Miriam Bryant

Med utsålda klubbturnéer, ett nysläppt debutalbum, jämförelser med Adele och en utnämnelse av Expressen till årets mest lovande debutant ser framtiden ljus ut för Miriam Bryant. Radar träffade henne för att prata om förväntningar, inspiration och hennes kärlek till ringar.

– På gymnasiet gick jag musikalteater, sen gick jag två år på folkhögskola, med inriktning på musikal och show. Musikal är något jag har ägnat halva mitt vuxna liv åt, men popscenen och artistlivet har alltid varit min dröm och fantasi. Musikal blev som någon slags variant och en väg in. Det kändes lättare just då. Sen så uppenbarade sig bananskalet, haha! Man måste ha lite tur, talang och “nu kör vi”- attityd.

Det var en helg i november 2011 när Miriam Bryant hjälpte en kompis i ett skolprojekt som hon skrev sin första låt någonsin, Finders, Keepers. Det blev startskottet för hennes karriär och även den första singeln.

– Det var min kompis Victor Rådström som gick en musikutbildning i Örnsköldsvik, där de hade en kurs som hette artistprofiliering. Då ringde han mig och frågade om jag ville vara artisten i det sammanhanget. Vi skrev tre låtar tillsammans och blev jättenöjda, responsen var fantastiskt! Jag och Victor blev vänner redan i gymnasiet och har blivit närmre sedan vi började jobba tillsammans, nu är han en av mina bästa vänner. Samarbetet har fungerat väldigt bra, vi har jobbat på hela albumet tillsammans. Jag har fokuserat på texterna och så har han producerat den. Men det är väldigt viktigt för mig att vara involverad i den biten också, att försöka påverka så mycket som det går och vara delaktig. Det är ganska 50/50!

– Jag tycker vi har skapat ett väldigt spännande sound. Det är popmusik i grunden men med elektroniska inslag. Vi har tagit in mycket liveinstrument, många av låtarna har livetrummor, och vi har arbetat med en stråkkvartett. Det blir lite utav en klassisk feeling ibland, speciellt på Raised In Rain. Min röst har en soulig karaktär vilket gör allt till en skön blandning. Skivans texter är genomgående självbiografiska. De handlar om människor jag tycker om och människor jag inte tycker om. Människor som har påverkat mig på ett eller annat sätt i olika situationer i livet. Den röda tråden är ärligheten i det, det är ganska rått. Både texterna och musiken är rak och ärlig. Som en direktrapport från hjärtat, haha.

Med fokus på texterna och med en sådan ärlighet i dem kan det vara svårt att hålla vissa saker privata, något som Miriam har lärt sig.

– Skivan handlar ju om väldigt personliga saker, men de är inbäddade i metaforer så jag behöver aldrig säga exakt vad det betyder. Jag har lärt mig att det kan skada folk i min närhet eftersom mina texter är baserade på mina upplevelser. Min dröm är att folk lyssnar och själva bestämmer vad musiken handlar om, att man kan relatera till något som har hänt i ens eget liv. Jag har bestämt mig för att jag inte ska prata för mycket om vad mina låtar handlar om för mig. Jag vill absolut prata om min musik, teman och sådär, men inte gå in närmre än så. Jag vill verkligen att folk ska lyssna och bestämma själva vad det handlar om. Det är det musik är till för, det är terapi, referens och igenkänning. I framiden skulle jag vilja skriva om mer lättvindiga saker, det kan nog bli nästa projekt. Att skriva bra texter om att dansa till exempel. Jag skriver gärna om saker som betyder oerhört mycket för mig, som en slags terapi.

Miriam Bryant.
Miriam Bryant.

När det kommer till inspiration vill inte Miriam begränsa sig till enbart någon eller några musikgenres, utan väljer att se sig om i sin omvärld för influenser.

– Jag inspireras av så många olika saker. Jag tror att man ibland måste leta efter inspirationen och bestämma sig för någonting, istället för att bara invänta den. Det kan ibland bli för mycket spridda saker och det är otroligt viktigt att avgränsa sig. Jag inspireras av människor jag träffar, situationer i livet, saker jag hittar på marken. Jag tycker Bon Iver är väldigt inspirerande, hans låtar är nästan som filmer. Instrumentell musik är också väldigt inspirerande, jag gillar att skriva texter till det. Det är svårt att bli inspirerad att skriva låttexter när det redan finns en färdig. Det är så jag och Victor oftast brukar jobba, han börjar spela och så utformar vi hur låten ska bli, han loopar ackorden och jag skriver till dem.

Miriam Bryant tänker även en del på den visuella biten av hennes image och hur hon vill se ut – under intervjun sitter minst tre ringar på varje finger till exempel.

– Ringar har blivit lite av min grej, folk frågar var jag har köpt dem och de fotas ganska ofta. Smycken kommer nog bli en sådan sak som jag kommer att ha, mycket och stort, “less is never more”. Det tar tid att bygga en stil, ta Lady Gaga till exempel. Henne behöver man ju inte egentligen gå närmre in på, men hennes stil är fascinerande. Förut hade jag en stylist när jag behövde scenkläder och jag kan även tänka mig att ha en stylist till större sammanhang i framtiden. I sådana fall är det extremt viktigt att personen är lyhörd och att man kan bestämma själv. Stil behöver inte vara viktigt, men det är väldigt kul! Nu har jag mitt mörka långa hår i mittbena, markerade ögonbryn och näsring som är lite utav mitt signum. Nästa grej är att hitta den perfekta blingade näsringen!

Nyligen utsåg Expressen Miriam till den mest lovande artisten 2013, men hon verkar lugn inför de förväntingarna som finns kring henne.

– Folk har frågat hur det känns med förväntningarna, bland annat efter Expressens text om mig, men det där är ju teorier som någon annan har kommit på. Det är ju fantastiskt om det blir som de indikerat, men sedan kanske det inte alls blir så. Det återstår att se. Nu fokuserar jag på att spela ganska mycket och ska snart iväg på min andra klubbturné i Tyskland. Den första gick ju väldigt bra med slutsålda konserter och jag är jätteglad över alla som kom!

– I framtiden skulle jag vilja jobba med många olika människor som tillför olika saker. Jag skulle vilja skriva helt själv och se hur det går, hittills har jag alltid jobbat med Victor. Kanske ett samarbete med rappare, lite som Rihanna. Men jag är öppen för förslag.