Nord & Syd: 80%

Det är nu 5 år sedan, 5-manna bandet Nord & Syd släppte sin första skiva. Sedan debuten har de hunnit med att skaffa 5 barn, bygga en bastu, flytta 6 gånger, dra på sig 2 diskbrock och gjort sitt andra album! Albumet heter 80% och släpps den 7e december. Inför släppet har vi passat på att göra en intervju med det albumaktuella bandet!

Er nya skiva 80% släpps nu i början på december, varför heter det 80%?
 – Det finns väl inget enhetligt svar, men jag tror att vi tänkte rätt mycket på hur man kanske inte ska satsa för högt och drömma om för mycket. Det är så upplagt för besvikelser när man har den förväntningen. Inte bara när det gäller musiken, utan även i kärlek, jobb och vad som helst. Är du nöjd till 80% är det väldigt bra, då kan de resterande 20% vara rätt värdelösa utan att det gör något. Det är bra att prestera när man känner att det kommer från hjärtat, men överlag kan jag känna att det finns en sådan sjuklig fokusering på att optimera sitt liv på alla olika sätt.

Varför har det dröjt 5 år sedan ert senaste skivsläpp? Vad har ni haft för er under tiden?
– Vi har bara levt som vanligt: jobbat, varit sjuka, skaffat barn. Joel har byggt en bastu. Nord & Syd är ju inte en karriär på något vis för oss, det är bara något som pågår. Jag vågar inte svara helt på vad de som driver de andra, men för mig är det så främmande att tänka sig att man inte ska göra musik, det är något som finns i en som jag inte vet hur man kan vara utan. Jag gillar verkligen att Nord & Syd är som en egen verklighet för oss, som inte är kopplad till vår andra liv. 

Ni är ganska många i bandet, hur fungerar det? Kommer ni alltid överens?
– Har man spelat så länge som vi så är det ju klart att man kan knorra lite ibland och störa sig på grejer hos varandra. Men det gör man ju med vänner, kollegor och familj också. Tror ändå att vi är Sveriges mest harmoniska band.

Berätta om bilden med er pizza logo!
– Vår trummis Kalle, som gör alla våra omslag, gjorde den på en lunchrast! Han åt upp halva pizzan på plats och sparade resten till middag.

En av de första låtarna ni spelade in heter ”åt helvete med allt” det låter lite deprimerande, är ni äldre och mer deppiga nu?
– Äldre är vi ju definitivt. Men deppigare vet jag inte… Tycker att det finns något lite upplyftande i att tänka åt helvete med grejer. Att inte lägga energi på saker och människor som man inte får något tillbaka av.

Vilken låt sammanfattar skivan bäst?
– Åt helvete med allt.

Är ni 100% nöjda med 80%?
– Nej, det är väl att ta i. När är man någonsin det? Hade jag möjlighet och tid skulle jag gärna fortsätta jobba på skivan hur länge som helst. Jag får tvinga mig själv att inte tänka på hur man skulle kunna ha gjort saker annorlunda.

Hur ska ni fira skivsläppet? Blir det några spelningar?
– Ja, vi har gemensamt releasefest och spelning med Norra Reviret på Scalateatern i Sthlm den 6:e december.