar på att bäst före datumet ska gå ut.

Det känns som att skivbolag bara signar massa artister för att ingen annan ska kunna göra det. Men om det inte flyger på första försöket så har de noll ambition att satsa vidare och försöka bygga nåt långsiktigt. Då lägger det hellre alla sina ägg i Avicii-korgen där de vet att de tjänar pengar. För skivbolag är artister inte människor, de är produkter!


Det känns som att du med detta steg också har förändrat musiken en del, stämmer det?
– Jag har inte förändrat min musik bara för att jag lämnat Universal. Musiken har alltid varit oberoende av allt annat tjafs. Det handlar mer om min drivkraft att göra nya saker och utveckla mig själv. Musikaliskt vill jag alltid hitta på nya saker!

Hur ser du på musikscenen i Stockholm, och Sverige i allmänhet?
– Den svenska musikscenen är alltid stark! Däremot känns det som vi har tappat livescenen helt, framför allt i Stockholm. Känns som varken arrangörer eller publik har något större intresse av att styra upp feta grejer. Det är synd när det finns så otroligt mycket bra musik, i alla genrer i Stockholm.

Vad var bäst 2017?
– Att jag lärde mig att respektera mig själv och det jag gör igen.

Vad förändrar musiken 2018?
– Jag håller tummarna för att en riktigt stor elefant lämnar sitt skivbolag och gör allt själv. Att jag har gjort det påverkar väl ingen mer än mig själv, det rycker nog bara skivbolagen på axlarna åt. Men tänk om t.ex. Veronica Maggio hade tackat nej till det där förskottet hon inte behöver och går sin egen väg. Det hade gjort skillnad på riktigt!

Och slutligen, vad händer för dig framåt? Jag hoppas att vi får se mer av dig snart!
– Släpper snart kortfilmen till Kids och sen tänkte jag bara fortsätta släppa musik i rasande fart. Förhoppningsvis hinner jag få ut mitt album innan sommaren. Eller förhoppningsvis?! Jag bestämmer ju själv!


Alla foton tagna av Lars Brønseth

Lyssna på Mavrick här, och se mer av vad han har på Facebook eller Instagram.