Menke skapar magi

Att vara unik i en bransch av miljontals röster är ungefär som att söka vatten i Sahara.
Ibland händer det dock, det föds en ny röst som låter som ingen annan. Den här gången heter hon Menke.
Med raderna: “Se de mäktiga moln, vilkas fjärran höga toppar stolta, skimrande resa sig, vita som vit snö!”, en musikalitet utöver det vanliga och en röst som inte lämnar någon oberörd debuterar Sara Menke. Hennes debutsingel Moln är en tolkning av Karin Boyes dikt med samma namn. Kombinationen, en av vår tids största diktare och ett musikaliskt geni blir inte helt oväntat, magi.

– Vem är Menke?
Det är alltid svårt att själv beskriva sig själv och sin musik. Det betyder att man måste sätta sig själv i ett fack och kategorisera sin musik. Men något jag ofta får höra är att min musik känns filmisk, nordisk och lite drömsk. Jag tror att de instrument jag spelar på och sättet jag skriver låtar på bidrar mycket till den världen och känslan.

– När kom musiken in i ditt liv?
Jag började treva mig fram på lyra som 6-åring. Lite senare började jag spela piano och när det började bli lite tråkigt började jag sjunga till. Men det var först på gymnasiet som jag började skriva och producera egen musik och det var egentligen först då intresset för instrument, ljud och musik blev stort på riktigt.

– Du har nyligen släppt din första singel, Moln, hur känns det?
Det känns oerhört kul! Den här låten har hängt med ett tag och ligger mig lite extra varmt om hjärtat.

– Varför Karin Boye?
Jag kan komma på många anledningar till, varför Boye. Men för att vara ärlig så var det inget medvetet sökande eller beslut. Jag hittade en diktsamling med hennes poesi och läste första dikten, som var moln. Det var något i fraseringen och textens melodi som fick mig att börja spela till den.

– Känner du att du påverkas av hennes genomgående melankoli? 
Nej, det gör jag inte. Men den ligger definitivt som grund för en förståelse av hennes poesi. Ett nödvändigt verktyg för att kunna relatera till hennes poesi skulle jag säga.

– Har du någon favoritdikt av Boye?
Jag har många. En av dem är Moln såklart. En annan är ’i rörelse’. Trots sin enkelhet, eller kanske tack vare sin enkelhet, är den storslaget fenomenal.

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

– Du har precis påbörjat din karriär, vad händer nu?
Mycket. Både spelningar och samarbeten av olika slag och på många spännande platser. Håll utkik.